用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs HYPS
樓主: chopin999
go

DGJS vs HYPS   [複製鏈接]

siden 發表於 18-1-10 13:57
係1st round 失敗嘅協小生要2nd in?

1st in...全部in2/12

2nd in..人選5x人 9/12

收大約40%/96人(估計)

sukitelfold 發表於 18-1-10 12:00

也是那句,中國功夫門派何其多,不喜歡少林,可去武當 ...
其實如果我係小學部負責人, 見中學部遲遲唔肯制定直升安排, 就一早幫學生做好升中支援.

反正學校每年有幾多B1/2/3學生, 小學係知既. 早D俾恰當建議家長去自行考取心儀學校, 好過叫家長等運到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-10 14:22
其實如果我係小學部負責人, 見中學部遲遲唔肯制定直升安排, 就一早幫學生做好升中支援.

反正學校每年有幾 ...

小學部有無話事權先,夠膽唔配合中學部安排~~~

hkpapa852 發表於 18-1-10 11:33
有心收小學部既學生, 應該好似其它龍校咁, 列出一個明確既直升要求 (不用面試, 只要學生成績/操行達標就可 ...
係今次欣賞港華

mcl203 發表於 18-1-10 14:25
小學部有無話事權先,夠膽唔配合中學部安排~~~
如果中學部又要唔肯為小學部制出直升安排, 又要規管人地唔可以支援學生去考取其他學校

咁真係無謂搵間咁綁手綁腳既學校讀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sukitelfold 發表於 18-1-10 14:07

1st in...全部in2/12

Thx for explaining

hkpapa852 發表於 18-1-10 14:29
如果中學部又要唔肯為小學部制出直升安排, 又要規管人地唔可以支援學生去考取其他學校

咁真係無謂搵間咁綁 ...

SPCS都要見,只係唔覺佢地直升唔到~~~

siden 發表於 18-1-7 22:10
計中學部,除咗虛榮心同優越感,有乜野係DGS俾到但HYS係俾唔到?DSE係DGS勝沒錯,但兩間都係band1a, 真要讀 ...
有乜野係DGS俾到但HYS係俾唔到? <===== 好簡單, 咪一條龍既中學位囉。

一定家姐讀DGJS, 既然樓主話阿妹無咁勤力, 就更加無謂入HYPS, 佢哋谷到爆就係人都知了。我朋友個女响入面讀, 當然個小朋友底好, 我朋友話佢無乜壓力, 因為無名次, 只有個平均分, 等家長知道小朋友係above定below average, 功課少, 睇書多。但HYPS谷就出晒名了。如果家姐夠叻, 應該入DGJS。

hkpapa852 發表於 18-1-10 14:29

咁真係無謂搵間咁綁 ...

體諒頭一、二年先啦,中學校長前一、二年轉咗人,可能交接期,新人事新思維,要等最後拍板。。

小學相信做緊嘢,今年有見協中或其他友校的同學,都要寫面試形式及問題給負責老師,亞女好認真寫咗一粒鐘交吡老師。。。

相信會越做越好的,唔通小學想做到臭朵,等殺校咩!

也是那句,未來一、二年,家長先要自求多福,做多些升中功課先。。。

sukitelfold 發表於 18-1-10 14:43
體諒頭一、二年先啦,中學校長前一、二年轉咗人,可能交接期,新人事新思維,要等最後拍板。。

小學相信 ...
其實要做既嘢, 好似港華咁, 斷龍前可以一早決定

校長換人只係一個籍口

hkpapa852 發表於 18-1-10 14:45
其實要做既嘢, 好似港華咁, 斷龍前可以一早決定

校長換人只係一個籍口

他們沒有說換校長是原因,只是個人合情合理的客觀推斷,另外我無必要替她找籍口,在自己人羣組我插學校安排插得最兇狠!!

又不可不公平對待小學,2011年的課程改革,也提升了不少學術水平,改革所費的人力、物力、心力不少,效果也不細呀!

sukitelfold 發表於 18-1-10 15:01

他們沒有說換校長是原因,只是個人合情合理的客觀推斷 ...

另外華仁中及小學,是二個獨立的決策團隊,討價還價,小學部不用賣中學部賬,9年過渡期及收55人是談判之結果⋯

現實⋯⋯協恩中、小學同一個決策團隊,那有力作出談判,討價還價呢?!

sukitelfold 發表於 18-1-10 15:05
另外華小中及小學,是二個獨立的決策團隊,討價還價,小學部不用賣中學部賬,9年過渡期及收55人是談判之結 ...

要插人也要先看看結果,收生過程也在進行中⋯未到4月只有靜觀其變,畢竟同一辦學團體、同一校董會,4月時看看「感情」二字值幾$斤啦!

sukitelfold 發表於 18-1-10 15:01

他們沒有說換校長是原因,只是個人合情合理的客觀推斷 ...

好似GH一樣, 我無懷疑過HY小學既學術水平, 不過呢, 升中支援同GH一樣, 可以話係唔入流, 連二線官津小學都不如

hkpapa852 發表於 18-1-10 15:10
好似GH一樣, 我無懷疑過HY小學既學術水平, 不過呢, 升中支援同GH一樣, 可以話係9流
...

GH風風雨雨已經有近十年,如果用GH和第一年面對斷龍的協小相提並論,會否不太公平呢?

另外:GH 100%自主收生比協小8-90%抽獎入來,GH要負的責任相對是否更大⋯⋯另外HY收協小仍進行中,以上原因,作這9流批評,是否過咗少少火?!!!!!

sukitelfold 發表於 18-1-10 15:16
GH風風雨雨已經有近十年,如果用GH和第一年面對斷龍的協小相提並論,會否不太公平呢?

另外:GH 100%自主 ...
唔, 妳都啱...... 9流對HY小學既支援嚟講, 又未至於咁差..... 改番個字眼

sukitelfold 發表於 18-1-10 15:16

另外:GH 100%自主 ...

同意協小⋯⋯面試訓練,升中資訊是有不足!

但在呈一、呈二的校內排名次弟分A(20%)、B(20-40%)、C、D、E,清楚地派級仔告訴家長,自己人心中有數,自己囡囡大約什麼位置,甚至band 1ABC也心中有數⋯⋯你問下GH家長有冇,二者不可同比卦,批評必須資料正確及客觀持平!

以正視聽!!!

所以我話, 唔清楚所謂龍校既內情, 日後升中時可能會發現其實係作繭自縛

hkpapa852 發表於 18-1-10 15:41
所以我話, 唔清楚所謂龍校既內情, 日後升中時可能會發現其實係作繭自縛

換轉另一個角度,有冇一間小學可以有(最少)40%的同學,有協中offer?

機會成本,各自考量。。。

sukitelfold 發表於 18-1-10 15:50
換轉另一個角度,有冇一間小學可以有(最少)40%的同學,有協中offer?

機會成本,各自考量。。。
今年可以係40%或更高,但下年呢?冇人知。至少華中有個明確數目,家長同學生至有得計算。
‹ 上一主題|下一主題