用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要投胎,就要投閱讀派的家長
樓主: eviepa
go

要投胎,就要投閱讀派的家長   [複製鏈接]

eviepa 發表於 18-1-7 17:56
無論認同不認同閱讀,總之,根據統計,在EK分享過培養孩子心得的閱讀派家長的孩子:

1. 玩樂的時間遠比普 ...
我細個無乜閱讀(又唔係完全無既), 我兩個細路成績無我好, 因為我有過目不忘, 但佢兩個中英文一定比我好。無錯, 係兩個, 細果隻嘢都比我同齡時好。我甚至覺得佢因為成績差, 無負擔, 所以作文上更有創意。

話說前排中文課文教童詩, 作文順理成章老師叫作童詩。新詩體大家都知無乜規範, 阿細居然無意識地作咗篇七言詩出嚟。好順口。閱讀除咗語文有長進之外, 知識真是有不少增長。

回覆 October. 的帖子

我調轉,2522 變返 3(失星係我錯字太多扣曬 3 分,差兩分就有星),所以咪話完全炒然後作文救駕。作文攞 65% 容易過閱讀卷攞 65% 好多。呢個我地中文老師都提過無數次,兩份卷佔分一樣 24%,卷一攞 50% 難,背書背文背技巧都未必有咁好成績,但係卷二 50% 係只要你言之有理,唔離題冇自相矛盾就一定得,所以作文要重視。
之前名校 Secret 有個學生喊爆,科科 5**,中文作文 1 左,總分得 2,屋企供唔起去外國,無緣大學。

brother4 發表於 18-1-8 08:21
投胎要揾有錢冢庭便可,讀書就不重要另好彩要冇學習問題如活躍症,及集中力不足,就什麼方法是事倍 ...

只要投胎有錢人便可?  如果你把讀書和爭錢畫上等號便是。

我覺得教育係明事理,做個有貢獻的人,支持到家庭的人,能力好的人。這樣的人揾到不錯的收入,只是隨之而來的事,並不是純粹為揾錢為目的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 18-1-8 10:06

之前名校 Secret 有個學生喊爆,科科 5**,中文作文 1 左,總分得 2,屋企供唔起去外國,無緣大學。..
呢位同學如果係理科生, 去科大求下校長, 有冇機會? 冇大學讀好晒.

1998Ruby1998 發表於 18-1-8 10:06

我調轉,2522 變返 3(失星係我錯字太多扣曬 3 分,差兩分就有星),所以 ...

孩子當年2A1B升中,B昰欠1分便升A想番可能是天意安排

shadeslayer 發表於 18-1-8 10:53

我覺得教育係明事理,做個有貢獻的人,支持到 ...

明事理但學校要狀元,家長要孩子成天才,只看成绩吧!有錢就不玩遊戲規則

October. 發表於 18-1-8 11:14
呢位同學如果係理科生, 去科大求下校長, 有冇機會? 冇大學讀好晒.

理科生, 特別是男生, 最容易在語文中, 英失手, 語文要浸, 吾容易三, 兩年學好。

brother4 發表於 18-1-8 11:59
明事理但學校要狀元,家長要孩子成天才,只看成绩吧!有錢就不玩遊戲規則
...

學校想點,我管唔到,我想點,我好清楚。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

鼓勵閱讀係好,唔使自封成派卦。而家仲escalate到投胎,無需要吧

shadeslayer 發表於 18-1-8 10:53

我覺得教育係明事理,做個有貢獻的人,支持到 ...

現時的地價靠自己唔會買到樓,只能樂業不能安居,有得揀我就投有樓人家
$不是萬能,但冇就萬萬不能

bobbob    發表於 18-1-8 13:26

shadeslayer 發表於 18-1-8 12:39
學校想點,我管唔到,我想點,我好清楚。

good,揾間合小朋友學校好重要!

MrBeast 發表於 18-1-8 13:20
現時的地價靠自己唔會買到樓,只能樂業不能安居,有得揀我就投有樓人家
$不是萬能,但冇就萬萬不能 :happ ...

我細個都辛酸架,小學已放學去派傳單,叫人幫襯我媽媽,但自身有生意頭腦,在人人都覺得無可能下,中三暑假自己走去傾品牌代理,因為報告書做得好,得到一次見面機會,因為年纪细個而品牌老闆娘好錫我,又肯俾我機會(媽媽簽约),這樣我幫媽媽找到第一桶金。所以別人在小五為呈分讀書時,我要派傳單洗毛巾,想下怎樣幫爸爸還債。

中學時媽媽有第一桶金,爸媽心地好唔識推,成日借$俾佢D弟兄姐妹,為了解決問題,我帶媽媽去買舖,當親友借$就叫父母答:<供緊樓,要還$俾銀行。>個鋪升值賺到,媽媽就一開二,二開四……

我畢業時想去<北大>主要不是為讀書,而是想把父母生意,幫佢地开展中國市埸。

其實係我媽媽好運,生到我咁嘅女。不過我嘅生意頭腦係因為细時日日俾亞媽虐打,為了早日可離家出,成日想下怎樣可以賺錢,我小學時已識得去批發(果欄)轉手零售賺$,又知買999金賺$……當然在十歲時眼見媽媽俾人趕,又同情佢無再想離家出走了,反而幫佢手<一家人一條心>去做生意。

yovin 發表於 18-1-8 16:09

我細個都辛酸架,小學已放學去派傳單,叫人幫襯我媽媽,但自身 ...

不一樣的童年,好多時加速童年的消失。

MrBeast 發表於 18-1-8 13:20
$不是萬能,但冇就萬萬不能 :happ ...

幾時開始買唔到樓就萬萬不能?

ar_mak 發表於 18-1-8 20:02
我嘗試舉一個例子去解釋下呢個現象。
a和b家庭係鄰居,十年前一同搬到同一座大廈居住,分別只在於,a是 ...

歷史中多次樓價大跌,負資產蝕幾球,貢杆大的,好唔掂。

再講,香港無樓的人總比有樓人多,咁佢地咪一樣過活。

Jane1983 發表於 18-1-8 12:43
鼓勵閱讀係好,唔使自封成派卦。而家仲escalate到投胎,無需要吧
The most sensible comment of the thread ....  

黔驢技窮!

Jane1983    發表於 18-1-8 23:48
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

救命,咩都擺係對立面。閲讀同練習都重要。
‹ 上一主題|下一主題