用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外升學
go

海外升學 [複製鏈接]

邊個國家好?
   4    0    0    0

Rlin88 發表於 18-1-6 15:40
邊個國家好?

每人要求唔同,如果讀中、小學,個人覺得英國好啲!XD

ccffcc 發表於 18-1-25 12:40
有意送小朋友去英國,去過睇升學展,有agent介紹我去其中幾間學校的counter傾計。我疑惑我應憑什麼條件去 ...

其實每個學生及家長都有唔同既要求,要因應自己既要求去揀學校或將自己既要求講俾agent知,等佢同你揀適合既學校。
而我經過兩仔既經驗,會咁樣揀學校:要知道學校學生總人數及寄宿學生人數既比例,越高越好,而寄宿學生既國籍亦越多越好,咁先會有好既英語環境,亦可認識多國既文化。
另外亦要知學校有否提供子女喜愛既活動及運動,以及學校對寄宿生既照顧方面是否切合家長預期…等。

回覆樓主:

另重要同小朋友有商有量,讀上如不合可轉校

ccffcc 發表於 18-1-25 13:26
要知道學校學生總人數及寄宿學生人數既比例,越高越好,而寄宿學生既國籍亦越多越好,咁先會有好既英語環 ...

細校定大校,真係因人而異,主要睇子女既意願,大校通常設施多,場地多,而細校就人少少,關系密切。而遠離市區當然需要啦!誘惑會少啲!至於學校谷唔谷成績,就要問學校要乜野成績先升到班及乜野成績先會原校升中六?
仲有一點,要知道學校GCSE及AL成績是否接近,如AL成績比GCSE成績好好多的話,會唔會學校中六收好多中(国)學生嚟推高成績呢?

有意送小朋友去英國,去過睇升學展,有agent介紹我去其中幾間學校的counter傾計。我疑惑我應憑什麼條件去 ...

下述3間學校,係我呢幾年睇書、報紙和網上睇到,相信係好學校,有質素,不妨一試 !

Lavington School 

Victoria College

Moreton Hall School

Moreton Hall 
Weston Rhyn, Oswestry, Shropshire, SY11 3EW, United Kingdom 
The Royal Geographical Society (RGS) recently announced the highest achieving UK IGCSE Geography candidate in the June 2015 session as Moreton Hall pupil,  Selina Schoelles.  Selina scored an impressive 97% across all three Geography papers, one of her 12 A*s at GCSE. 

英國的英倫海峽群島澤西島維多利亞書Victoria College
Le Mont Millais
St Helier
Jersey
JE1 4HT
Le Mont Millais
St Helier
Jersey
JE1 4HT

Telephone: 01534 638200
Facsimile: 01534 638216

Email:[email protected]

英國的英倫海峽群島澤西島維多利亞書院唸高中

陳志邦博士, 洋名 Dominic, 生於香港, 長於香港, 年幼時就讀蘇浙幼稚園及小學共八年, 因此能說流利的普通話。十四歲時有幸到英國的英倫海峽群島澤西島維多利亞書院唸高中, 渡過了非常愉快的四年寄宿生活, 在1989 年獲得英女皇親自頒發女皇數學金章獎, 其後在劍橋大學修讀工程系, 隸屬三一學院, 八年內獲頒學士,碩士及博士學位, 經過十二年英倫的留學及工作生活,於1997 年 1 月回到香港, 見證了香港回歸祖國。

Lavington School, 
Market Lavington, Devizes, 
Wiltshire, 
SN10 4EB Lavington School 
有香港學生揚威國際公開試,簡稱英國會考嘅普通中學教育文憑考試(GCSE)前日放榜,16歲港生霍奕璋(Deavin)取得13A*佳績,成為GCSE狀元。Deavin5歲就同父母、家姐到英國迪韋齊斯(Devizes)生活,迪韋齊斯唔算多港人聚居,Deavin讀嘅中學Lavington School亦得佢一個香港學生。 
[email protected]  

The Spring, Market Lavington, Devizes 

Moreton Hall School

ccffcc 發表於 18-1-25 13:54
明白,謝謝你的資料,非常有用

唔使客氣,希望幫到你喇!

回覆 ccffcc 的帖子

如果沒有目標學校,先搵兩間agent 介紹,然後再比較不同學校,那麼範圍可收窄。如果在展覽有看心水學校,又想再多選,你在該校的指定agent 試下叫再推介一下其他比較。

ccffcc 發表於 18-1-28 12:05
昨天去了英國文化協會搞的教育升學展,有個問題想請教。應該係我先找agent, 由agent介紹學校,定自己先揀 ...

個人覺得,你應該需要知道你及子女想讀一間點樣既學校?例如:地區(距離機場或市區幾遠車程)、大校、細校、男校、女校、男女校、學校宗教、成績、師生比例、學生總人數、寄宿生各人數、學校設施、活動及運動項目、場地……等,將你同子女既要求講俾各agent聽,佢地就會揀到你要求既學校俾你地揀,問多幾間agent,選擇自然會多。
自己就覺得寄宿生人數及國籍越多越好,即係寄宿生佔所有學生大部份人數較好,因可認識各國文化及英語環境較好,朋友亦識得多啲!

回覆樓主

clly 發表於 18-1-28 15:55
亮兄、四哥 & db7mu23,你地嘅分享真係好有用,謝謝

唔使客氣,其實每個人要求唔同,搵到個適合自己子女既方法就最好,唔一定要跟足其他人既做法。

回覆樓主

ccffcc 發表於 18-1-28 18:52
多謝咁多位實用既資料!

唔使客氣
‹ 上一主題|下一主題