用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排?? ...
樓主: Befong123
go

德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排??   [複製鏈接]

ILOVEBEAN 發表於 18-1-18 08:36
回覆 glorialee923 的帖子

係我哋識得嘅小六幾個家長講. 佢哋自己統計過係七成幾. 你朋友話喺群組無人講嘢 ...

冇七成幾,你遅些再收下風就會知七成幾係估錯

但多過五成

回覆樓主

呢幾年已經咁多人踩佢收得少

再收少過5成

學樓上話齋,間小學仲使收好學生?

siden 發表於 18-1-18 09:16
呢幾年已經咁多人踩佢收得少

再收少過5成

德中收少德少生,蝕底的是德小,德中覺得唔關佢事,弱肉強食,反而德中有著數。所以面對這局面,德小生若因為此「斷龍」而未能收好學生,德中不會同情德小,反而德小要做一些東西去令德中增加對德小生的信心。

HauMiranda 發表於 18-1-18 09:43
德中收少德少生,蝕底的是德小,德中覺得唔關佢事,弱肉強食,反而德中有著數。所以面對這局面,德小生若 ...

其實由始至終,德小學生程度根本冇問題,德小學生程度係女校中數一數二。

問題在中學教學有問題,谷唔起成績。

唔諗辦法搞好中學教學方法(或者佢有搞都唔定,我又唔可以話佢冇搞嘅....),揀用最簡單嘅方法,就係唔收德小band1最差果批,用果啲學額收band1a/b嘅外來生。
其實協恩做緊一模一樣嘅野,只不過透明度好似高些,分咗grade,起碼家長知AB grade多數冇問題。

HauMiranda 發表於 18-1-18 09:43
德中收少德少生,蝕底的是德小,德中覺得唔關佢事,弱肉強食,反而德中有著數。所以面對這局面,德小生若 ...

唔關佢事.....唔係掛?  德中小幼同一個校監,校長大 定 校監大

siden 發表於 18-1-18 13:22
其實由始至終,德小學生程度根本冇問題,德小學生程度係女校中數一數二。

問題在中學教學有問題,谷唔起 ...

但可能德小band 1最 top的去了DGS, SPCC etc....有時地利的先天因素改唔到, 中環半山vs.佐敦市區vs清水灣道再上山

Befong123 發表於 18-1-18 13:43
唔關佢事.....唔係掛?  德中小幼同一個校監,校長大 定 校監大

即使有同一校監,但如果德中與德小關係變成這樣,你說是校長有say還是校監有say?

HauMiranda 發表於 18-1-18 16:06
即使有同一校監,但如果德中與德小關係變成這樣,你說是校長有say還是校監有say?
...

在德望, ....說是Sister有say還是受薪校長有say?
你真係覺得兩個校長可各自為政, 唔駛理校監...
討論下姐....有不滿say sorry

回覆 siden 的帖子

如果淨係多過5成,咁就唔多好!

ILOVEBEAN 發表於 18-1-18 17:07
回覆 siden 的帖子

如果淨係多過5成,咁就唔多好!

希望我的聽聞是錯

你的是對

我有朋友也是很喜歡學校,佢好想順利上GHS

你有其他資料請再update大家

Sure!

回覆 ms.bead 的帖子

“其實學校提供六年小學的德育和教育,不就是為了建立將來的基石嗎?就算面試,不就是睇下小朋友的學業和教養,而且GH學生英文較好,這些都是優勢。

又例如禮貌,大家可以搭一程由彩虹去學校既小巴,落車時學生都會向小巴司機講"唔該司機!" 這個是令我很深刻的體驗,因為我女是一個很怕羞的人,但在耳濡目染下,都會主動向司機講多謝。”

以上講得好好啊!好有同感!!

我都有一個好深刻既體驗,P1第一學期尾家長會,老師對阿女學業成績表現輕描淡寫(只輕輕提佐outstanding),卻一針見血指出阿女“比較好勝,自我要求太高,要學識接受失敗”,當場好震撼,估唔到得一個學期,老師對佢就睇得咁準,而且好認真嚴肅咁同我地討論呢個問題。真心覺得GH的老師好pro,好重視學生EQ發展。

回覆 ILOVEBEAN 的帖子

有同事是本年小六生家長, 佢聽到的傳聞同你聽到嘅一樣, 就係"一班收30個"或"只有10個唔收", 咁都係一樣亦即是大概七成, 不過可能是同一個SOURCE, 實際佢當然沒有八卦去統計啦, 咁大家當小道消息聽吓算.

其實舊年也收咗六成半, 是校長對預備升中的家長(即我同事)講的, 不過是否最後FINAL計埋WAITING先收番, 第一ROUND派幾多OFFER就不得而知了.

回覆 HauMiranda 的帖子

小學部的校長是成個 SCHOOL MANAGEMENT COMMITTEE 的 CHAIRPERSON, 我唔相信中學部校長可以凌駕佢, 亦唔相信佢會由得小學部自生自滅.
‹ 上一主題|下一主題