用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如時光倒流,大家選校時是否會首選半龍或有小學部幼稚園 ...
樓主: Lingfung813
go

如時光倒流,大家選校時是否會首選半龍或有小學部幼稚園 [複製鏈接]

LittleButter 發表於 18-1-7 14:20
只是我個人的體會和理解:
大女-性格乖巧、坐定定、留心聽講、會乖乖聽話、跟指引、指令而做、不過創意不 ...

其實係咪大部分龍幼都係無學卷?

Leeleelau 發表於 18-1-7 16:48
其實係咪大部分龍幼都係無學卷?
我認識的大多無學卷:例如:民生,培正,德望,SPK。

培道

回覆樓主

聽過有人覺得無大志至讀龍校,各有各想法,及視乎邊間龍校既。

ps, 小女都是龍校。

星星的後裔 發表於 18-1-7 21:44

ps, 小女都是龍校。

多D人都係這樣想就好了................無甘多人同我爭
DGJS, MS, GH, SPK 我心滿意足

Befong123 發表於 18-1-8 01:37
多D人都係這樣想就好了................無甘多人同我爭
DGJS, MS, GH, SPK 我心滿意足
...
樓上應該講緊龍幼,DGJS應該沒有龍幼的。

回覆樓主:

龍幼,都要睇升小學的assessment 方法,如果升小係由幼稚園老師做評估,個壓力會由k1去到k3上2學期,功課次次都會緊張。
如果係咁,會寧願揀其他私幼。

如果升小係純粹由小學老師做評估,壓力會細好多。

星星的後裔 發表於 18-1-7 21:44

ps, 小女都是龍校。

龍校 中, 小課程銜接好, 又不用擔心考TSA. 好呀!
PS 我都是選了龍校。

sunnymama2 發表於 18-1-8 07:54
龍幼,都要睇升小學的assessment 方法,如果升小係由幼稚園老師做評估,個壓力會由k1去到k3上2學期,功課次 ...

我又剛巧同你想法相反,小學老師評核最多都是三兩次,定左小朋友生死,壓力仲大。反而幼稚園老師評核,你是她長期教出黎,佢又知小朋友能力及性格,公平好多。

咸魚青菜各有所愛,大學有人鍾意用功課評分,貪佢壓力細可以慢慢做。有人鍾意考試評分,貪佢一次過唔會拖拖拉拉。

過來人, 好多名校, 神校喜歡收名龍校學生, 因為大部分係教會學校, 有D龍校仲係學卷.  點解, 因為名龍校德育係教會教, 佢地教得好正面, 而且讀學卷學校唔好諗佢地唔學野, 好多都好叻. 所以其實係視乎家長點安排.  

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我係揀龍幼,再跳直資
N年前唔多人爭,又唔多人咁進取,至可咁易行到呢條路,而家個個都睇送食飯囉

星星的後裔 發表於 18-1-8 11:35
我又剛巧同你想法相反,小學老師評核最多都是三兩次,定左小朋友生死,壓力仲大。反而幼稚園老師評核,你 ...

「反而幼稚園老師評核,你是她長期教出黎,佢又知小朋友能力及性格,公平好多。」

Agree

siden 發表於 18-1-8 15:26
「反而幼稚園老師評核,你是她長期教出黎,佢又知小朋友能力及性格,公平好多。」

Agree

但。。。可能老師對某同學會有偏心嗎? 例如,某同學仔的媽媽,成日送野比老師,老師會有偏愛嗎?

好多年前,我個仔有幸入到間無乜人爭的半龍幼,始終大部份龍校都超過半個世紀,老師是有心好教學生的,每年開三次家長,有不足的小朋友,老師會向每個家長講出問題,並提供可行教育子女方法,一個家長可以講足半小時,個會可以有下午放學後5時開始,無食飯,一直講到晚上10時,陰公。。。根本已經不用再選。除了有人覺龍幼學術不足,但我不是追求高學術。

sunnymama2 發表於 18-1-8 15:44
但。。。可能老師對某同學會有偏心嗎? 例如,某同學仔的媽媽,成日送野比老師,老師會有偏愛嗎?
...

大部分龍幼歷史悠久

管理同規矩有自己一套

邊有咁容易俾家長影響?

你估女皇幼稚園個分校校長?

某龍幼一入學已經在家長會講明不得送禮

咁印象分總有啦

成日小小事就投訴嘅麻煩家長,升小被screen out就梗係有機會

wongtw 發表於 18-1-8 16:21
好多年前,我個仔有幸入到間無乜人爭的半龍幼,始終大部份龍校都超過半個世紀,老師是有心好教學生的,每年 ...

是馬頭圍那間嗎?

sunnymama2 發表於 18-1-8 15:44
...

咁又會否有哥哥家姐已讀龍小,因為能認識到或有機會接觸到小學的那位老師而有優勢?

唔通要抽籤?一樣可以有人話,我個女又乖又交齊功課,但抽唔中。佢個仔又打老師,又上堂傾計,又請假去旅行反而收返。

星星的後裔 發表於 18-1-8 17:33
咁又會否有哥哥家姐已讀龍小,因為能認識到或有機會接觸到小學的那位老師而有優勢?

唔通要抽籤?一樣可 ...

我個仔係讀龍幼,好彩升小由小學老師評估,唔係由幼稚園老師評估。我唔係話幼稚園老師唔好,其實仔仔的老師們個個都好好。但事實上,的而且確,班裡有家長成日送老師野,唔止節日,係平時都會送,如果升小係由幼稚園老師評估,我諗唔多唔少我自己都會有壓力。

我只係講出我的感受而已,其實升小制度,各有各好。

星星的後裔 發表於 18-1-8 17:25
是馬頭圍那間嗎?
不是。

siden 發表於 18-1-8 15:26

Agree

Agree....
‹ 上一主題|下一主題