用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分成績
樓主: 妹妹頭
go

呈分成績   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 18-1-5 08:28
有D唔明, 想問一下 :

小女呈一級10, 呈二級9, 但老師同我講, 阿女呈一+呈二考得好前, 係在級9之上, 我唔明 ...
除咗學生成績浮動既影響, 另一問題其實有會員講過:

到底學校俾妳既呈一同呈二名次, 係如何計算?

就算已經係各自己用標準分再乘番科比重去計, 呈一同呈二合計既排名, 都唔係咁簡單 (呈一排名+呈二排名)/2 就可以計出嚟

係要將全校學生既 (呈一成績+呈2成績)/2, 再重新排個位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 IloveJJ 的帖子

你女學校同我女學校差不多, 呈一, 呈二各有名次, 呈一加呈二就老師只會講大約幾多名, 我都係再問老師, 佢至話名次前過呈二

回覆 hkpapa852 的帖子

明白, 所以我只著重看呈一加呈二大約名次係咩

回覆樓主:

舉個簡單嘅例子可能容易明白,6位同學兩次呈分試成績如下,括號內係級名次:
A:95(7)+92(12)=187
B:94.9(8)+92.2(11)=187.1
C:94.8(9)+92.4(10)=187.2
D:94.7(10)+95(9)=189.7
E:94.1(11)+95.1(8)=189.2
F:94(12)+95.3(7)=189.3

D同學一次級10,一次級9,加埋變咗係級7。

對,有機會同學兩次呈分未考過級一,但兩次加埋變級一的。

Anniemun 發表於 18-1-5 13:54
對,有機會同學兩次呈分未考過級一,但兩次加埋變級一的。
一般家長唔會理解到呢個情況係點發生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Band5 的帖子

我都希望我個女就係你講果個 (D) 同學, 有級7我都心足

妹妹頭 發表於 18-1-5 14:04

我都希望我個女就係你講果個 (D) 同學, 有級7我都心足

呢個好似只係心理上嘅優勢,如果我冇記錯,教署係呈一呈二分開兩次用嚟比對師兄師姐嘅pre-S1成績,即使你加埋係級7,但教署排名都只會用級10同級9嘅分加埋嚟計,冇人會知你師兄師姐兩次分數加埋等如級7定級12!

有錯請糾正!

明白

Band5 發表於 18-1-5 14:21
呢個好似只係心理上嘅優勢,如果我冇記錯,教署係呈一呈二分開兩次用嚟比對師兄師姐嘅pre-S1成績,即使你 ...

最近睇番隻VCD,係兩次呈分加埋除2去計,唔係分開計~~~

mcl203 發表於 18-1-5 14:45
最近睇番隻VCD,係兩次呈分加埋除2去計,唔係分開計~~~

謝謝!你意思係計咗校內呈一加呈二嘅總排名才比對師兄師姐嘅pre-S1成績嗎?

Band5 發表於 18-1-5 14:51
謝謝!你意思係計咗校內呈一加呈二嘅總排名才比對師兄師姐嘅pre-S1成績嗎?
...

係~~~

chunchundaddy 發表於 18-1-5 12:06
標準分是指 999632 嗎
我估比重都係999632。

mw7183 發表於 18-1-5 11:23
回覆 王家爸爸 的帖子

咁家長又點會知? 學校又唔會講得好清楚
學校唔講既話,家長唔會知道。

os_ecu 發表於 18-1-5 12:09
而家有模擬名次提供我覺得已經幫咗好多了,  唔使家長自己用學校名次嚟估估下.

話時話, as long as 用返同E ...
又唔可以咁講, 學校講清楚, 家長無興趣知係家長既事。如果唔係我咁多年响度爬文, 點了解到統計學既奧妙?! 預早作好準備。就係咁, 先可以更清楚個遊戲玩法, 所謂知己知彼, 起碼要盡咗人事, 至可以安然聽天命。

little_yolky 發表於 18-1-5 15:29
又唔可以咁講, 學校講清楚, 家長無興趣知係家長既事。如果唔係我咁多年响度爬文, 點了解到統計學既奧妙?!  ...
好似呢間小學咁, 講解得不知幾詳盡:

http://www.skhhsst.net/objects/pdf/p_meeting_20110520.ppt

明唔明係一回事啦!

pokinponi    發表於 18-1-5 16:42

Band5 發表於 18-1-5 14:21
呢個好似只係心理上嘅優勢,如果我冇記錯,教署係呈一呈二分開兩次用嚟比對師兄師姐嘅pre-S1成績,即使你 ...

点解我女學校可以講给家長講臨時banding,照計佢地吾會知師姊D分

angiehouse 發表於 18-1-5 15:52
点解我女學校可以講给家長講臨時banding,照計佢地吾會知師姊D分
臨時Banding, 應該係學校將各科成績輸入呈分系統後, 系統俾出嚟既模擬名次

咁個女如呈一考第一 呈二都係第一 會唔會總呈分排名都係第一定還會變?只收到張紙仔寫住名次1-5 內 (感覺自己好蠢咁)
‹ 上一主題|下一主題