用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B1C男
go

九龍城B1C男 [複製鏈接]

小兒是九龍城band 1c的邊緣人,無運動,參加管樂團,中學想繼續有樂團參與。
自行一所會選擇銀禧或丘中,另一所正煩惱自行跨區應否進取選沙田崇真 ?還是培英機會大D?  
(家住沙田)
或是有其他學校較適合?

elbar    發表於 18-1-6 08:49
   1    0    0    0

1C博沙崇機會應該好微。有無諗過自行兩間揀銀禧&丘中?

baby1211 發表於 18-1-5 05:35
小兒是九龍城band 1c的邊緣人,無運動,參加管樂團,中學想繼續有樂團參與。
自行一所會選擇銀禧或丘中,另 ...

沙田區和九龍城區同屬"強區",若然打算用""進取策略""跨區入沙田區找學校,可能先要想想本區是否亦有進取下可以選的中學,評估下成功率,再估算沙田區的成功率呢!

YmOra 發表於 18-1-5 09:37
沙田區和九龍城區同屬"強區",若然打算用""進取策略""跨區入沙田區找學校,可能先要想想本區是否亦有進取下 ...

有咩提議?
心大心細,唔知應否如此進取?
個人喜歡沙崇,所以先想試吓,但又怕陪跑多

leafun 發表於 18-1-5 09:02
1C博沙崇機會應該好微。有無諗過自行兩間揀銀禧&丘中?

丘中miss 咗他的簡介會,所以認識不多。
兩者比較,喜歡銀禧

只是有跨區選擇,所以先諗下自己區近D

baby1211 發表於 18-1-5 05:35
自行一所會選擇銀禧或丘中,另 ...
阿仔想繼續參加樂團, 點解唔報黃笏南? 沙崇同沙培响沙田都係大熱學校喎, 唔好同人爭。

little_yolky 發表於 18-1-5 09:46
阿仔想繼續參加樂團, 點解唔報黃笏南? 沙崇同沙培响沙田都係大熱學校喎, 唔好同人爭。 ...

我唔係咁喜歡黃芴南(emoji)

baby1211 發表於 18-1-5 09:40
有咩提議?
心大心細,唔知應否如此進取?
個人喜歡沙崇,所以先想試吓,但又怕陪跑多

的確是真,"沙崇"係好學校,好多人都鍾意,不過,亦要考慮孩子是否配合到學校的教學模式,若不,去到都會十分吃力呢!未必提升到孩子的成績呢!是的,以你的孩子B1c邊緣人,沙崇和沙培都十分微機會和入到都十分十分辛苦的呢!只要找到一所""適合""孩子的好中學,孩子可以有提升嘅話,就算B1c英中亦有所作為呢!

建議,由於"九龍城區" 和 "沙田區"同屬強區,差別不大,與其入沙田找更高的選擇,不如找一所更適合的英中還好的呢!

baby1211 發表於 18-1-5 09:48
我唔係咁喜歡黃芴南(emoji)
我都係, 不過聽你講阿仔想入樂團啫。我都無諗住報。

baby1211 發表於 18-1-5 09:42
丘中miss 咗他的簡介會,所以認識不多。
兩者比較,喜歡銀禧

由於你講囝囝屬"B1c邊緣人",所指的是""B1c-B2a""嗎?

若然係,咁不能以選全Band1英中為"""大方向"""呢?!

YmOra 發表於 18-1-5 09:52
由於你講囝囝屬"B1c邊緣人",所指的是""B1c-B2a""嗎?

若然係,咁不能以選全Band1英中為"""大方向"""呢?!

B1B-C, 老師話灰色地帶

baby1211 發表於 18-1-5 09:54

那就十分安全了,"銀禧" 和 "丘中"皆可以呢!不過,""樂團""係有,但或許未必可以滿足到他了.

baby1211 發表於 18-1-5 09:54

"B1b-B1c"成績,會否考慮上睇少少之沙田區嘅""林裘謀""、""沙循"""、""沙蘇"""呢?!

YmOra 發表於 18-1-5 10:02
那就十分安全了,"銀禧" 和 "丘中"皆可以呢!不過,""樂團""係有,但或許未必可以滿足到他了.

...

丘中今年管樂團比賽拿到初級組金獎排第一!如果有興趣可以試試。我仔今年中一也是樂團成員^_^每星期三要練習到下午6點才放學。

LJ3981 發表於 18-1-5 10:15
丘中今年管樂團比賽拿到初級組金獎排第一!如果有興趣可以試試。我仔今年中一也是樂團成員^_^每星期三要練 ...

恭喜恭喜呀!原來"丘中"的樂團發展得好好,那麼樓主可以考慮了.

YmOra 發表於 18-1-5 10:18
恭喜恭喜呀!原來"丘中"的樂團發展得好好,那麼樓主可以考慮了.

...

是啊。我都好意外。所以管樂團隊員會有優勢。當然如果目標係中級組高級組,就要想想其他學校!

YmOra    發表於 18-1-5 10:22

LJ3981 發表於 18-1-5 10:15
丘中今年管樂團比賽拿到初級組金獎排第一!如果有興趣可以試試。我仔今年中一也是樂團成員^_^每星期三要練 ...

題外話,想借機問問,聽聞"何文田廣場"大裝修,咁囝囝午膳去邊樹食呀?thx.thx.

YmOra 發表於 18-1-5 10:21
題外話,想借機問問,聽聞"何文田廣場"大裝修,咁囝囝午膳去邊樹食呀?thx.thx.

...

頭兩個月指定在學校食。11月開始可以出外。他們初初去何廣,後來他們懶行就在學校門外買飯盒,有時食小食部。部分同學會落土瓜灣。

LJ3981 發表於 18-1-5 10:28
頭兩個月指定在學校食。11月開始可以出外。他們初初去何廣,後來他們懶行就在學校門外買飯盒,有時食小食 ...

哦!明白了,願來門口有飯盒賣,都幾好喎!我仲擔心學生們沒有何廣會無地方搵食添.thx.thx.

丘中2016年尾時我去過佢簡介會,印象深刻既係去到唔同班房同學做介紹時,同學仔會好畀心機介紹,唔明問佢哋嘢佢哋都好樂意花時間解答。而校長介紹學校時,有提到學校係"嚴中有愛",除咗嚴都會好關心學生,所以我對呢間學校個印象好好嫁。只係我個女話交通太轉折,唔鍾意喎。
‹ 上一主題|下一主題