用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁
樓主: babeggma
go

陳守仁   [複製鏈接]

李大人 發表於 18-1-8 14:07
回覆 button822 的帖子

其實有口音有乜所謂?閣下講到全香港學生,要考陳守仁真係有D失禮,我亦無説過陳守 ...

其實呢個post主要係問現在用家的,因以前的post可能已經唔合時!我其實唔會against南亞學生,我想話現在好多大公司高層都可能出自嗰帶地區,英文好過你跟我!

希望有其他的用家繼續可以俾多D positive的資訊呢!亦多謝一些巳提供有價值資料的人!

真心想問下用家當初揀陳守仁的原因(相信有陳守人offer的人大部分也多過一個offer),它不是龍校,有甚麼因素驅使你最後選它呢?
現在讀得開心嗎?會不會很大壓力?

回覆樓主:

爭論口音,冇咩興趣。

反而想討論下點解陳守仁唔同保良局o既中學結龍或聯繫? 近有顏寶玲(唔熟呢間直資)。

點解咁紅,唔搞埋中學呢?

請問已完成家長面談家長,校長是否會給知道有冇機會取錄?

南咩亜口音?得咁少南亞人,就算係佢哋都係精英啦,七千個收百零個重要打抵香港人

其實香港一般津校直資校小朋友咪香港口音,香港口音又好好咩?咁話人哋做乜姐?

回覆樓主

講真,壓力?學校唔係好俾。不過,如果你小朋友參加學校好多活動,就會顯得好忙,時間唔夠用,但你也可選擇唔參加。所謂嘅壓力,係家長俾小朋友嘅壓力,小朋友之間嘅成績壓力,相信好多讀冇中學back up嘅直資,私小家長會較懂得。

Terencema7 發表於 18-1-8 15:33
爭論口音,冇咩興趣。

反而想討論下點解陳守仁唔同保良局o既中學結龍或聯繫? 近有顏寶玲(唔熟呢間直資) ...
幾年前NPL 好似有意同TSL 結, 不過TSL 好似冇咩動靜, 所以冇左件事.  而家NPL 成績又上升到正band 1 (以前被認為1C-2A), 又有了IB (雖然只是第一年成績一般),   TSL的申請人多, 的畢業生出路又廣左, 入NPL比例上少左D (雖仍有十幾個) ,  結龍件事冇人提番.  不過NPL 仍每年來TSL做簡介, TSL老師亦有提今日的NPL難入左好多, 而且入左功課要求都好嚴, 中遊學生不要以為必收, 一定要努力考及認真讀.

我又覺得近年脫龍的學校多,結龍要保持中小學同一步伐現實上會有點困難。 

Hailey88899 發表於 18-1-8 17:21
南咩亜口音?得咁少南亞人,就算係佢哋都係精英啦,七千個收百零個重要打抵香港人

其實香港一般津校直資校 ...

其實咩口音都好,溝通得到,流利就夠。我見好多超高層高官d英文並非鬼佬一樣。反而個人醒唔醒活唔活轉數快先更重要

francis_chan 發表於 18-1-8 13:58
咁有要求,應該要去搵番國際學校讀書了!感覺上TSL應該唔適合佢小朋友!
...

聽佢口氣,應該從來唔識咩係TSL

李大人 發表於 18-1-8 14:07
回覆 button822 的帖子

其實有口音有乜所謂?閣下講到全香港學生,要考陳守仁真係有D失禮,我亦無説過陳守 ...

其實係好似你話d學生有口音先架喎

babeggma 發表於 18-1-4 17:42
真心想問下用家當初揀陳守仁的原因(相信有陳守人offer的人大部分也多過一個offer),它不是龍校,有甚麼因 ...

本人也對起初呢條討論命題很有興趣,有邊位高人可「建設性地」指點下「口音」這個論述,如何關連到起初呢條討論命題?

李大人 發表於 18-1-9 08:57
回覆 DengCK 的帖子

我話有囗音,同有口音有問題,係唔同,例如~曰本人講英文有口音,同日本人講英文有口 ...

如果人地問你,覺得日本人點呀?
你會無端端答日本人講英文有口音嗎

DengCK 發表於 18-1-9 17:20
如果人地問你,覺得日本人點呀?
你會無端端答日本人講英文有口音嗎
如果你话一个香港人讲英文有法国口音,他的反应会是。。。
如果你话一个香港人讲英文有孟加拉口音,他的反应会是。。。

李大人 發表於 18-1-8 14:09
回覆 francis_chan 的帖子

的確要學好純正英文囗音,去國際學校比較好,認同 ...

學英國口音梗係去英國!國咩際學校!

NPL, 有朋友之前無考過,津校 band 2成績叩門入,現讀中一

CapricornO 發表於 18-1-10 12:44
其實我覺得係大家追求既層次唔同, 英文一般既想英文流利, 溝通暢順為主, 咩口音都OK (如果人地聽得明你D口 ...

無錯!有D人覺得70分已經超班,但要求滿分嘅亦大有人在....層次問題...

回覆樓主:

香港人講英文,最大的問題唔係口音,而係講嘅內容同用字,同埋聽明白鬼佬的口語。
‹ 上一主題|下一主題