用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有DGJS offer可參加大抽獎嗎?
go

有DGJS offer可參加大抽獎嗎?  

如題

You can but DGJS will receive your daughter's name from Education Bureau that your daughter will go through the lottery process which most of the DGJS parents may not bother to do this unless you have the necessity to go to the lottery process i.e. you will choose the subsidy school instead of DGJS.  Most of the parents will drop the lottery process and inform Education Bureau that they give up the lottery process.

怪獸BB 發表於 18-1-4 16:30
如題

可以

回覆樓主

好奇想知已有DGJS咁好的offer在手,點解仲會想去大抽獎?

可以,不過唔太多人會咁做。入到 DGJS 三生有幸

你咁問即係等於問如果買左私家車仲可唔可以去迫地鐵

wonglily    發表於 18-1-8 15:36
2jkidsfather    發表於 18-1-4 18:01

回覆樓主

大把理由:

有妹跟尾

經濟考慮

等等

NeoMom 發表於 18-1-4 17:40

我識幾個人放棄Dg讀津校

套用你嘅比喻:因為養唔起架車

siden 發表於 18-1-4 18:02
我識幾個人放棄Dg讀津校

套用你嘅比喻:因為養唔起架車

DGS 小學是私小, 学費都不算平。

assado 發表於 18-1-4 18:49

每個月淨係學費差不多7千,連校車飯$差不多1萬
學費仲要年年加

如果有細跟尾又唔係收入好高,想抽Maryknoll Marymount St Stephen girls都係人之常情
所以我唔覺得應該串楼主好走去問呢個問題

回覆 siden 的帖子

同意,人人把尺唔同
冷暖自知

siden    發表於 18-1-5 09:18

醒目開學勳章 王國長老

NeoMom 發表於 18-1-4 17:40

比喻唔正確
應該係搭緊火車,但填表抽個獎可能upgrade 頭等仲有得退全數仲請埋個妹搭 (唔會填表抽獎搏落車迫巴士架嘛)

入得女拔,抽獎只會搏龍頭學校掛?

以往有例子抽到神津,放dg, 免費+妹跟尾

Charlotte_mom 發表於 18-1-4 19:26
比喻唔正確
應該係搭緊火車,但填表抽個獎可能upgrade 頭等仲有得退全數仲請埋個妹搭 (唔會填表抽獎搏落 ...

比喻唔啱,唔算upgrade頭等。免費無頭等。
不過免費可以入名津,益弟妹,但未必100%直上

Charlotte_mom 發表於 18-1-4 19:26
比喻唔正確
應該係搭緊火車,但填表抽個獎可能upgrade 頭等仲有得退全數仲請埋個妹搭 (唔會填表抽獎搏落 ...

一定啦,唔好講笑

Pigdripy 發表於 18-1-4 19:32

係慳$策略,係咪最好策略?個個人把尺唔同

siden 發表於 18-1-4 19:03
每個月淨係學費差不多7千,連校車飯$差不多1萬
學費仲要年年加

有學費減免去申請

PPyeung 發表於 18-1-4 19:55
比喻唔啱,唔算upgrade頭等。免費無頭等。
不過免費可以入名津,益弟妹,但未必100%直上
...

我識有3人棄dg入St Mary

免費12年

100%直上 - 如果順利小學畢業的話

assado 發表於 18-1-4 18:49

私小不會平,不過直升DGS, 直資中學平一截。
咁當然免費最慳$,不過未必100%直升加升中壓力囉!

Pigdripy 發表於 18-1-4 19:32

睇你要乜?放DG位, 大把waiting 排隊,wait 到的話多謝佢都黎唔切。

各取所需囉!