用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SC考小一
樓主: happygirl1284
go

SC考小一   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-1-9 08:26
其實幼稚園READER 淺無問題。

SC 佢哋上課,READER ,有老師教,,小組討論,有自己出來讀。

咁幾好喎,如果自己買一套同佢睇都唔知點教,發音又唔夠準,如果老師上堂教就入腦好多。
除左reader老師仲會用什麼教材教英文?是否全部英文堂由net教?每天有多少英文時間呢?大部分st cat的學生是否英文能力真的如傳聞中好好呢?

retriever 發表於 18-1-9 08:26
其實幼稚園READER 淺無問題。

SC 佢哋上課,READER ,有老師教,,小組討論,有自己出來讀。
係架, 指出淺只不過是不希望未入讀的家長以為SC是跟reader 程度去教.   

另一樣SC英文比一些如約克的少考串字, 我大的細的在幼稚園時期都好少串字. ,好彩上左小學要串字問題都不大. 但如果家長在此方面有想法希望達到某些生字量, 可能要自己同佢串多些.  

happygirl1284 發表於 18-1-9 15:15
咁幾好喎,如果自己買一套同佢睇都唔知點教,發音又唔夠準,如果老師上堂教就入腦好多。
除左reader老師仲 ...

個人覺得SC 強項唔係英文,而係會持細路學習興趣。

如果淨計時,LH 既英文外教時間一定多得多。SC 用既英文讀本,比佢哋學生本身睇開既書淺得多,但無損教學,因為佢哋係精讀。

HaYi 發表於 18-1-9 17:04
係架, 指出淺只不過是不希望未入讀的家長以為SC是跟reader 程度去教.   

SC 有都PHONICS, 其實幫串字已經夠用。

retriever 發表於 18-1-9 17:51
SC 有都PHONICS, 其實幫串字已經夠用。

係呀,我2个都冇外補phonics,靠sc phonics 上小学,而家小学D深字,尤其是gs 個D都ok.  '

happygirl1284 發表於 18-1-7 10:51
明白。學卷幼稚園有學生考到一線,名幼亦有人0 offer。好視乎小朋友性格和家長怎樣培育。
在我們情況而言 ...

其實考小必要外補,係市場推動多過需要,加上很多不安媽媽,特別在職既更加易覺得外判做左野,會安心D。

考小唔係咁恐怖。考既野都好生活化。

唔駛咁擔心。

I think SC English is not difficult.  Actually Chinese is getting much harder.
For my 2 boys, same school, similar outside classes.  Elder one learns much faster.  The good part of SC is it helps my younger son to be less shy.

retriever 發表於 18-1-10 07:45
其實考小必要外補,係市場推動多過需要,加上很多不安媽媽,特別在職既更加易覺得外判做左野,會安心D。

...
對, 但當身邊讀咩幼稚園的小朋友也在外補數學同中文時, 也不禁問自己「要做嗎?」; 但一望所謂補習社的課程和內容, 又覺得「不必要地深」和「在家自己也做到」的。要對抗「潮流」, 其實不易。

lambeanmama 發表於 18-1-10 15:57
對, 但當身邊讀咩幼稚園的小朋友也在外補數學同中文時, 也不禁問自己「要做嗎?」; 但一望所謂補習社的課程 ...

冇錯。仔仔自己冇外補,但在家自己教中英數,出面嗰d真係深得黎冇意思!

lambeanmama    發表於 18-1-10 16:08

dd_bb_kf 發表於 18-1-5 17:07
My two kids and two nieces are all from SC. This is a very good school. I like it most is its all-ro ...

Thank you for your sharing. Do you mind sharing name of the phonics learning centre?

但係我感到, P1深淺視乎入邊些小學. 但只靠幼稚園的 (不是指SC) , 家不另教或外補, 想在一般熱門官津直私考頭一截其實都有難度, 一般應付到而已.  

HaYi 發表於 18-1-10 17:47
但係我感到, P1深淺視乎入邊些小學. 但只靠幼稚園的 (不是指SC) , 家不另教或外補, 想在一般熱門官津直私考 ...

其實入任何學校要考頭果截都難。初小野係鬥準繩。。。

細路合眼瞓,無程度之分。

dd_bb_kf 發表於 18-1-10 16:37
我當年都冇乜外補(只有一班故事閱讀班),因為好似你咁講,出面嗰啲真係深得有啲離譜,其實每個小朋友都唔 ...

謝謝你的分享!請問你可以分享一下怎樣協助你孩子提升表達能力呢?我女兒比較慢熱怕羞,一直都愁怎樣可提高她的自信。

‹ 上一主題|下一主題