用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SC考小一
樓主: happygirl1284
go

SC考小一   [複製鏈接]

happygirl1284 發表於 18-1-7 12:01
請問sc是否有自製的中英數教材?

有,但吾似LH深,我覺得sc学到野大部份來自課堂多過教材同功課

HaYi 發表於 18-1-7 12:13
有,但吾似LH深,我覺得sc学到野大部份來自課堂多過教材同功課
十分贊同,我家細佬也是學到很多知識,大部分也是來自課堂上的!

LittleButter 發表於 18-1-7 12:07
如果龍幼是培道,就好視乎你們是否喜歡/接受培道小學了。不過,考小一時,壓力真的不少,如果已經有培小作b ...

非常感激你分享你的見解和自身經歷。(我覺得)我仔是領悟力高、好動及好奇心重,所以想他在學習黃金期吸收多些知識和增強語文能力,所以暫時傾向sc。培道是愛心學校,又有100% backup, 但培小不算十分心儀的小學,又想試下一線直資。請問你指的為小一作充足準備是指什麼呢?可否指教一下?

LH教材一啲都唔深,小朋友通過上堂學到的嘢絕對比教材的多

happygirl1284 發表於 18-1-7 16:32
多謝感激你分享你的見解和自身經歷。(我覺得)我仔是領悟力高、好動及好奇心重,所以想他在學習黃金期吸 ...
如果我是你,可能也會偏向會選SC.
在學術上升小一:不外乎是中英數的預備。因為我的心態係:這些中英數的外補、不是單為考直私,因為考直私,實在有太多其他因素影響。我只認為孩子由細浸著中英數、慢慢加D加D、對升小一,絕對係打好基礎,去任何一間直私/官津,也是沒有問題,對孩子的基礎來說是好的!因為K3升小是需要涵接的。

dd_bb_kf 發表於 18-1-7 11:07
坊間都有兩個版本㗎,唔係間間書局都有齊兩個版本,所以通告上會提提家長,以防買錯。 ...

唔係兩個版本,ORT係得一個版本,你講既所謂另一個版本叫Oxford Story Tree, 學校係叫唔好買錯Story Tree, 因為有機會同ORT一樣書名!

tantanmama    發表於 18-1-8 10:58

HaYi 發表於 18-1-7 11:37
我以前有几本人地俾,同学校D有相少差别.  網上说有D版冇past tense,全改用present tense. 吾知係吾係真 ...

Oxford Story Tree 用 present tense, Oxford Reading Tree 用past tense! ORT 得一個版,冇分「家校版」同「坊間版」!

dd_bb_kf 發表於 18-1-7 17:53
係呀!就係同書名但一本係under "Reading" 一本就 under "Story", 兩個versions同書名但內容有唔同的,我就 ...

ORT出面都買到,只係唔會好似OST咁周圍連AEON都有得賣!

認同。

聽過唔同人,很多次,話相比課程較深,內容較多既幼稚園,SC 令到D 細路 *真係明白* 教既野。

simoncwl 發表於 18-1-7 16:39
LH教材一啲都唔深,小朋友通過上堂學到的嘢絕對比教材的多
可能我比較過LH K1的課本(我買左書最後冇讀), 起碼LH精美好多,  SC 是傳統的, 內容幾年間有不同, 形式是相對簡單.

HaYi 發表於 18-1-8 18:58
可能我比較過LH K1的課本(我買左書最後冇讀), 起碼LH精美好多,  SC 是傳統的, 內容幾年間有不同, 形式是相 ...

LH教學比較活,其實書的內容我都冇同小朋友去複習,反而佢地會想再學書本以外的知識,這比死讀爛記書內知識更有用。

simoncwl 發表於 18-1-8 20:57
LH教學比較活,其實書的內容我都冇同小朋友去複習,反而佢地會想再學書本以外的知識,這比死讀爛記書內知 ...

深淺我唔識定義同比較,但就覺得好精美,連我係大人都好想睇

happygirl1284 發表於 18-1-6 14:58
謝謝你的意見。學費不是我最大的考慮,我最想在這幾年打好個底子,為小學作準備。不過我想問sc有自己一套p ...

SC is good school. Good english environment.

如果目標是名直私,我會揀SC而放棄培幼。

培小不算太難考入,讀SC也可以考培小。

如果小學不是心儀,不需去培幼。

LH教學比較活,其實書的內容我都冇同小朋友去複習,反而佢地會想再學書本以外的知識,這比死讀爛記書內知 ...

LH is also good in language

同意,LH 的教材不覺深,每個主題我也只是看一,兩次。我小朋友平時已在學校學識,學到的知識絕對是"真正明白"。

HaYi 發表於 18-1-7 10:02
但其實reader較淺,我見多sc而家小一生自選reader是mouse 系列 (eng)

mouse 系列 即係邊套reader? 有無全名?

pekovian 發表於 18-1-9 01:52
mouse 系列 即係邊套reader? 有無全名?

老鼠记者

HaYi 發表於 18-1-7 10:02
但其實reader較淺,我見多sc而家小一生自選reader是mouse 系列 (eng)

其實幼稚園READER 淺無問題。

SC 佢哋上課,READER ,有老師教,,小組討論,有自己出來讀。

個人覺得咁教法,比一味“死深” 學到野。
‹ 上一主題|下一主題