用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SC考小一
樓主: happygirl1284
go

SC考小一   [複製鏈接]

happygirl1284 發表於 18-1-4 12:11
請問有無人sc出來係一個直資/私小offer都無?
many principals said not see the cert and my colleagues said her girl has 4 offers and she think no need to, only and really see how she performed during interview.

solamlam 發表於 18-1-6 00:10
比較起培道,SC 上k2/3會多功課好多同谷好多;SC有好多學生,大家來自不同背景所以各類型家長都有,雄心勃 ...

其實我對培小不太了解,不抗拒但有更心儀的學校。擔心選培道會局限左發展,sc有更多更好選擇。

dd_bb_kf 發表於 18-1-6 00:19
No need to care about what others said. They said that others are monster parents but who knows if t ...

希望啦…我都好迷惘,吾知邊次d家長傾開phonic 同 drama咪即係補習,阿囡聽左,而家次次落樓管理叔叔係咁椅問下去邊呀~阿囡答話去補習呀~周邊d人嘅眼光望住我時我都頭dup dup

1162694sd 發表於 18-1-6 00:03
朋友都好似你個case咁,讀名幼再加private tutor for phonic,oral and reading(都係冇功課) , 游水,畫 ...

Who cares?

I am also this type. 自問是進取型但不是怪獸。

PPyeung 發表於 18-1-6 00:27
Who cares?

I am also this type. 自問是進取型但不是怪獸。

洗乜理人咁多,你仔女考到心儀直私乜都值得

PPyeung 發表於 18-1-6 00:28
洗乜理人咁多,你仔女考到心儀直私乜都值得

其實我心態係,早學phonic,佢早d受惠,小學真係冇時間再補啦~讀k番半日,冇咩功課,所以可以抽時間外補,上小學,放學做完功課同溫習番下,餘下時間想比佢玩下佢鐘意嘅野(希望佢鐘意睇書)同休息

dd_bb_kf 發表於 18-1-6 00:35
True! 機會係留俾有準備的人。

agree,我都好努力準備,因為吾確定阿囡嘅資質,但都不敢鬆懈,希望佢打好語文底子,上小學吸收得好d,輕鬆上小一

dd_bb_kf 發表於 18-1-6 00:38
Yes, phonics is good for KG kids, can treat it as building foundation for future learning. As long a ...

Phonics or starters 係外補第一步,回家也是温習。
學好語文,幾時都有著數,叩門小一也有準備

solamlam 發表於 18-1-6 00:10
比較起培道,SC 上k2/3會多功課好多同谷好多;SC有好多學生,大家來自不同背景所以各類型家長都有,雄心勃 ...

可否講多少少考小一結果點唔同法?如果平常心的那類小朋友會否一個offer都無?

回覆樓主

沒有外補的多半係全職媽咪。呢D媽咪本身大學或以上畢業,高質素,一心培養仔女,競爭力好強。樓主仲要考慮金錢投入:SC學費加校車已不平,Phonics一週一堂一個月學費約1000,興趣班一體一藝每週兩堂一個月又兩千⋯⋯加加埋埋一個月學習就一萬以上囉!

ddtt347 發表於 18-1-6 14:43
沒有外補的多半係全職媽咪。呢D媽咪本身大學或以上畢業,高質素,一心培養仔女,競爭力好強。樓主仲要考慮 ...

謝謝你的意見。學費不是我最大的考慮,我最想在這幾年打好個底子,為小學作準備。不過我想問sc有自己一套phonics,為什麼要再外補phonics?

delete

happygirl1284 發表於 18-1-6 14:58
謝謝你的意見。學費不是我最大的考慮,我最想在這幾年打好個底子,為小學作準備。不過我想問sc有自己一套p ...

主要係考小要求高... 跟學校進度,在K2尾應該blend唔到太多字... 加上好多人有學,變相無學嗰d又好似相對學得慢... 你自己到時睇情況再決定啦

dd_bb_kf 發表於 18-1-6 16:33
以我小朋友為例,K2開始喺出面學phonics,但初初都好似文盲咁,雖然跟到SC進度,但較深的story books就應付 ...

學校本身會點樣鼓勵小朋友閱讀?要做閱讀報告嗎?

happygirl1284 發表於 18-1-4 12:11
請問有無人sc出來係一個直資/私小offer都無?

阿仔個表哥今年考小一,考過10間,0 offer.
佢無乜外補,興趣班主要得一項。
現在等扣門。

lkwkenneth 發表於 18-1-6 17:44
阿仔個表哥今年考小一,考過10間,0 offer.
佢無乜外補,興趣班主要得一項。
現在等扣門。

請問佢全部考一線學校嗎?

今年仔仔比較熟的同學都有offer。
‹ 上一主題|下一主題