用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SC考小一
樓主: happygirl1284
go

SC考小一   [複製鏈接]

happygirl1284 發表於 18-1-4 22:58
請問有冇sc最新的升小資料?你所認識的家長大部分都有外補嗎?如果不外補,單靠sc教材夠用嗎?外補是真的有 ...

壓力是來自peer group. 當你見其他同學好叻,又或者見到其他同學學好多野。你就會有壓力。

happygirl1284 發表於 18-1-4 22:58
請問有冇sc最新的升小資料?你所認識的家長大部分都有外補嗎?如果不外補,單靠sc教材夠用嗎?外補是真的有 ...

呢個問題好難一概而論... 如果只講興趣班,我相信絕大部分小朋友都有,分別只係學幾多樣,個人唔當興趣班為外補,最重要係跟小朋友興趣,唔係純粹為升學而上。

如果學術類,我知比較多人有上phonics同面試班,其他中英數都有人上,但學幾多樣真係好個別。有人target神校,會全補;有人因為小朋友個別科目跟唔上,要補底;有雙職家長無時間,選擇外判... 我覺得SC課程已經好夠,但人人要求唔同,只可根據自身環境決定補唔補丶補幾多...

lambeanmama    發表於 18-1-5 11:23

其實外唔外補不關幼稚園事, 是關家長的要求事,同埋小朋友的能力事。
有小朋友零外補, 但FTM在家日日自行進補;也有小朋友家長太忙,無法自己跟,便全面外判學術。
無絕對。

我個人認為SC英文好足夠,但仍有家長覺得不足,要一星期上三堂iLearn課程;但出來見面,我又不見得那些小朋友的英文特別好。有人覺得中文學得淺; 有人會上中文班, 有人會在家自己幫手教;但說到底也應該閱讀才是最重要的。

SC考小一, 有校內分享; 每年年頭也會有家長會分享; 「透明度」我覺得好足夠。

其實讀名幼不只是取offer的關鍵. 父母平時教導真係好重要. 我自己為例, 平時教她學術也不只, 經常提她面試的禮儀. 要常常同佢出街, 教導她日常的生活知識. 多帶她去香港名勝, 因為我發現, 老師問她多的問題是假日去邊度玩. 有點更重要, 要同佢一齊多睇書, 多認中英字,
可以的話, 多帶小朋友去library, 我哋今年好好彩, 收穫好豐富.

總結, 要成功, 父母同小朋友要付出架.

five555    發表於 18-1-6 18:01

jloved 發表於 18-1-5 11:49
其實讀名幼不只是取offer的關鍵. 父母平時教導真係好重要. 我自己為例, 平時教她學術也不只, 經常提她面試 ...

請問你小朋友也是讀sc嗎?常聽說sc能培養出自信的學生,你認為呢?另外,你認為考小一成功的關鍵是什麼呢?
十分認同家長也要培養小朋友的禮貌、生活知識和閱讀習慣,我也不會只靠學校的名氣和課程,或只報那幾間神校。
謝謝你的意見!

jloved 發表於 18-1-5 11:49
其實讀名幼不只是取offer的關鍵. 父母平時教導真係好重要. 我自己為例, 平時教她學術也不只, 經常提她面試 ...

Agree ! 我也提醒自己,不要教出一位書呆子!

回覆樓主:

我是sc英普舊生家長,sc時我個有去英阅讀,eyelevel(k2上小一程度),其它是音體美活動,不是補不足,而是有時間学多D好過自己在家睇tv(雙職父母).  自己覺得sc吾多功課.  考直私有几個熱門offer. 神校就冇o拉.

回覆 happygirl1284 的帖子

我是小朋友是SC呀. 小一面試成功關鍵我覺得是在小朋友的性格和家長的培育呀. 最重要家長要多與小朋友在一起. 多親子活動!大家加油呀!

jloved 發表於 18-1-5 17:04
回覆 happygirl1284 的帖子

我是小朋友是SC呀. 小一面試成功關鍵我覺得是在小朋友的性格和家長的培育呀.  ...

謝謝你的意見!好有啟發性!感激!

dd_bb_kf 發表於 18-1-5 17:07
My two kids and two nieces are all from SC. This is a very good school. I like it most is its all-ro ...

Thanks so much for sharing your experience with SC! I feel much more certain and confident now. Frankly speaking, I am really worried that my son won't be able to get any good offer coz I choose sc at the cost of giving up 100% backup of pooi to. Btw do u mind telling me the name of the learning centre for phonics?

dd_bb_kf 發表於 18-1-5 17:07
My two kids and two nieces are all from SC. This is a very good school. I like it most is its all-ro ...

有埋private tutor ,咁咪已經好補啊

回覆樓主

其實sc算唔算一間happy school? K2&3係咪開始多功課?大約要幾耐時間完成?

PPyeung 發表於 18-1-4 20:02
Offer唔洗多,最緊要中心儀學校

講得太好

^GGmami^ 發表於 18-1-5 23:47
講得太好

同揾老公一樣。
追自己既男仔唔洗多,最緊要有一個肯同你結婚。

dd_bb_kf 發表於 18-1-5 23:43
Private tutor only focus on reading comprehension with the use of story books. Aim at enhancing the  ...

朋友都好似你個case咁,讀名幼再加private tutor for phonic,oral and reading(都係冇功課) , 游水,畫畫,學琴,但其他家長都覺得佢好谷囉~對K嘅小朋友,我小朋友phonic,cambridge,彈琴同跳舞,都有比人叫怪獸

happygirl1284 發表於 18-1-5 22:50
其實sc算唔算一間happy school? K2&3係咪開始多功課?大約要幾耐時間完成?

比較起培道,SC 上k2/3會多功課好多同谷好多;SC有好多學生,大家來自不同背景所以各類型家長都有,雄心勃勃既家長會外補多d;平常心既就隨心d,咁考小一既結果就會好唔同。如果樓主你本對於培道已很滿意,就唔好放棄,因為有機會讀SC 最後考小都係入培道。

利申:現役SC家長

‹ 上一主題|下一主題