用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學的中文科
go

中學的中文科 [複製鏈接]

請問現在的中學,中文科是普通話教,還是粵語教?
   0    0    0    0

你上校網睇就知你心儀中学教中文用乜~有d精英班先係pth, 有d可以自己揀,有d全pth教……我估你问係津校?津校多广東話或精英班係pth班。

Yanamami 發表於 18-1-4 10:27
你上校網睇就知你心儀中学教中文用乜~有d精英班先係pth, 有d可以自己揀,有d全pth教……我估你问係津校?津 ...

是呀,其實我小朋友還在讀小學,小學普教中,但今日小學見家長,老師話中學是廣東話教,考中學也是廣東話。覺得好奇怪,所以來請教你們!

bbmami2012 發表於 18-1-4 10:32
是呀,其實我小朋友還在讀小學,小學普教中,但今日小學見家長,老師話中學是廣東話教,考中學也是廣東話 ...
津校面試大都係广東話同英文。直资就英广普乜都有。我女小学亦係普教中,但中学我同佢揀左广東話班(直资),因DSEoral都係广東話,而且中学中文內容重理解、体会文章,又有文言文,广教中好d, 唔似小学中文科教既多係运用同文法,普教影响我个人觉得不大~

Yanamami 發表於 18-1-4 10:38
津校面試大都係广東話同英文。直资就英广普乜都有。我女小学亦係普教中,但中学我同佢揀左广東話班(直资), ...

謝謝 Yanamami的分享!
老師話小朋友有時讀字,廣東話同普通話有時會混淆,話要加強學中文!

bbmami2012 發表於 18-1-4 10:50
謝謝 Yanamami的分享!
老師話小朋友有時讀字,廣東話同普通話有時會混淆,話要加強學中文!
...
普教中就係禁,唯有靠你係屋企加强广東話讀音~~

bbmami2012 發表於 18-1-4 10:13
請問現在的中學,中文科是普通話教,還是粵語教?
間間學者唔同,去校網睇學校既語言政策。

大部份中學都係粵語考中文,不過通常初中設普通話班。搵老師訓練中文口試、聆聽,會方便過搵普通話。你自己出去搵補習、模擬考試都會多 d 機會。

中四果年好多普通話同學中文會因為唔習慣而跌少少,不過中五就會追得上。

大部份中學都係粵語考中文,不過通常初中設普通話班。搵老師訓練中文口試、聆聽,會方便過搵普通話。你自己出去搵補習、模擬考試都會多 d 機會。

中四果年好多普通話同學中文會因為唔習慣而跌少少,不過中五就會追得上。

有些中學中文分普通話=精英班,要留意。

有中文科普教, 多係中一中二, 中三又改用白話教.

Yanamami 發表於 18-1-4 10:38
津校面試大都係广東話同英文。直资就英广普乜都有。我女小学亦係普教中,但中学我同佢揀左广東話班(直资), ...
我哋係普教中班,但說話評估又統一用廣東話。普通話聲調又被人話有台灣音唔標準。語文又未學好。樣樣唔掂呀!

中學中文科,初中有的中學,尤其是好的中學,會用普通話教,有的中學用粵語教。即便是有的初中用普通話教,聆聽考試,很多也仍然用粵語。但到了高中,全部轉會粵語教,因為學生要考公開試。公開試有聆聽,當然是選自己的母語——粵語聆聽好。
‹ 上一主題|下一主題