用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 孩子鍾意VS.家長心儀,應該點揀?盈思vs.York ...
go

孩子鍾意VS.家長心儀,應該點揀?盈思vs.York [複製鏈接]

囡囡一月大B,而家係盈思讀緊pn,間學校幾新,老師nice,我囡又係成熟有主見嗰種,次次問佢下年要唔要換一間學校,有新玩具新朋友新老師,佢都話唔要,話「我就係鍾意盈思,鍾意teacher xx,x老師⋯如果換左就唔係呢幾個老師同呢班小朋友啦~」我次次都無言以對。

其實盈思唔算差,但始終比較新,可供參考嘅升小數據有限,加之討論度不高,小朋友讀嘅話應該會開心但係我有D擔心學野方面會唔理想,對升小無幫助。

York我都了解過,聽聞比較谷,但係真係學到野,對升小好有幫助。我參加過佢哋info section,教學總監加校長加老師模擬課堂講左成兩個鐘,interview嘅時候都分左英文堂加運動課加手工課三個section,算係非常有誠意了。而家嘅concern係:
1. York係水街嘅分校九月啱啱開,唔知師資怎樣
2. 小朋友鍾意而家嘅學校,去到新校加之功課變多教學模式比較谷擔心佢唔適應,如果開始厭惡返學或者吵住要返盈思我唔知點算⋯

希望大家多多比意見啦~多謝大家!
   0    0    0    0

sukitian1211 發表於 18-1-3 22:35
囡囡一月大B,而家係盈思讀緊pn,間學校幾新,老師nice,我囡又係成熟有主見嗰種,次次問佢下年要唔要換一 ...

(純個人意見)如果我係你,我會孩子意願行先,首先間學校唔係差,小朋友返得開心,證明老師錫佢,淨係呢幾點都夠晒,轉校小朋友要重新適應過,包括老師、同學、返學路線等,無人保證小朋友轉左校會唔會學得更好,因為你都無讀過只憑網上資料做參考,如果驚學術唔夠寧願出去外補
老土講句:相信小朋友既選擇,沒有最好,只有最適合
利申,我係超谷媽但最後都揀左Happy school

金毛bear 發表於 18-1-4 13:47
(純個人意見)如果我係你,我會孩子意願行先,首先間學校唔係差,小朋友返得開心,證明老師錫佢,淨係呢幾 ...

多謝你嘅意見~但始終覺得外補太花時間同精力~

有心讀York, 就要讀九龍塘正校. 其他分校..... York 師資參差, 你自己考慮

囡囡一月大B,而家係盈思讀緊pn,間學校幾新,老師nice,我囡又係成熟有主見嗰種,次次問佢下年要唔要換一 ...

其實就算唔轉校,升咗班都會轉老師、同學喎

回覆樓主

樓主target 咩小學?

回覆樓主

如果target 直私,讀York 應該比較好。小朋友現在才兩歲多,父母應該更有經驗為小朋友選擇,不要被小朋友牽着走。

piglover 發表於 18-1-4 14:21
有心讀York, 就要讀九龍塘正校. 其他分校..... York 師資參差, 你自己考慮

呢個都係一個concern,雖然新校都promise左老師係九龍塘嗰邊轉過來,但好難評估⋯不過新校如果要打口碑應該會自己注重呢方面,畢竟york都算係老牌學校,開新校區應該唔會砸自己牌子掛~

回覆樓主

我個女都係盈思pn. 我哋都好鍾意呢間學校! 老師好好! 不過都擔心小學派位.
之前都有 York offer 不過決定放棄因為參觀完之後. 覺得水街校舍好細好有壓迫感。如果要讀York,九龍塘嘅校舍應該會好啲

jahato 發表於 18-1-6 00:22
我個女都係盈思pn. 我哋都好鍾意呢間學校! 老師好好! 不過都擔心小學派位.
之前都有 York offer 不過決定 ...

Which campus you are talking about?

DELETE

回覆 piglover 的帖子

piglover 發表於 18-1-4 14:21
全對

我係用家, 我囝囝今年盈思高班喇! 利申,我無同囝囝補習架,因為我見到盈思既課程都唔淺,但我就最鍾意佢多活動,比囝囝可以係活動中學習,就係所謂D專家話既遊戲中學習。我屋企係講廣東話, 囝囝講英文同普通話能力,都係全靠學校浸返黎既。今年9月小一都已經有私校收左,不過都想等埋大抽獎先再決定。
我都好少出post,不如睇下我以前既分享啦!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15193822&page=1#pid230143697

樓主, 好似金毛bear媽咪講得好好---------『相信小朋友既選擇,沒有最好,只有最適合』
唔好成日諗住要谷自己囡囡,因為學習係要有愉快環境同親身經驗互相配合的。見你提到自己囡囡又係成熟有主見的話, 佢一定係擁有一個開心既校園生活。

如果再想知多既話, 我都樂意同你分享, 因為我都經歷過同你一樣十五十六既心情,共勉之!

回覆樓主

首先不管你選邊間都不應該由一個2-3歲的孩子去選自己讀咩學校。你會比佢選用糖果代飯嗎? 若連一餐你都唔會比,點解你會話比佢選心宜幼稚園? 最少影響佢3年喎。

再講佢又未返過學,佢又點知York 真係唔好呢?又如上面有人講,升K1 其實老師同同學都轉好多,佢喜歡的老師和同學都有機已不在。

再講樓主孩子禁叻,N 班已可以講"
我就係鍾意盈思,鍾意teacher xx,x老師⋯如果換左就唔係呢幾個老師同呢班小朋友啦~" 禁完整句子,不管是邊間York, 名氣加能力,要考到名小不難。

‹ 上一主題|下一主題