用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教rank order問題
go

請教rank order問題 [複製鏈接]

自行時, 中學會收到教署申請學生的rank order, 想問問 :
1) 個排列形式是 e.g. 100個考生
i)將呢100個考生由1-100地排? 還是...
ii)將呢100個考生係全港及地區的排名次序都交俾中學?
還是有第iii)方法?

2) 中學會知道呢100個考生, 每個人係全港及地區所屬的banding嗎?

謝賜教!
   2    0    0    0

gigayan 發表於 18-1-3 15:01
自行時, 中學會收到教署申請學生的rank order, 想問問 :
1) 個排列形式是 e.g. 100個考生
i)將呢100個考生 ...
1) 「將呢100個考生由1-100地排」,所以
2) 中學唔會知道呢100個考生,每個人係全港及地區所屬的banding。

王家爸爸 發表於 18-1-3 15:16
1) 「將呢100個考生由1-100地排」,所以
2) 中學唔會知道呢100個考生,每個人係全港及地區所屬的banding。
...
教育局會為每一間中學排位?......

王家爸爸    發表於 18-1-3 15:30

honeyki 發表於 18-1-3 15:26
教育局會為學生排名,唔係學校。

王家爸爸 發表於 18-1-3 15:31
教育局會為學生排名,唔係學校。
我明佢嘅問題, 因我都有呢個疑問
如你所說的話, 假如A係全港排100, 報X校時, 有400人申請, 而佢可能係1/400; B全港排300, 報X校時可能係10/400, 咁教育局咪做多左野, 幫每間學校嘅申請人再排序

但如以全港去排, 教育局只需俾100, 300呢個排名俾學校, 唔使做多左野

係。每年三月尾,EDB收哂全港呈一呈二資料。如果中學把申請者資料交EDB要求,EDB會幫中學把申請者排一次次序。只排一次。

中學收到排名後,在四月中前要把收生名單交EDB。

直資和津校都係咁做。

回覆樓主:

可能有中學唔要求把申請者排名。中學自己決定。

排名只限申請者,資料只是互相的排位。

soscho 發表於 18-1-3 15:49
如你所說的話, 假如A係全港排100, 報X校時, 有400人申請, 而佢可能係1/400 ...
簡單啲講,運作方法係中學俾名單去教育局,教育局將個名單排次第。就係咁簡單。

nicolemummy 發表於 18-1-3 15:52
係。每年三月尾,EDB收哂全港呈一呈二資料。如果中學把申請者資料交EDB要求,EDB會幫中學把申請者排一次次 ...

EDB若係若在3月初提供名單,有中學係參考名單去揀學生面試~

EDB只須將全港學生排一次,當某中學要求EDB提供申請人排位表,EDB只須輸入學生資料號,就自然有排位名單~

mcl203 發表於 18-1-3 16:32
EDB若係若在3月初提供名單,有中學係參考名單去揀學生面試~

EDB只須將全港學生排一次,當某中學要求EDB ...

3月初,有D小學仲未交呈二成績,未能排位喎。

nicolemummy 發表於 18-1-3 16:34

應該交晒啦,否則,點會咁多官津3月初開始面試,甚或直資3月初已陸續出offer ~~~

系。教育局會爲每間中學的報名名單特登出一份 rank order 給該校,名單上衹有報該中學的考生。教育局其實唔駛做多好多野,全港學生的 排名已經有系度,衹要爲每間中學抽出其報名名單就可。呢D 野交比電腦做好簡單。

mcl203 發表於 18-1-3 16:41
應該交晒啦,否則,點會咁多官津3月初開始面試,甚或直資3月初已陸續出offer ~~~
...

咁早返少少吧。做就照做。

nicolemummy 發表於 18-1-3 16:34

呈二即六年級第一次考試,不會到三月初都未交的

bettyay 發表於 18-1-3 16:43
呈二即六年級第一次考試,不會到三月初都未交的

咁我記遲左D啦,有D學校好鬼遲。有D過晒自行階段先派成績表,好癲。

呈一已經定出勝負?

回覆 gigayan 的帖子

應該係 (i)

soscho 發表於 18-1-3 15:49
如你所說的話, 假如A係全港排100, 報X校時, 有400人申請, 而佢可能係1/400; B全港排300, 報X校時可能係10/400, 咁教育局咪做多左野, 幫每間學校嘅申請人再排序

但如以全港去排, 教育局只需俾100, 300呢個排名俾學校, 唔使做多左野
EDB 應該只會提供次第 (A > B) , 而唔會提供實際排名.

sell2japan    發表於 18-1-4 09:33
王家爸爸    發表於 18-1-3 17:34

nicolemummy 發表於 18-1-3 16:46
咁我記遲左D啦,有D學校好鬼遲。有D過晒自行階段先派成績表,好癲。
成績表遲唔緊要, 呈分唔遲咪得囉; EDB 個 rank order 一樣可以出到俾學校.

回覆樓主

似乎答案是i),咁中學未必知道該學生屬於咩banding.... 當該校收50人自行,有100人考,該校只收到個100名學生的排名次序,可能第49 or 50屬於下一個banding,該校都唔知道?

我嘅想法正確嗎?
‹ 上一主題|下一主題