用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嘉諾撒聖心 Vs 何文田维記 Vs 學之園Vs 劍鳴。 ...
樓主: 小馬子
go

嘉諾撒聖心 Vs 何文田维記 Vs 學之園Vs 劍鳴。   [複製鏈接]

vickling 發表於 18-1-7 03:45

小朋友話唔想搬就唔搬?

(emoji)(emoji)

回覆樓主:

聖心

回覆樓主

會選擇比較近屋企嘅學校,唔想小朋友咁辛苦。

HauMiranda 發表於 18-1-6 12:10
我曾是LH用家,小女現讀聖心私小,我都認同學校與家的距離很重要。小朋友真不適宜長途跋涉上學,家長只負責 ...

thankyou for you share. 聖心都幾吸引,尤其女仔

mypekkle 發表於 18-1-7 08:06
唔係話搬就搬,都要考慮好多因素,今時今日換樓洗費太大,除非租緊樓租邊度都得,另外好多想住近四大長老, ...

樓主講中左要点,因為四大長老年纪都唔细,怕搬左後佢地唔可以經常探个孫女。

小馬子 發表於 18-1-24 16:37
樓主講中左要点,因為四大長老年纪都唔细,怕搬左後佢地唔可以經常探个孫女。
...

樓主最大決定是怎樣?四大長老有沒有意見?

HauMiranda 發表於 18-1-24 16:44
樓主最大決定是怎樣?四大長老有沒有意見?

*最後決定

之前讀LH, K1 轉聖心, 本來AM, 但無車所以轉PM. 校車時間35-40分鐘行西隧. 我覺得可以接受, 過海唔一定遠, 要留意頭站家尾站.當時我有PC OFFER, 但因為頭站, 車程同SH一樣.
唔係過海就一定遠, 住九龍同奧運站仲快過住CWB, 所以實際D考慮.
另外3間都好好, 不過冇小學BACK UP, 家長係比較緊張去補習, 始終要出去INTERVIEW.
如果住net 34, 又有小學BACK UP, 呢3年你會安心好多

回覆樓主:

聖心太遠,我都放棄了,九龍人大把選擇,我會選LH

樓主小心有d人叫你放棄咩學校, 可能因為自己waiting, 多d人放棄,有多d機會咯

south_north 發表於 18-1-6 20:02
如果負擔得起我都會這樣選擇,起碼學術比聖心高,可以出外扣門亦有優勢
...

未必

如果唔想搬屋我只會考慮維記,但問一問自己,如果考到SPK 又會唔會因為過海而放棄?

cxyu841216 發表於 18-1-25 11:01
樓主小心有d人叫你放棄咩學校, 可能因為自己waiting, 多d人放棄,有多d機會咯 ...

Yes, 小心d!!!! 年年都有,自去年起,好多人等幾乎免學費的聖心waiting offers, 兩間真幼又要交學費又唔可以參加小一大抽獎,St Clare都唔可以參加小一大抽獎。

有龍讀龍,何況是聖心的級數,聖心兩間小學,您肯讀的,幾乎必能收全部聖幼生。

捨易取難,就好似 Twins的阿矯一樣好天真、好傻

回覆樓主:

揀SH,sh好多人住九龍,吾一定要搬,亦有朋友讀LH而家直私都未有offer,樓主自己小朋友叻,會容易考到小學,咁就揀vic lh

回覆 dreamdream081 的帖子

聖心雖有兩間小學, 但有一間是計分的, 而私小得三班,真係能收全部聖幼生???

利申: 住港島, 有聖心 offer, 只係自己想知多D, 唔係想慫恿樓主放棄。

Diama 發表於 18-1-25 16:31

聖心雖有兩間小學, 但有一間是計分的, 而私小得三班,真係能收全部聖幼生???

1. 聖幼生小一自行入了聖心津貼後,聖心私小唔會收。

2. 好多聖幼生有姊姊在各名女校小學就讀,妹妹必收已在小一自行成功,不會再注冊聖心私小。

3. 小一自行公佈後1-2天,聖心私小會出offers給大部分聖幼生。差不多絕大部分叩門聖幼生最終都能入讀聖心私小。

4. 有聖心私小offers的,還可參加小一大抽獎(統一派位),好多抽到好的會轉讀其它免費的St Stephen Girls、聖心津貼、瑪利曼.....etc,聖心私小會多位放出。

5. 聖幼每班有幾個男仔,不會讀聖心兩間小學。

6. 少部份聖幼生會考到好好的直資私小,不會讀聖心兩間小學。

好清楚, 謝謝~
不枉我為了聖心而放棄其他學校。

其實仲有一個問題, 雖然好遙遠, 咁升中呢? 算是龍嗎???

Diama 發表於 18-1-25 17:08

其實仲有一個問題, 雖然好遙遠, 咁升中呢? 算是龍嗎???

您可看看聖心幼小的升中成績,極之好。入聖心中學郎外,其他都入名校,8,9成入Band 1.

聖心津貼,好似6成人入聖心中學郎,其他無具体公佈,應該有唔少入中西區Band1女校

當然好升中成績都要付出好多努力,家長要跟得足。

dreamdream081 發表於 18-1-25 16:48
1. 聖幼生小一自行入了聖心津貼後,聖心私小唔會收。

2. 好多聖幼生有姊姊在各名女校小學就讀,妹妹必收 ...

完美解答
‹ 上一主題|下一主題