用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 65校網
go

65校網 [複製鏈接]

真心請教 , 65校網 ,  因只有一個小朋友 , 不是今年派位 , 想做定功課 , 什麼都不知道 , 65校網點擺位...?!
最低下層人士 , 只有15分

6    0    0    0

chriskaan 發表於 18-1-3 12:02
真心請教 , 65校網點擺位...?!

你先要評估自己能承受風險水平。
進取、保守之選校策略完全不一樣

回覆 晴晴小B 的帖子

我只有 15 分 , 不過 , 唔係今年派 , 想攞定經驗 , 好做事前安排 , 再唔係就考慮搬屋...!!

chriskaan 發表於 18-1-3 14:18
回覆 晴晴小B 的帖子

我只有 15 分 , 不過 , 唔係今年派 , 想攞定經驗 , 好做事前安排 , 再唔係就考慮搬屋 ...

基本上15分入到既學校你唔會甘心讀,想讀既學校15分肯定無機會。建議你把希望放在統一派位。

進取選擇:乙一放仁立/仁紀,乙二放基真/祖天,乙三隨便,乙四放葵盛信義
中間選擇:乙一放主恩/全二

回覆 晴晴小B 的帖子

想請教 , 其實65 校網只知雙仁係好 , 其實學校我本人真係唔知好定唔好 , 所以 , 如果剛才所講的學校 , 會點排名 ..?!

同埋 , 唔明白咩叫 1 / 1 / 1 , 可唔可以解釋一下...?!  
咁林金殿好唔好呀...?! 謝謝

>> 基真/祖天/葵盛信義/主恩/全二

其實 , 我奶奶住葵盛上面 , 之前奶奶帶亞仔去公園玩 , 見到班小朋友細細個已經講晒粗口 , 所以 , 真係怕會選錯學校 , 小朋友現讀都算少少出名的二線私幼 , 再加外補英文 , 學術成績算唔錯 , 怕考唔到直資同私小 , 大抽獎又唔好 , 到時要叩門 , 唔知點擺位先有優勢...!!

chriskaan 發表於 18-1-3 14:52
回覆 晴晴小B 的帖子

想請教 , 其實65 校網只知雙仁係好 , 其實學校我本人真係唔知好定唔好 , 所以 , 如果 ...

111即係自行、甲一、乙一都選同一間學校,表示自己誠意。

佛教林金殿,成績一般,得兩成幾升英中,但因地點方便,好多人報,要放乙一先入到,我個人唔建議呢間,風險同回報唔成正比。

chriskaan 發表於 18-1-3 14:52
回覆 晴晴小B 的帖子

想請教 , 其實65 校網只知雙仁係好 , 其實學校我本人真係唔知好定唔好 , 所以 , 如果 ...

主恩 = 全完二 > 基真 = 祖天 > 葵盛信義 = 李一鍔

晴晴小B 發表於 18-1-3 15:05
主恩 = 全完二 > 基真 = 祖天 > 葵盛信義 = 李一鍔

晴晴小b你好熟呀!我都係15分 報仁立自知實無行,主恩似乎都唔容易入,主恩好嗎?見派位都有一半英中,好似唔錯

yenchan102 發表於 18-1-3 15:09
晴晴小b你好熟呀!我都係15分 報仁立自知實無行,主恩似乎都唔容易入,主恩好嗎?見派位都有一半英 ...

有五成英中個間係青衣主恩,葵盛主恩得三成左右。

ps 葵盛主恩有精英班

yenchan102 發表於 18-1-3 15:09
晴晴小b你好熟呀!我都係15分 報仁立自知實無行,主恩似乎都唔容易入,主恩好嗎?見派位都有一半英 ...

因為全二同葵盛主恩開得三班小一,學位唔係太多,所以好似好熱門咁。

回覆 chriskaan 的帖子

唔洗灰心,我個朋友個女今年升小,入左仁紀,佢得十分,甲一亂填,乙一亂填,乙二填仁紀,
就入左

5tgb    發表於 19-3-17 09:20

jeremylui83 發表於 18-11-2 22:10

唔洗灰心,我個朋友個女今年升小,入左仁紀,佢得十分,甲一亂填,乙一亂填,乙二 ...

乙二填仁紀入左?有冇聽錯?有可能嗎?

5tgb    發表於 19-3-17 09:21
chinglong231    發表於 18-12-13 12:03

回覆樓主:

我住祖堯,都係唔熟65網,仔仔2020先讀小一,都想刨定資料,心水都想仁立,但得15分,係咪機會好微?
另外,仁立同仁證紀念比較,邊間較好?

yukipacers31 發表於 18-12-3 15:10
我住祖堯,都係唔熟65網,仔仔2020先讀小一,都想刨定資料,心水都想仁立,但得15分,係咪機會好微?
另外, ...

15分應該入唔到,因為近年20分收唔曬全部都要抽,而且就算20分中簽機會也不算大,但如果真係好心儀仁立都可以照交表,作為叩門時的誠意分。
至於仁立同仁紀邊間好d,其實好難比較。仁立校舍又細又舊,仁紀千禧校舍又大又靚,不過升中表現就仁立比較好。睇你想要乜。

回覆樓主

基真好嗎?

回覆 jeremylui83 的帖子

應該唔可能  

jeremylui83 發表於 18-11-2 22:10

唔洗灰心,我個朋友個女今年升小,入左仁紀,佢得十分,甲一亂填,乙一亂填,乙二 ...

乙二中仁紀係絶對冇可能的

回覆 610mama 的帖子

如果唔介意當年個單女童墜樓事件架話可能都OK既......不過唔知佢地有冇換到個批教職員,如果無架話就真係要三思。

乙二入仁紀應該無可能....
基真有冇人入過
因為之前跳樓件事攪到我15,16

回覆 T.J.K 的帖子

想問下 , 咩跳樓事件呀...?! 我印象當中有D回事 , 但實情係點又唔清楚..!!
呻利 : 其實我目標係非主流小學 , 不過萬一無 offer 都想知道d區學校情況 , 謝謝 !!
‹ 上一主題|下一主題