用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK是公認的神幼嗎?它的特別可取之處是什麼? ...
樓主: common_cat
go

SPK是公認的神幼嗎?它的特別可取之處是什麼?   [複製鏈接]

angelhayley 發表於 18-12-19 11:19
你自己本身都係讀呢間?
校園生活如何?係排排坐聽書定係活動式鼓勵學生自主思考?
課外活動多嗎?要俾錢 ...

唔係我呀,係觀察中學同大學同學嘅個人感受
但競爭方面應該只會越來越激烈,唔會輕鬆咗掛

wg_ann 發表於 18-12-19 11:01
識人讀緊,大部分人都想直升小學,所以互相競爭大,亦因為程度較淺,所以英普數補齊。
感覺老師比較權威, ...

我之前面試行過左間房,即刻比個老師兇⋯

為食公主 發表於 18-12-19 10:21
係神化左間學校嗎?  - I think yes, especially by EK parents here.

Yes
I know someone girl studying...her mum said very 淺,非外間講得咁「神」

happyschooling 發表於 18-12-19 17:36
Yes
I know someone girl studying...her mum said very 淺,非外間講得咁「神」
神個位, by EK definition, 係可以"直升"上到中學有B1A 既DSE results?

spk淺, 係事實... 咁點解可以咁"神", 咪就係d家長會好緊張, 然後自己谷lor.....唔好以為入到間學校, 自己同個女唔使努力, 就會變"神"... 神是很花自己功夫的.....

boojiji 發表於 18-12-19 17:43
神個位, by EK definition, 係可以"直升"上到中學有B1A 既DSE results?

spk淺, 係事實... 咁點解可以咁"神 ...

同意你第一個point , 是spk 「神」之處
但我識果個呀媽,亦完全唔谷,直升率夠高,但我覺得唔自己谷,上到去一定好辛苦

happyschooling 發表於 18-12-19 17:46
同意你第一個point , 是spk 「神」之處
但我識果個呀媽,亦完全唔谷,直升率夠高,但我覺得唔自己谷,上到 ...
我明呀, 直升率夠高, 所以唔係好"辛苦"都升到上去... 頭十年睇都應該冇事... 係入左中學先會出事...

boojiji 發表於 18-12-19 17:58
我明呀, 直升率夠高, 所以唔係好"辛苦"都升到上去... 頭十年睇都應該冇事... 係入左中學先會出事...  ...

呢個係99%直升的弊處,仲要幼稚園咁淺⋯不過佢小學英小,應該可以谷番起?

happyschooling 發表於 18-12-19 18:00
呢個係99%直升的弊處,仲要幼稚園咁淺⋯不過佢小學英小,應該可以谷番起?
...
咁小學難又要靠邊個努力呢? 咪又係家長同學生!

boojiji 發表於 18-12-19 17:43

spk淺, 係事實... 咁點解可以咁"神 ...

讀其他學校都一樣要努力,我女讀二線小學,佢資質唔太差我都想佢入b1中學,所以點都會同佢努力谷下成績,但已經foresee到呈分試大家壓力都唔會少,一失手都幾大鑊,揀中學又要估算成功率,又要面試。讀龍校,免卻咗呢重啲壓力,就係賣點。

feifei_baby 發表於 18-12-19 19:43
讀其他學校都一樣要努力,我女讀二線小學,佢資質唔太差我都想佢入b1中學,所以點都會同佢努力谷下成績, ...

反而我覺得邊間學校唔緊要,我就唔想佢喺名校到考第尾果批,自信心真係會好差

happyschooling 發表於 18-12-19 20:55
反而我覺得邊間學校唔緊要,我就唔想佢喺名校到考第尾果批,自信心真係會好差

...

我明白,小朋友努力過後都唔得我都唔會勉強... 我也不是想要佢讀名校,只係想搵間校風好啲嘅學校,我自己讀普通b2中學,同學好參差,可以好恐怖.....
‹ 上一主題|下一主題