用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教Cambridge English 小一叩門有冇用
go

想請教Cambridge English 小一叩門有冇用

想請教一下,如果小一去叩門(官津小學),考Cambridge English 有冇用?係咪要考到 Movers 先有用?
因為而家K3 下學期先考慮開始讀,叩門時未必趕得切考到。

謝謝大家。

pycc 發表於 18-1-1 11:55
想請教一下,如果小一去叩門(官津小學),考Cambridge English 有冇用?係咪要考到 Movers 先有用?
因為 ...

学校参考用, 英文好都有幫助, 主要看面試表現。

assado 發表於 18-1-1 14:33
学校参考用, 英文好都有幫助, 主要看面試表現。

想請教一下,如果只考到Starter , 係咪作用不大?
如果作用不大,我會考慮學phonics,
因為我小朋友phonics 比較弱,但phonics 無考試cert, 幫唔到叩門。

pycc 發表於 18-1-1 14:52
想請教一下,如果只考到Starter , 係咪作用不大?
如果作用不大,我會考慮學phonics,
因為我小朋友phonics ...

K3 冇考Starters 都大有人在, 按步就班, 學好phonics 更重要, 平時同小朋友多誦讀中, 英文圖書, 對考小一好有幫助。

assado 發表於 18-1-1 15:00
K3 冇考Starters 都大有人在, 按步就班, 學好phonics 更重要, 平時同小朋友多誦讀中, 英文圖書, 對考小一 ...

謝謝你的意見。

回覆樓主:

考 Starters 同 Movers 内容不一樣,如 Starters 要串字,Movers 唔使。

你睇下邊個你覺得你仔女有信心D。

RunningPig 發表於 18-1-1 15:41
考 Starters 同 Movers 内容不一樣,如 Starters 要串字,Movers 唔使。

你睇下邊個你覺得你仔女有信心D。 ...

movers 都會考串字, 而且㑹考past tense。

Cambridge English及 PHONICS二選其一, 一定先選PHONICS.

因為 ...

唔知有無用,不過一定唔係必要,而且就算有用都輕微。

绝對有用,但要flyers先有用!

王家爸爸    發表於 18-1-2 16:51

因為 ...
Starters 一定無用,Flyers 有用既機會大好多。Starters 15盾既情況就好似爬行比賽第一名。Flyers 15盾既情況就好似跑步比賽入圍。以你小朋友既情況,學 phonics ,教佢講下故事,可能更好。教佢講故事,面試既時候講得清楚、明白,表達到自己,機會更大。

王家爸爸 發表於 18-1-2 16:57
Starters 一定無用,Flyers 有用既機會大好多。Starters 15盾既情況就好似爬行比賽第一名。Flyers 15盾既情 ...

好多謝咁多位,由於我嘅資源同時間都好有限,你哋嘅意見好幫到手,謝謝分享!

王家爸爸 發表於 18-1-2 16:57
Starters 一定無用,Flyers 有用既機會大好多。Starters 15盾既情況就好似爬行比賽第一名。Flyers 15盾既情 ...

應該幾大開始教佢講故仔?

Sharon_1018 發表於 18-1-10 16:47
應該幾大開始教佢講故仔?
個個小朋友唔同,K1已經可以慢慢教。

王家爸爸 發表於 18-1-10 17:04
個個小朋友唔同,K1已經可以慢慢教。

想問下starter 成績證書係咪唔會顯示考左第幾次?
因為想試吓考,如果唔得可唔可以考多幾次?

flowertree 發表於 18-3-10 20:30
...

證書唔會有投考次數,但報考要排期,又要等成績。睇完成績再報,怕你趕唔切用

AgapePa 發表於 18-3-11 00:06
證書唔會有投考次數,但報考要排期,又要等成績。睇完成績再報,怕你趕唔切用
...

Yes! 印象中最遲要K3下學期的3月頭考,即1月左右報名。然後6-8星期有result/ certificate 寄到府上,即大概4月尾至5月收到。5月已經要預備叩門信、update portfolio......等等的資料了!

flowertree 發表於 18-3-10 20:30
...
唔會顯示

我又唔會話冇用,扣一線嘅地區津小應該會 d 作用。

但係問題係,大家都知 Starters 考 N 次都得,冇人知道你個 15 盾係操練得來,定係本身夠料。一面試要小朋友開口表達自己、朗讀故事,校長老師就會知道你有幾多斤兩。所以我建議著重培育小朋友中英文流暢表達自己,能夠自行閱讀+朗讀圖書。

如果真係想靠 Cambridge 的話,恐怕要 Flyers 先至有 d 睇頭,不過咁短時間三級跳,除非個小朋友天資好夠,否則我都登個小朋友辛苦。

回覆樓主:

面試時, 英語發音正確, 流利朗讀, oral 好,
比証書更有用。

Starters 都顯示出小朋友英語聼,講, 串字能力, 有時間可試下, 但不一定需要。