用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃大仙區金卿半日+信生半日+沙崙堂(全日) ...
go

黃大仙區金卿半日+信生半日+沙崙堂(全日) [複製鏈接]

黃大仙區,細女,
金卿半日+信生半日+沙崙堂(全日)
三家都喜歡,請求建議。

細b升小學分數低,又想去好一點學校,未必想讀哥哥學校,請問幼稚園對升小學會有影響嗎?

1.我的理解是大抽獎應該沒有影響,但是哪家叩門會有優勢?
2.這三家幼稚園,各家優勢是什麼?有用家可以分享一下嗎?
3.三家的英文教學水平如何?

報名時間快到了,很是著急,希望有朋友可以分享一下,感謝!
   1    0    0    0

沙崙堂我個堂哥讀緊,聽嫂講d老師好好,好有愛心,學術都ok,而且每年都好多人報,我仔當年報都係得後備,我想入都入吾到,係慈雲山最有名氣既幼稚園,你可以參考下!
金卿d老師聽朋友講就比較嚴肅,我自己就吾太鐘意,而且校舍好細,小朋友活動空間大d會開心d,
信生我就不太清楚,較少人討論

mamami1618 發表於 17-12-31 20:10
沙崙堂我個堂哥讀緊,聽嫂講d老師好好,好有愛心,學術都ok,而且每年都好多人報,我仔當年報都係得後備, ...

感謝意見,你個仔讀哪家?

沙崙堂有個男的外國人老師,比較大隻,英文堂是不是只有他上?

沙崙堂有全日,這個是最大優勢。半日真的很辛苦。

回覆 STEVE2018 的帖子

我細仔最後讀黃大仙救恩,都讀得好開心,不過得半日下午要工人湊沙崙堂係丫,有外籍老師教英文,有無其他老師我就無問得咁詳細,但堂哥話好鐘意返學,叻左好多
你金卿半日am定pm 呀?半日係真係辛苦d,除非你有工人or屋企人幫手湊

回覆樓主:

沙崙堂環境最好,學卷學校唔駛諗得太複雜,其實間間都差唔多。都係睇家長想小朋友過啲咩幼稚園生活。

金卿校園環境三間最差

mamami1618 發表於 17-12-31 20:58
回覆 STEVE2018 的帖子

我細仔最後讀黃大仙救恩,都讀得好開心,不過得半日下午要工人湊沙崙堂係丫,有外 ...

兩家半日的都是am,其實我想小學能讀個好一點的學校,因為是第二個小朋友,分數會好低,完全靠大抽獎,機會比較渺茫,所以問問大家看看幼稚園對升小有無幫忙?金卿是保良局小學,會對保良局小學有幫助嗎?這個是我最大的疑問,沒有什麼途徑了解。

christy2011 發表於 18-1-1 06:45
金卿校園環境三間最差

可能是學生多吧,但是金卿會對升讀保良局小學有幫助嗎?

超級奶爸爸 發表於 17-12-31 22:55
沙崙堂環境最好,學卷學校唔駛諗得太複雜,其實間間都差唔多。都係睇家長想小朋友過啲咩幼稚園生活。
...

苦惱在於升讀小學,沙崙堂我也很喜歡,信生老牌,參加開放日,組織的很好,看得出是不錯的學校,但是是am,下午要找人湊。

christy2011 發表於 18-1-1 06:45
金卿校園環境三間最差

凡是金卿大家都有個考慮就是保良局體系,不知讀金卿會對升讀保良局小學有幫助嗎?大家有這方面的資料嗎?

STEVE2018 發表於 18-1-2 09:27
凡是金卿大家都有個考慮就是保良局體系,不知讀金卿會對升讀保良局小學有幫助嗎?大家有這方面的資料嗎?
...

如果是考慮保良局學校,慈雲山都有兩間保良局幼稚園架

有朋友比一下意見嗎?

回覆 超級奶爸爸 的帖子

是啊,黃大仙好的小學很少,世襲早已經霸定位置,感覺比較迷茫。所以才考慮要不要幼稚園打定底。

STEVE2018 發表於 18-1-4 17:10
有朋友比一下意見嗎?

其實如果你想入保良局小學,首先係睇自己分數有冇20分,再睇自己住既校網係唔係心儀學校可以用111去申請,因為傳聞保錦同保何都會叩門111優先,如果讀保幼想叩保小可以叫校長寫信推薦,傳聞金卿校長會好樂意寫信推薦入保錦

其實讀邊間幼稚園都有機會抽到入保錦,只係抽唔中你又想叩門考入去,有保幼推薦信就叩門易d,保錦叩門位都唔係多gd luck for you

wcm991101 發表於 18-1-4 20:47
其實如果你想入保良局小學,首先係睇自己分數有冇20分,再睇自己住既校網係唔係心儀學校可以用111去申請, ...

謝謝!肯定沒有20分,111很簡單,但機會還是渺茫,未必錦泰,對黃大仙區內哪家小學比較好一點,朋友有何意見?

STEVE2018 發表於 18-1-7 09:25
謝謝!肯定沒有20分,111很簡單,但機會還是渺茫,未必錦泰,對黃大仙區內哪家小學比較好一點,朋友有何意 ...

嘉諾撒小學都係熱門學校之一,哩間世襲比保錦少,信主得救,哈

我自己小朋友唔係谷得既,所以哩2大熱門小學我都應該唔會選,應該都會選擇2線津小

順帶一提,保錦入保一中學既機會大,而保一入大學接近9成,入得保一中學既都係成續非常好既學生,如果將來想入保1中學,保錦有優勢

wcm991101 發表於 18-1-7 10:06
嘉諾撒小學都係熱門學校之一,哩間世襲比保錦少,信主得救,哈

我自己小朋友唔係谷得既,所以哩2大熱門小 ...

請問你小朋友哪家幼稚園?區內小學你喜歡那幾家?嘉諾撒每年都有80個自行,也是區內大熱,跟錦泰一樣。

STEVE2018 發表於 18-1-7 14:11
請問你小朋友哪家幼稚園?區內小學你喜歡那幾家?嘉諾撒每年都有80個自行,也是區內大熱,跟錦泰一樣。
...

我小朋友讀禮賢會,佢n班2歲開始讀,好喜歡果度既老師同嬸嬸,而我自己又有好明確既目標,問左囡囡既意願,佢想留原校唔想轉校,就比佢原校直升了

STEVE2018 發表於 18-1-7 14:11
...

我自己可能會選擇真鐸小學同埋音小,不過將來既野又好難講
‹ 上一主題|下一主題