用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 徵筆友
go

徵筆友 [複製鏈接]

小朋友9歲,女孩子,想徵一位女孩子筆友!不知道那裡可以徵求筆友?只限郵寄書信,不談電話。中英文信亦可。

王家爸爸    發表於 18-1-9 12:14
   3    0    0    0

choiman 發表於 17-12-30 14:51
小朋友9歲,女孩子,想徵一位女孩子筆友!不知道那裡可以徵求筆友?只限郵寄書信,不談電話。中英文信亦可 ...

寄去邊?

回覆樓主:

為何不電郵呢?

回覆 ar_mak 的帖子

我書信同電郵都試過,我又唔覺得唔回覆電郵會令人憤怒。電郵同書信各有其有趣之處。

你都識講年代唔同,asweetmom 問點解唔用電郵都好正常姐...而且我都冇話誰對誰錯。
書信某程度上為我帶來一點不安,驚寄失,驚寫錯地址。收唔到信又驚佢果封寄失,有時候等得太耐搞到我差 d 都唔記得個人。收到信果刻當然開心,但係每次佢地都畫到好精緻,有時候寄小禮物畀我,我畫工唔得,次次我覺得佢付出好多去認識我但係我唔能夠做到同樣。

就算朋友遠在千里。電郵都可以每日有,感覺就好似隨時都有個朋友咁,每日都諗好多話題同佢地講,有咩幾時趣聞、圖片、影片都可以即日分享。收唔到回信我冇咁不安,只會覺得佢可能呢排忙。雖然睇唔到字跡,但係字裡行間都有感情。書信會更斟酌用詞,電郵多數都係諗咩就講咩,唔洗顧及篇幅長短。

其實用寄信同用電郵方式去做筆友,我覺得真係有好大分別,寄信可挑選信封、信紙、郵票 ,除咗文字亦可創作好多野在信內,仲有可寄送實物如貼纸或一些較輕的精品 ,而電郵就冇哩D,成個感覺都唔同。

回覆樓主:

樓主可以參考一下penpal.tw,但10歲以下好像沒有看見。交流方式有最傳統的實體信,也有電郵(又叫做網路信),甚至有明信片,選擇你喜歡的方式就好。

ar_mak 發表於 17-12-31 21:24
講多DD勒。

譬如你話用電郵或者更具效率既通訊工具分享圖片趣聞果類野,冇錯勒,第一,個筆友其實唔係要 ...

呢個就好似書同雜誌既分別。
快,但內容淺, 唔深刻
慢, 但內容有深度, 有思考

#正常人來講, 一星期一封信係會用腦諗清楚先寫。 請唔好話信都可以好無聊等等。。。

#無話邊樣好

回覆樓主

樓主係問揾筆友嘅渠道,唔係要比較不同溝通方法的好與壞吧

http://service.elchk.org.hk/unit_service1.php?center=27
長腿叔叔信箱服務
我個仔通訊左兩年, 寫左六七封信

ar_mak 發表於 17-12-31 19:27
你又真係問得幾有趣。係勒,點解唔用WHATSAPP咪仲方便?
PS:我唔記邊本小說講到,男女主角係兒 ...
唔回信,係一種思念;唔覆電郵,卻會令人憤怒 <=====  真係笑死我, 不過真係好真確。

ar_mak 發表於 17-12-31 21:24
講多DD勒。

譬如你話用電郵或者更具效率既通訊工具分享圖片趣聞果類野,冇錯勒,第一,個筆友其實唔係要 ...
講到BB痾咗屎都要分享呢樣嘢, 其實我真係堅唔明白, 點解咁多人要share嘢的, 我老土, 我從來唔用facebook的, 都係最近半年至學識睇人哋個facebook。我諗, 到我識得用, 可能facebook都執咗了。

以前, 我都有一位印度的筆友, 大家寫信、收信, 好開心的。依家通訊發達咗, 個人好似無咁好耐性咁。以前, 約人等唔到, 會擔心發生咗乜事, 係咪去錯地點、時間呢? 係咪對方有意外呢? 多咗好多唔同既內心體會。依家, 約咗C6 15分鐘未到, 即刻打電話:死佬做乜咁耐仲未嚟? 死咗去邊!真係一D都唔浪漫。

1998Ruby1998 發表於 17-12-31 20:20

你都識講年代唔同,asweetmom 問點解唔用電郵都好正常姐...而且我都冇話誰對誰錯。

我認同呀麥SIR ,問筆友話用電郵真係有怪,我幾乎笑左出來。

當然我認係老餅 。

可以同我女做筆友,不過我女今年六歲幾,小一,可能冇你女寫嘢咁豐富

回覆 retriever 的帖子

寫信的確好開心。不過我試過好多次寄失、寄好耐(十月頭寫,十二尾月先到)、封信寄來之前已經濕過搞到字跡模糊同幅畫毀容,所以我提議轉用 email,依家 keep 住聯絡已經有 4-5 年。日日 email 果 d 就當交換日記,每星期一次果 d 就當寫周記,另一種開心。
可能係我要求低,有人肯同我聯絡已經好好。
‹ 上一主題|下一主題