用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 咩成續先算band 1
樓主: chelsea_jbb
go

咩成續先算band 1   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 18-1-2 15:20

絶對同意好難掌握的數字,因為教育局要求將有關百分比保 ...

係,我女小學時校長亦在家長會講過,佢知道學生banding 人數,但簽了保密協議不可透露,所以有部分學生會定為邊緣人

王家爸爸 發表於 18-1-2 09:05
頭70%band 1例子:SFA、KTS、APS,等等。。。

這3間有機會接近80%,什至達80%(全港band 1百份比)⋯⋯信不信隨心!

回覆 bobbob 的帖子

禮賢近幾年有接近 70% 人入到 Band 1。用家話老師表示好多學生已經自行得左。

回覆 tam_bb 的帖子

因為本身灣仔網 Band 1 位充足,所以坑真應該係 60% 左右 Band 1。

sukitelfold 發表於 18-1-2 13:30
保留唔緊要,反正大家也是段估

補充多一個數字:九龍城區,全港band 1 比本區band 1,可以相差6- ...
又唔係純粹估,因為從佢哋既中學部既DSE成績,加上年報既HKAT成績,基本上可以估得好準確下。

1998Ruby1998 發表於 18-1-2 15:54

因為本身灣仔網 Band 1 位充足,所以坑真應該係 60% 左右 Band 1。 ...
60% 升 Band 1 學校同 60% 係 Band 1 學生好唔同。

回覆 王家爸爸 的帖子

未一條龍之前,St Mary's 入到 Band 1 學校嘅百分比大概 70%(包括學校推薦 Band 2 學生入聖家)。
一條龍之後就唔敢擔保

回覆 王家爸爸 的帖子

我知吖,坑真有 7 成入得返中學,所以我打折 60% 內先係 Band 1。

王家爸爸 發表於 18-1-2 15:54
又唔係純粹估,因為從佢哋既中學部既DSE成績,加上年報既HKAT成績,基本上可以估得好準確下。

...

不是討論緊小學band 1百份比嗎?

點解講到DSE賽果嘅?

真心請教。

1998Ruby1998 發表於 18-1-2 16:00
回覆 王家爸爸 的帖子

未一條龍之前,St Mary's 入到 Band 1 學校嘅百分比大概 70%(包括學校推薦 Band 2  ...
睇返 SMCC 既 DSE 成績,其實都估到 St Mary's 既 B1 比率應該大過 70%。

oiyau2005 發表於 18-1-2 14:38
所以接龍好難計,有b1生去咗其他b1中學,b2生上咗去直屬中學,入b1率會高咗
...

band 2生 入 直屬 band 1校, 是好?

1998Ruby1998 發表於 18-1-2 16:00
回覆 王家爸爸 的帖子

未一條龍之前,St Mary's 入到 Band 1 學校嘅百分比大概 70%(包括學校推薦 Band 2  ...

你不妨計下數先去斷估,灣仔有7間直聯小學,若坑真有60% B1生,是否可推斷其他都係約60%,或多於60%,再計下仲有D非直聯小學,計下數就知自己估得岩唔岩~~~

回覆 王家爸爸 的帖子

入中學而已,點解會講 DSE?如果係以八大聯招百分比為基礎的話,其實好多成績差(例如我)都入到八大,有好幾個同學都係 19、20 分入 LingU/教大。

王家爸爸 發表於 18-1-2 16:05
睇返 SMCC 既 DSE 成績,其實都估到 St Mary's 既 B1 比率應該大過 70%。

但這估法有幾個不明朗因素

1)外校生及外校生人數

2)六年之間,有幾多離校、有幾多插班入

3)中學部的催谷功力,增值多少、負值多少

六年是不短日子,以這個估算,相信談不上準

1998Ruby1998 發表於 18-1-2 15:54

因為本身灣仔網 Band 1 位充足,所以坑真應該係 60% 左右 Band 1。 ...
B1位充足 同 B1率 有乜直接關係? ~~~

王家爸爸    發表於 18-1-2 16:30

sukitelfold 發表於 18-1-2 16:16
但這估法有幾個不明朗因素

1)外校生及外校生人數
SMCC 既外校生人數好少,所以其實影響唔大。

sukitelfold 發表於 18-1-2 15:30
這3間有機會接近80%,什至達80%(全港band 1百份比)⋯⋯信不信隨心!
KTS無咁高band 1率,我自己估約6-7成左右,因為後面果浸的同學好多時一早已比二線直資收咗而無參加大抽獎,所以望落去個派位表好似好靚仔咁,但呢D同學可以本身是band 2,反而SFA同APS我信有8成band 1

王家爸爸 發表於 18-1-2 16:29
SMCC 既外校生人數好少,所以其實影響唔大。
今年SMCC F1人數212人,其中22個外校生

王家爸爸    發表於 18-1-2 16:47

sukitelfold 發表於 18-1-2 16:03

不是討論緊小學band 1百份比嗎?
因為係全數升中學部,所以唔可能從派位估到小學既 Band 1百份比。因為從派位結果估,會係100%,但係應該無100%咁高。唯一既公開資料只係中學部既 DSE 成績,所以只可能從中學部既 DSE 成績估小學部既 Band 1百份比,幸好SMCC流動率唔算高,所以之間既相關性應該頗高,我估小學既 Band 1百份比大約係70%。

1998Ruby1998 發表於 18-1-2 16:01
回覆 王家爸爸 的帖子

我知吖,坑真有 7 成入得返中學,所以我打折 60% 內先係 Band 1。 ...
灣仔佢男生打個9折,女生打個7~8折會準啲。
‹ 上一主題|下一主題