用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田區小二想轉小學,請問邊間小學比較容易入到曾肇添中 ...
go

沙田區小二想轉小學,請問邊間小學比較容易入到曾肇添中學? [複製鏈接]

沙田區小一考到級1,想小二轉小學,
第時中學想入曾肇添,應該轉邊間小學比較好?唔該俾d意見我...
本來想試下去沙胡同朱小面試,
但網上資料好像沙田主風和馬鞍山主風比較多學生入到曾肇添中學??
   5    0    1    0

yin0121 發表於 17-12-30 05:55
第時中學想入曾肇添,應該轉邊間小學比較好?唔該俾d意見我...
本來想試下 ...

馬主,大家都係聖公會。

yin0121    發表於 17-12-30 14:44

醒目開學勳章 貢獻勳章

一定係馬主!

yin0121    發表於 17-12-30 14:44
恐龍家

馬主 真係會因為聖公會而收多d學生?我見2017年有13個入左曾中,請問馬主級幾多名內曾中會收?名次級10幾都收??
我上網睇其他小學級前5先大機會入到,級前10先可以面試...
除左主風,仲有邊間小學多學生入到曾中?聽講聖心同愛禮信??唔該

醒目開學勳章 貢獻勳章

除咗自行,仲可以抽入嘅,只要係band 1就得
學校多唔多人入,同各下運氣完全有關

建議分析學校band 1 生比例較實際

恐龍家

不是太清楚中學 抽籤既排序係點樣?係按呈分試成績排 定係 好似小學咁電腦抽no.?唔該

本來想試下 ...

想轉唔係易事,上年沙田區好多間都無插班位,有得考都幾十人爭,出名的仲要九龍私校生來爭

本來想試下 ...

如考到级一, 沙呂都好有機會, 不一定主風。

assado 發表於 17-12-30 17:34
如考到级一, 沙呂都好有機會, 不一定主風。

有冇咩原因曾(emoji)添? 如冇沙呂一呂都好好,考全港名校能力超强。

JM仔 發表於 17-12-30 16:25
想轉唔係易事,上年沙田區好多間都無插班位,有得考都幾十人爭,出名的仲要九龍私校生來爭
...

同意

有得考都要爭,不如你漁翁撒網所有區內一線都報咗先,有offer再揀la

RunningPig 發表於 17-12-30 17:42

有冇咩原因曾(emoji)添? 如冇沙呂一呂都好好,考全港名 ...

曾肇添是沙田最好津中之一, 收最多是馬主學生。

RunningPig 發表於 17-12-30 17:42

有冇咩原因曾(emoji)添? 如冇沙呂一呂都好好,考全港名 ...

因為一開始小學大抽籤已經skip左呂小,而呂中多數收呂小生,所以就諗曾肇添,宜家呢間小學係抽籤派到,不是太理想,當時心儀是朱小和沙胡,因為近居所和成績不錯...
上網看到呂小往年1至2月報名插班比其他學校早,其他學校多數6月報名插班,而且不一定有位,所以都想試試報呂小,如果呂小收的話中學都會揀返呂中...

siden 發表於 17-12-30 17:45
同意

有得考都要爭,不如你漁翁撒網所有區內一線都報咗先,有offer再揀la
因為唔知道d學校小二有冇位收插班生,所以都想報多幾間,如果學校未有收插班生資料,應該寫求位信加成績表寄去先? 1線學校全部都寄?同埋諗封求位信好頭暈,要寫埋鐘意間學校邊d野咁樣?跟住講小朋友專長,有d咩值得收個小朋友?唔該...

回覆 yin0121 的帖子

先寫小朋友學業,證明自己學業一定夠班,然後寫品德(有品行獎就一流),再寫社會服務、比賽、興趣。
插班有 d 家長會漁翁撒網,寄埋成績表,有冇位呢樣野就睇學校啦。上年學生報插班,St Paul Covent 表示冇位,叫家長唔好等佢而浪費機會。另外有學校直情音信全無,果 d 你當冇位/reject 就算,唔好一廂情願諗佢一定仲考慮緊你。

醒目開學勳章 貢獻勳章

yin0121 發表於 17-12-30 16:14
不是太清楚中學 抽籤既排序係點樣?係按呈分試成績排 定係 好似小學咁電腦抽no.?唔該 ...
分兩部份,自行唔分區,自由揀,學校可以面試揀人 抽獎,甲部/乙部,同小一派位一樣,分別係先抽band 1,再抽band 2,最後抽band 3

所以,只要你係band 1成績,填乙一係曾,你就有機會入

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實好似寫求職信咁,講明你寫信為乜,講下自己有乜好,再禮貌地讚對方兩句,附上CV

恐龍家

yin0121 發表於 17-12-30 14:41
馬主 真係會因為聖公會而收多d學生?我見2017年有13個入左曾中,請問馬主級幾多名內曾中會收?名次級10幾都收? ...

迦密多唔多就唔知,佢網頁無寫明,我淨係知學校係唔會講你全級考第幾,幾多 % 入 band 1 都唔會知,老師只會可揀邊啲,同大概 banding。。舊同事個仔剛升中一

yin0121 發表於 17-12-30 18:39
因為唔知道d學校小二有冇位收插班生,所以都想報多幾間,如果學校未有收插班生資料,應該寫求位信加成績表寄去 ...

基本上學校網頁有公怖插班資料,如果無,基本上寄資料去都無用,經驗所得,報九龍區插班易過沙田,上年九龍區大部份揀人筆試的都有得考,反而沙田俾機會你考既不多

yin0121    發表於 17-12-30 23:54

1998Ruby1998 發表於 17-12-30 19:36

先寫小朋友學業,證明自己學業一定夠班,然後寫品德(有品行獎就一流),再寫社會服 ...

有張品行獎狀係k1時的,小一有張關愛獎狀有冇用?冇比賽,有参加興趣班,k3成績表需唔需要?但英文方面不是太好。
如果打去學校話未知有冇位收插班生,應唔應該寄左求位信同成績表先?定係留意學校網頁有插班資料先?唔該...

小曳人 發表於 17-12-30 19:42
分兩部份,自行唔分區,自由揀,學校可以面試揀人 抽獎,甲部/乙部,同小一派位一樣,分別係先抽band 1,再 ...
自行係唔係一般都要面試先收?抽獎係按band排序 都比小學時公平,唔該
‹ 上一主題|下一主題