用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長需要抽多少時間陪小學仔女學習?
樓主: gooseho
go

家長需要抽多少時間陪小學仔女學習?   [複製鏈接]

回覆樓主:

一般情况,你話要突登為小朋友升小學,自己去轉份輕鬆工,係無需要。但如果家庭經濟許可,你又想比多d時間佢,why not?

回覆 YanKanMom 的帖子

聖誕假完全無得玩,要來溫書係陰公d。下次不如一放假就去幾日短trip,回來再跟時間表溫習。小朋友attention span有限,一日溫好多,其實成效唔係大。

小朋友讀書考試測驗,咁多科一年幾次,連續十幾年咁做,唔緊張得咁多。教小朋友努力學習,坦然面對 ,條路好長。人生要面對的挑戰多到不得了,面對考試的壓力,都係一種鍛鍊。

YanKanMom 發表於 18-1-3 12:45
又不至於全個假期冇抽時間出去玩,但時間唔算多及唔係連續幾日咁去玩囉。我兩個已經中二及中四的了,attent ...

原來咁大個了,佢地肯跟足你指示温習,和聽爸爸訓話,都好乖ga
‹ 上一主題|下一主題