用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs KV vs St Clare’s 求意見
go

LH vs KV vs St Clare’s 求意見 [複製鏈接]

背景
獨囡
Working parents
住九龍全部有校車可到
全部am offer

KV鍾意佢一定適應到小學加中數強,唔須要太多家長involvements for working parents, 訓練到小朋友自律同做功課,但係又怕太軍訓扼殺小朋友嘅創意,同都想參與少少小朋友嘅幼稚園生活...好矛盾...知道中數難教,佢強但係又無英...

囡囡依家系學之園度讀書好開心,好切合佢性格,因為佢係活潑,多嘴型,依家零功課,老師又好有愛心,返學玩得好開心...而且有時又可以返學校參加阿囡嘅活動,透明度好高,知道佢做緊乜嘢...唯一擔心係考直私競爭大,唔夠人fight

st Clares 半龍校有小學back up,仲要係英小,中學又係Band one...不過幼稚園係學卷,語景一定冇咁好同埋係傳統修女學校又怕太嚴肅,唔啱小朋友性格...其實㨂學校係要補不足定係順性格?
最怕龍幼太淺,小學又唔收佢,到時出返公海就麻煩喇...

仲有坑真pm 同 又一村禮賢am應該唔考慮...

等緊PC, SPK
GH got second in offer

3    0    0    0

Winwin1212 發表於 17-12-28 12:42
背景
獨囡

我考慮既同你一樣。我仔讀緊st cat pn,諗住都一定有k1讀所以只報了kv同york。其實3歲人仔真係好難判斷邊種教學方式適合佢。

最後都係揀kv,因為見好多kv畢業生都搵倒食(而家已經3x歲)。做父母都係想佢地大左唔駛為錢煩惱。

雖然20年後唔知咩世界...

Jackwill 發表於 17-12-28 13:50
我考慮既同你一樣。我仔讀緊st cat pn,諗住都一定有k1讀所以只報了kv同york。其實3歲人仔真係好難判斷邊 ...

Why you don’t stay in st cat ar

背景
獨囡

我會排st clare > KV > LH,st clare上返小學部幾乎收曬,如果唔收,應該係KV LH都冇offer。樓主小朋友咁多offer,唔係淨靠運,小朋友本身都醒目。咁多傳統幼稚園有offer,其實你女女應該都適合傳統學校。其實學校識選人,覺得合適先比offer。

回覆樓主

今年LH 好多小朋友考直私成積亮麗,如滿足St Clare 小學就st clare, 如果想更上一層樓,我反而覺得LH 比KV 好dd (利申:全部無讀過,只係呢幾年對kg 略有研究嘅personal conclusion,請KV fans 見諒)

千語mami 發表於 17-12-28 16:43
今年LH 好多小朋友考直私成積亮麗,如滿足St Clare 小學就st clare, 如果想更上一層樓,我反而覺得LH 比KV  ...

謝謝你的意見!
如果LH 同 KV 比較,我可能都揀LH,因為返開小朋友唔須要再適應...
不過自己就要下苦工教中數同discipline

sala222 發表於 17-12-28 16:09
我會排st clare > KV > LH,st clare上返小學部幾乎收曬,如果唔收,應該係KV LH都冇offer。樓主小朋友咁 ...

謝謝你的意見!
囡囡outgoing 又肯講而且係大b,性格亦比較成熟,所以先好彩有offer...

St Clare’s 今年一班k會foul 五個...
太靜同太唔聽話都唔要,所以有d擔心如果被out 出公海點算...

背景
獨囡
請問St.Clare 九龍有校車?   waiting list

Befong123 發表於 17-12-28 20:08
請問St.Clare 九龍有校車?   waiting list

有, 但唔多地方。

St Clare

回覆樓主

你教育的方針和升學的取向是甚麼呢?如果是期望女兒日後升讀傳統Band 1 女英中,沒有理由不選St Clare. 但如果不想獨女讀女校,又或者更傾向活動教學,則留守LH吧。

Befong123 發表於 17-12-28 20:08

有!can check the school bus website

lambeanmama 發表於 17-12-28 23:19
你教育的方針和升學的取向是甚麼呢?如果是期望女兒日後升讀傳統Band 1 女英中,沒有理由不選St Clare. 但 ...

想佢乖巧d斯文d,不過佢性格係活潑多咀,所以予盾緊應該順性格定補不足?

讀LH就維持現狀不變,讀st Clare’s 就一家人可能要搬返港島最好,唔搬都要重新適應...

St Clare

sala222 發表於 17-12-28 16:09
我會排st clare > KV > LH,st clare上返小學部幾乎收曬,如果唔收,應該係KV LH都冇offer。樓主小朋友咁 ...

St clare 上小學唔係收番哂架...

cacatns 發表於 17-12-29 16:14
St clare 上小學唔係收番哂架...

若您的女有以上3間offers, 您會選那一間??

回覆樓主

其實小朋友活潑主動唔代表唔可以讀傳統女校,小朋友適應力強,會知道在學校要守規矩,這亦是一個很好的訓練。

dreamdream081 發表於 17-12-29 16:19

又會咁問
我會選近我的港島區
如果我個係女
都會諗st clare
但當然都會諗英小同上小學的比例
都識多人讀
知道都幾嚴同傳統

dreamdream081 發表於 17-12-29 16:19

有齊三間俾我選
真係開心過中6合彩

回覆樓主:

LH 現讀,已放民生,我係你會維持原狀。st clare對我不吸引,因坦白說我之前都未聽過,2)唔想小朋友小學就讀男校/女校,覺得男女校開心d

‹ 上一主題|下一主題