用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有無2018年9月打算去英國讀Year 9,的家長/學生(討論 ...
樓主: alice13698
go

請問有無2018年9月打算去英國讀Year 9,的家長/學生(討論區) [複製鏈接]

回覆 noel2010 的帖子

請問一下可介紹用那一張電話卡ok 收得好?

回覆 1118cc 的帖子

是旅行或初來步到短暫用嗎?
如是我在鴨寮街買3台sim card, 有一個月無限上網/12GB 及電話約$150-$160臨時用住先。或2GB $100可用。

如是留當地長用,用top up SIM card 或月費上台,要視付那地區的台收得好些,尤其較鄉郊學校。

如在學校到步長用,到步後問舍監那個台在學校及宿舍接收好些。如不打算上台,便用top up 可慳錢。

Eudemon 發表於 18-1-3 14:59
已考到學校,已交留位費,
已搵監護人,已交第一個Term嘅監護人費用。
現在正了解學校Half Term的離校時間 ...
哇~真的好快手,可否PM監護人資料比我參考?謝謝!

noel2010 發表於 18-1-31 23:11

是旅行或初來步到短暫用嗎?
多謝分享 :)

My son  has no feeling. We will visit school this lunar to make him more ready to know what he needs to prepare. But I started training him how to tidy up, wake up and cheer up in face of pressure.

1118cc 發表於 18-1-31 22:46

上去孩子學校website 看看有冇 指定電話網絡公司規定,可透過Agent 或 自己email 問學校 會比較好。  
因為有些學校面積較大 ,或在郊區 , 學校 限了一兩間電訊公司接收 。  

alice13698 發表於 18-2-4 16:15
哇~真的好快手,可否PM監護人資料比我參考?謝謝!

已PM

個幾月好快,比自己放下假

corkwok 發表於 18-2-4 17:07
My son  has no feeling. We will visit school this lunar to make him more ready to know what he needs ...
我的小朋友也有同樣的問題,聽你這麼說我也該訓練他了,但又不想一大早弄得自己很火,是否有家長有經驗或技巧分享?還是去英國讀書後,自然就變成另外一個人了

Eudemon 發表於 18-2-5 10:10
已PM

謝謝!

回覆樓主

睇機票睇到眼花,唔知點入手好。
通常係點樣的配搭?學生票?9月去+7月返?
通常邊個假期先會平d?
我仔係Y9,去Manchester

求高手教路

回覆 alice13698 的帖子

又唔洗特別訓練,除非你屋企有工人,小朋友真係咩都唔洗做。最好去之前學識洗衫(咩污漬應該點清理)、洗碗、簡單煮飯(識用電飯煲、煲麵、烚菜煎魚)、收拾房間、填文件等,如果佢能力認知處理到的話就畀佢學自己處理。如果唔係半夜好容易會收求救電話,然後你會好唔忍心咁幫佢。
一年後包你小朋友改頭換面,生性到阿媽都唔認得。

fooky-hk 發表於 18-2-13 00:33
睇機票睇到眼花,唔知點入手好。
通常係點樣的配搭?學生票?9月去+7月返?
通常邊個假期先會平d?

阿大都係去Manchester,通常會搭EK阿聯酋,買學生票,大約$8XXX-10XXX。而最平試過搭芬蘭航空$6XXX。

亮燈 發表於 18-2-13 08:10
阿大都係去Manchester,通常會搭EK阿聯酋,買學生票,大約$8XXX-10XXX。而最平試過搭芬蘭航空$6XXX。
...

請問學生票是否只可用於香港出發?

poonseelai 發表於 18-2-13 08:18
請問學生票是否只可用於香港出發?

係呀!其實我覺得如果低年級學生,唔需要考公開試的話,可以唔使買學生票,因會較平及無需改日期,但如果要考GCSE或AL的話,最好買學生票,因可免費改日期,方便啲!

...

咁樣9xxx都唔係貴啦,咁我卜鎚買喇。謝謝!
仲有一樣請教,U16 係咪唔可以自己開skywards a/c?

fooky-hk 發表於 18-2-13 08:29
咁樣9xxx都唔係貴啦,咁我卜鎚買喇。謝謝!
仲有一樣請教,U16 係咪唔可以自己開skywards a/c?
...

我記得係未成年就同佢開Skysurfer,18歲就自動轉做Skywards。你可直接打電話去阿聯酋CS問下。

...

芬蘭航空可以嗎?航程短些
‹ 上一主題|下一主題