用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 揀間小朋友喜歡的學校定家長喜歡的學校? ...
go

揀間小朋友喜歡的學校定家長喜歡的學校? [複製鏈接]

小孩已入讀家長喜歡的學校,但開學至今,小孩沒有特別喜歡 (但入學前小朋友已明確表明不喜歡這間學校)。因學校不是直升,今年我們為小朋友安排其他學校面試,從來未見過佢咁開心咁主動,雖然面試結果未出,但都希望有offer.

0    0    0    0

fatcni 發表於 17-12-26 08:25
小孩已入讀家長喜歡的學校,但開學至今,小孩沒有特別喜歡 (但入學前小朋友已明確表明不喜歡這間學校)。 ...

如果可以,我會選一間我同小朋友都喜歡的學校。

如果小朋友不喜歡,要先了解是什麼原因。是不是給同學欺負?是不是課程太深?還是小朋友根本不喜歡讀書?

如果兩者要抉擇,我都會以小朋友的偏好和學習滿足感為優先。正所謂, 勉強冇幸福。

反問,如果你父母希望你做律師或醫生,你希望做一份你喜歡的職業,還是你父母喜歡的職業?

fatcni 發表於 17-12-26 08:25
小孩已入讀家長喜歡的學校,但開學至今,小孩沒有特別喜歡 (但入學前小朋友已明確表明不喜歡這間學校)。 ...

冇一定,可以列個表,自己定一些你心目中重要的選校因素,再比較。
舉個例,有些家長根本不會考慮太遠的學校。
又有些家長 prefer 一條龍有中小學。
將個人喜好列出,自己比較。
小朋友不喜歡某校,要了解原因,不能一走了之就算。

回覆樓主

如果你小朋友比較成熟,我會考慮小朋友的喜好,帶得佢去in 我都是有點喜歡的,完全不喜歡的我跟本不會報名。我女四歲時已跟我說:我唔鐘意人幫我決定,媽咪你比我自己決定啦!And she really meant it. So far我們都是捒她最喜歡的學校,亦沒有後悔。

回覆樓主:

家長鍾意一間學校,一定有原因,最好係清清楚楚和小朋友分享,睇吓佢點唸。

唔知樓主小朋友幾歳,但佢唔on board,interview你無得入去。佢要搞破壞容乜易,佢只要同校長講我唔想黎ga,我父母逼我...即刻收工。

Jane1983 發表於 17-12-26 13:54
家長鍾意一間學校,一定有原因,最好係清清楚楚和小朋友分享,睇吓佢點唸。

唔知樓主小朋友幾歳,但佢唔on ...

我有個friend個小朋友當年interview ISF Academy grade 1, 真係同校長講佢唔想轉過去

但當年競爭冇咁大,校長都收咗個小朋友。依家中學了。

siden 發表於 17-12-26 14:09
我有個friend個小朋友當年interview ISF Academy grade 1, 真係同校長講佢唔想轉過去

但當年競爭 ...

以前竞争唔大,學校想收够生,可能願意。而家比較難了

siden 發表於 17-12-26 14:09

但當年競爭 ...

ISF我女in完K1都唔係特別鐘意,佢鐘意個D setting, colourful, 玩具隨處仼玩,外國人講野誇張同heeheehaha的style, 最後我們都選了比較international style 的學校覺得更適合她。

Jane1983 發表於 17-12-26 14:30
以前竞争唔大,學校想收够生,可能願意。而家比較難了

以前唔夠學生,依家一定唔收la

競爭太大

Jane1983    發表於 17-12-28 11:51

相信未來本地津校可能收生不足,最近新開個幾間都即時9成滿就知道,連明星都買債券想入個間未有牌的學校,最後要去到打官司,真係誇張。

香港市場同英美教育發展好似,有資源的家長都會選讀私校或直資。

小朋友幾大先?
有時小朋友五時花六時變, 問佢未必可靠
‹ 上一主題|下一主題