用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018東區 Band 1位夠吾夠本區b1男學生呢?
go

2018東區 Band 1位夠吾夠本區b1男學生呢?

在哪裡可以找到這方面的資料呢?

睇返 hkpapa 之前做嘅數據,東區 Band 1 男生獲得 Band 1 學位嘅機率係 60-70% 左右。

1998Ruby1998 發表於 17-12-26 05:06
睇返 hkpapa 之前做嘅數據,東區 Band 1 男生獲得 Band 1 學位嘅機率係 60-70% 左右。 ...
請間有無link可以睇返?
灣仔又如何?

回覆 Jovywong824 的帖子

灣仔不論男女,黎近幾年都夠用。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

1998Ruby1998 發表於 17-12-26 09:36
回覆 Jovywong824 的帖子

灣仔不論男女,黎近幾年都夠用。
謝謝Ruby1998

bobolam 發表於 17-12-25 23:48
在哪裡可以找到這方面的資料呢?
其實好睇你點定義B1學校,女仔最差應該都仲係嘉諾撒書院,男仔就差好多。

灣仔表面上足夠,但係有一定既風險,首先灣仔係細池,只要有一百幾十個B1生轉過來,競爭情況已經好唔同。第二,灣仔幾間男女小學,勁既男仔多啲,所以同中西區情況未必一樣,甚至相反。

王家爸爸 發表於 17-12-26 10:30
其實好睇你點定義B1學校,女仔最差應該都仲係嘉諾撒書院,男仔就差好多。 ...

用jm的數据,反面來看,2018年升中,東區band 1生有30-40%冇位,咁即係band 2校有部份位俾左band 1生(除非叩門成功)。

東區band 2校本來就不多,仲有兩間係男校冇女仔份(如張振興仲在band 2)。咁原本東區的band 2生,會因不夠band 2位而好易入左band 3校?

ps.我果個是男的,2018升中。应係band 2生(係band 2頭定中,老師唔肯定),如呈三唔失手。

王家爸爸 發表於 17-12-26 10:30
其實好睇你點定義B1學校,女仔最差應該都仲係嘉諾撒書院,男仔就差好多。 ...

B1的定義會因人而義?

Jasmine-4711 發表於 17-12-26 11:11

即使是B1頭,如自行唔得,在大抽獎階段,如運氣不佳,有機會跌落B2中學,對嗎?

bobolam 發表於 17-12-26 12:47
即使是B1頭,如自行唔得,在大抽獎階段,如運氣不佳,有機會跌落B2中學,對嗎?

...
根據過往各區所見所聞; 每年都有部份這類個案, 多數係自行和派位過份進取

...

以上那些數据不是出自我,是出自上幾樓的jm quote hkpapa的數字,我都係上來爬文同搜集資料,問下問題。

但如自行不入,乙部三間都填band 1頭,dun落乙4的机會好大。填表你要一级一级落。e.g..乙一係填band 1頭的話,乙二可填band 1 中,乙三係band 1 尾。這全屬個人意見。

利申:吾兒係band 2.乙部頭三個位,我會2a,2b,2c咁填落去,乙四已係band 3頭。

bobolam 發表於 17-12-26 12:44
B1的定義會因人而義?
學校根本無BANDING,學校既BANDING只係坊間講既,吹水既野,唔同人有唔同標準。

...
有可能,所以B1位唔夠既區,唔可以太進取。

王家爸爸 發表於 17-12-26 13:47
學校根本無BANDING,學校既BANDING只係坊間講既,吹水既野,唔同人有唔同標準。 ...

吓?學生的排名已是模糊不清,連學校的banding也是要人估估下,揀學校真難呀!

Jasmine-4711 發表於 17-12-26 13:35

咁你自行會揀B1尾學校嗎?

bobolam 發表於 17-12-26 14:15
吓?學生的排名已是模糊不清,連學校的banding也是要人估估下,揀學校真難呀!
...
學生既排名其實好清楚,只係小學唔想俾家長知道太多。
學校根本無banding,所以情況好唔同。

bobolam 發表於 17-12-26 14:17

你係問我點幫個仔填?見上面12樓我已講左。

bobolam 發表於 17-12-26 14:17

我指自行階段

bobolam 發表於 17-12-26 15:00
我指自行階段

不會,我不想兒子次次包尾,連讀書的與趣都冇埋。他不是讀書的料子,無望入大学。我元氣大傷才谷到佢去band 2中,無謂去band 1 陪跑,次次包尾,覺得自己冇用,索性唔讀仲大鑊。升左中  ,我唔再幫佢(再教我冇命了),佢先見到自己真成的實力,上到中学我只求科科合格。