用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018中學排名頭十一位
樓主: dannyczx
go

2018中學排名頭十一位   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-12-28 01:00
英文唔差,英文應該有B1水平。通識大約係B2B水平。中文、Maths如果低過香港平均水平,即係呢兩科應該係B2C ...

一間跳船率都算高, 又有較多NCS既DSS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sophie0804 發表於 17-12-28 10:59
優才成績一般但有100%degree , 是不是出國多?
100% degree? 邊度既資料?

我淨係知, 學校目標係"希望"畢業生可以100%入讀degree

就算從佢以前公佈既資料, 都起碼有20%+學生係要入讀 sub-degree (都有"degree"呢個字既)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

I know this school, it is a DSS school in Sham Shui Po and it has many NCS.

hkpapa852 發表於 17-12-28 11:01

我淨係知, 學校目標係"希望"畢業生可以100%入讀degree

有朋友講,我有些唔相信

Sophie0804 發表於 17-12-28 11:10
有朋友講,我有些唔相信
好多家長其實都唔瞭解自己子女學校既情況, 因為佢地連學校既校刊, 校務報告都唔睇...... 所以呢

elbar 發表於 17-12-28 10:21
咁我都放翻2個那些年10大排名,等大家輕鬆(或爭拗)下

除咗兩間華仁,其他都差唔多。前後次序有D改變

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-12-28 11:01

你真係

Charlotte_mom 發表於 17-12-28 11:49
你真係
仲有.....  

University Pathway program (銜接大學學位課程) allows students to progress to undergraduate degree program.
呢種課程既目標, 一樣有 "degree" 呢個字 

twhkleung    發表於 17-12-28 12:21

b3410 發表於 17-12-28 11:20
除咗兩間華仁,其他都差唔多。前後次序有D改變
所以就算喺上世紀80年初(補助)學校都有一定優勢,但並非絶對性

hkpapa852 發表於 17-12-28 10:53
英文很好, 通識其實唔差了!

只有提供到3+中文(72%)和2+數(97.5%), , 所以5+都應是低於平均, 人均也沒法找到資料,
請教一下, 人均科這个數可看到那方面表現?  大代表什么而小又代表什么? 謝謝

twhkleung 發表於 17-12-28 12:40
只有提供到3+中文(72%)和2+數(97.5%), , 所以5+都應是低於平均, 人均也沒法找到資料,
請教一下, 人均科這 ...
中文3+有72%, 以英文咁強嚟計, 咁3322率都可能有70%+, 已經唔差了!

反正入U都係睇分數, 而且就算計科目, 中文和通識都係大學無咁看重既科, 只要英文同數學夠強, 已經好著數

呢間DSS英文同通識都唔差, 加埋3科選修科成績都不俗, 8大已經攞咗個位, 只要中文或數學有4+, 基本上可入3大了!

twhkleung 發表於 17-12-28 02:26
我意思係1a 校不能只看英文一科
我同意不能單看英文成績, 要多看幾科, 33222, 三大, 八大, 校舍等等
但如果唔使比錢, 又肯公佈英文 5或以上成績 , 而又超過35% 的學校, 港島區只有以下 8家

中西區: 1) 聖士提反女, 2) 英華女 3) SJC
灣仔 :    4) QC  5) Marymount   6) 真光 (去年30%左右, 但前幾年過35%)
東區,      7) BPS    8) 張
南區 :     無

所以單看英文成績, 其實都幾有參考性 , 當然如要更全面的話 , 仍要看其他科, 33222 , 3大, 校舍,...等等

Jovywong824 發表於 17-12-28 12:46
我同意不能單看英文成績, 要多看幾科, 33222, 三大, 八大, 校舍等等
但如果唔使比錢, 又肯公佈英文 5或以上 ...

傳統名校, 都係英文強..... SPSS英文5+都有35%以上

只睇英文其實唔夠, 因為數學, 中文同通識既成績可以差好遠, 選修科既成績亦可以好嚇人

其實要知道學校水平, 齋體5+係唔夠, 要睇埋4+......

如果4+同5+比例差唔多.... 即係學生成績係兩極化

hkpapa852 發表於 17-12-28 12:52
傳統名校, 都係英文強..... SPSS英文5+都有35%以上

只睇英文其實唔夠, 因為數學, 中文同通識既成績可以差 ...
對, 要多看幾科才全面
上SPSS , 找不到DSE 成績 , 請問是不是要看REPORT?

Jovywong824 發表於 17-12-28 12:58
對, 要多看幾科才全面
上SPSS , 找不到DSE 成績 , 請問是不是要看REPORT?
要睇學校資料, 一定要睇校務報告

Ktfk    發表於 17-12-28 14:54

hkpapa852 發表於 17-12-28 12:59
要睇學校資料, 一定要睇校務報告
看到了報告, 謝謝 !

hkpapa852 發表於 17-12-28 12:45
中文3+有72%, 以英文咁強嚟計, 咁3322率都可能有70%+, 已經唔差了!

反正入U都係睇分數, 而且就算計科目,  ...
我都估3322應該都過70%, 因3+ 英/中是98%和72%, 而2+ 數/常是100%和97.5%.
可惜沒有4+數句, 不知4+分怖像2+還是像5+...

回覆 twhkleung 的帖子

是否聖瑪加利??

hyao 發表於 17-12-27 18:51
你所講的低調都係體藝無咁出色但學術成績好的學校

其實低調高調無乜問題..... 反而我覺得應該搵D俾人低估同高估既學校

被人低調既學校, 個人認為至少有以下幾間:

83, PP, 德雅, 香島正校, 聖瑪加利, 大圍培僑, 何蔭棠, 聖羅撒, 聖嘉勒, 基督教國際音樂中學, 劉皇發中學, 九龍鄧鏡波........

至於係被人高估既..... 算啦, 唔好講啦! 唔係可能好快攪到封舖

回覆 hkpapa852 的帖子

PM me 囉....
‹ 上一主題|下一主題