用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018中學排名頭十一位
樓主: dannyczx
go

2018中學排名頭十一位   [複製鏈接]

elbar 發表於 17-12-27 09:01
咁已經不是閉門做車, 亦是香港卓越獎學金計劃參考被廣泛認可的世界大學排名榜

政府已設立督導委 ...

呢尐所謂排名榜就算個評選機構有幾公正權威,督導委員會有幾咁嚴緊都未必有用,因為你有張良計我有過牆梯,參與排名嘅大學所提供嘅資料,有好多都可以係水份甚至做假。

https://www.hk01.com/01觀點/133182/-01觀點-城大疑虛報學生數目-大學只顧國際排名捨本逐末

王家爸爸 發表於 17-12-27 11:39
同意囂張,狂莽自大既家長反而係問題。所以我都係鍾意啲叻得來低調既學校。

...
請舉例那間叻得來低調既B1學校
心情開朗

Soundervolt 發表於 17-12-27 11:42
呢尐所謂排名榜就算個評選機構有幾公正權威,督導委員會有幾咁嚴緊都未必有用,因為你有張良計我有過牆梯 ...

香港卓越獎學金計劃主要係提供獎學金去海外升學,並不包括香港啲大學;當然假如某大學係4個大學排名裡只得1個能打入全球百大就要研究該大學是否真正著名大學

hkpapa852 發表於 17-12-27 11:09
對於你其中一個條件我覺得幾有意思:

3. 校風好
我都好想知, 有些人為罵而罵

王家爸爸    發表於 17-12-27 11:53
心情開朗

王家爸爸 發表於 17-12-27 11:37
真係有校風唔好既B1學校?

只是相對性,不過各花入各眼。

回覆樓主:

twhkleung 發表於 17-12-27 08:35
但,如THE, US News, 好似不是政府機構或教肓部,應不能代表官方立評, 是嗎?  ...
世界排名好難由政府來排唔知聯合國有冇興趣?

Lucifer3960 發表於 17-12-27 11:18
回覆 hkpapa852 的帖子

一般B1A 學校校風好, 學生操行也好, 反而他們的家長(有部份) 有問題, 有些很囂張,  ...

見識過,對眼生上天,囂張得恐怖,好多富豪後裔都無佢地咁霸道,當附加贈品,唯有硬食。

醒目開學勳章 王國長老

fionakong2008 發表於 17-12-27 13:57
見識過,對眼生上天,囂張得恐怖,好多富豪後裔都無佢地咁霸道,當附加贈品,唯有硬食。
...
你囡個間?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-12-27 14:06
你囡個間?

唔係,我女嗰級都幾好,好貼地,好似你咁好

醒目開學勳章 王國長老

fionakong2008 發表於 17-12-27 14:19
唔係,我女嗰級都幾好,好貼地,好似你咁好
有識既人讀你囡間學校, 幾乖下架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-12-27 14:23
有識既人讀你囡間學校, 幾乖下架.

概然大家咁鍾意十大XX

不如版主攪番個十大選舉, 如十大老點王, 十大呃like帖.......

如果選十大攪C棍, 我諗我應該上榜啩

Ktfk    發表於 17-12-27 22:59
twhkleung    發表於 17-12-27 15:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-12-27 14:25
概然大家咁鍾意十大XX

不如版主攪番個十大選舉, 如十大老點王, 十大呃like帖.......
咁大張檯送俾我丫, 係都由你地搞喇

hkpapa852 發表於 17-12-27 14:25
概然大家咁鍾意十大XX

十大Glass heart breaking之首!

IYY    發表於 17-12-27 15:16

Soundervolt 發表於 17-12-27 14:39
可能係

XX小學既家長, YY中學既家長 .... 最討壓既EK會員之首
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 17-12-27 14:39

咁駛唔駛選十大iron fans/blind fans呀

twhkleung    發表於 17-12-27 15:13

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 17-12-27 14:47
要唔要加埋十大撩交嗌丫

twhkleung    發表於 17-12-27 15:13

Charlotte_mom 發表於 17-12-27 14:47
十大最令人懷念被禁言會員...... 會唔會敏感左D呢?

twhkleung    發表於 17-12-27 15:12
Arabellahk    發表於 17-12-27 15:03

trumpetabc 發表於 17-12-27 11:43
如果一講出泥, 啲间B1恐怕会即時变成城中大熱...

trumpetabc 發表於 17-12-27 11:43
要先定義:

1. 點為之叻

2. 點先叫低調
‹ 上一主題|下一主題