用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018中學排名頭十一位
go

2018中學排名頭十一位   [複製鏈接]

全港中學排名二○一八出爐了,這是香港專業教育出版社製定的名單,香港專業導師會(ProfessionalTutor.hk)每年引用轉載,都獲得很高瀏覽量,反映家長相當關注。此排名榜按照學業成績、體藝表現、教育資源、校舍設施、師資水平等評分,排列出一至五十名最具競爭力學校,幼稚園、小學及中學各有一張成績單,本欄探討頭十名,今期先談中學榜。

排名

1. 聖保羅男女中學(SPCC)

2. 拔萃女書院(DGS)

3. 喇沙書院

4. 皇仁書院

5. 嘉諾撒聖瑪利書院

6. 聖保祿學校

7. 瑪利諾修院學校

8. 香港道教聯合會鄧顯紀念中學

9. 英華女學校

10. 聖公會曾肇添中學

10. 拔萃男書院DBS

(註:第十名兩校同分並列)

4    0    0    0

dannyczx 發表於 17-12-24 10:34
全港中學排名二○一八出爐了,這是香港專業教育出版社製定的名單,香港專業導師會(ProfessionalTutor.hk) ...

其實咪又係hkpep個份全港50小強排名,又係得啖笑之作。

趕住聖誕前推出令大家聖誕快樂D?

fcatherinehk    發表於 17-12-24 21:33
Ktfk    發表於 17-12-24 11:43
王家爸爸    發表於 17-12-24 11:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

全港中學排名二○一八出爐了,這是香港專業教育出版社製定的名單,香港專業導師會(ProfessionalTutor.hk) ...

呢啲所謂排名…

回覆 hkpapa852 的帖子

其實不同機構出排名榜,有甚麼目的?真心幫人選校?

ggfather222 發表於 17-12-24 10:56
回覆 hkpapa852 的帖子

其實不同機構出排名榜,有甚麼目的?真心幫人選校?
唔同機構有唔同目的,不知名機構想引起話題,搏出位;有啲機構係搵國內人或者外國人笨;各有原因。

除咗前兩名,其他都係笑話。

回覆樓主:

女英華比鄧顯差?SJC入不到十大?SPConvent咁前?奇……

回覆樓主:

年年頭兩名都無變

前面都幾似EK DSE 排名

hkpapa852 發表於 17-12-24 10:44
其實咪又係hkpep個份全港50小強排名,又係得啖笑之作。

趕住聖誕前推出令大家聖誕快樂D?

呢個肯定唔準,心儀中學不在11強內,難以接受~~~

王家爸爸    發表於 17-12-24 16:59

b3410 發表於 17-12-24 15:32

如果按照2017 DSE成績去排,呢11間都叫中咗5-7間既(不過排名只中兩間)

Arabellahk    發表於 17-12-24 16:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實適合你家孩子的中學,就是一所好學校,就是你心目中的十大之首。

回覆樓主

點樣去衡量教育資源、校舍設施、師資水平等評分? 公開試成績當然重要,但一間好學校唔係單單用成績去衡量。

b3410 發表於 17-12-24 15:32
頭兩位可能係喺呢度睇留言然後照抄,不過第三開始我哋未有共識,所以佢唔知點抄。

b3410    發表於 17-12-24 20:17

Soundervolt 發表於 17-12-24 17:03
點樣去衡量教育資源、校舍設施、師資水平等評分? 公開試成績當然重要,但一間好學校唔係單單用成績去衡量 ...

講到尾都係比較DSE成績最實際,日日去皇宮返學,但入唔到大學無意思。

Arabellahk    發表於 17-12-25 11:43
Ktfk    發表於 17-12-24 17:46

dannyczx 發表於 17-12-24 17:32
講到尾都係比較DSE成績最實際,日日去皇宮返學,但入唔到大學無意思。

我意思係”公開試當然重要”,一間Top School除咗成績好,但重有其他成績以外,可以令學生成長嘅多方面元素,唔會係書呆子、書蟲,只係成功於成績數據之上。

Soundervolt 發表於 17-12-24 18:02

絕對同意,當今香港小朋友點會有書蟲,如果真係肯做條書蟲(即優於學術但可惜無其他特長),難道父母會難過嗎?

1. 如琴棋書畫天份極高,放棄學術去培養都值得。如能同時優於學業,這是神校的目標。

2. 如學有餘力,雖天份一般,但用掉多餘時間去搞門手藝,陶冶性情,絕對應該。

3. 如讀書時間已經不足夠,而小朋友無天份 或 完全無興趣,強求又何必?

dannyczx 發表於 17-12-24 18:19
絕對同意,當今香港小朋友點會有書蟲,如果真係肯做條書蟲(即優於學術但可惜無其他特長),難道父母會難 ...

我意思並非指學術以及外,琴棋書畫等材能。而係視野、多元化思考....等等一尐無法用數據去衡量嘅軟實力元素。就好似呢個榜內DBS同曾肇添排名一樣,但DBS嘅出品整體實力應該遠高於好多榜內嘅Top School。

其實如果唔係齋計學術成績,呢11間中至少有兩間可以被剔除
‹ 上一主題|下一主題