用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師質素
樓主: munce
go

老師質素 [複製鏈接]

我囝讀緊間小學, 考試前係會同學生溫習架喎!!
希望每天開心渡過 ;-)

湘 發表於 17-12-25 23:23
可能之前有家長投訴,老師試前幫學生溫習變相通水唔公平,所以全校畫一試前不可溫習
...
其實可以用一樣的溫習工作紙,減少唔公平的機會。小朋友特別低年班, 老師幫手講下重點,讀題審題方法,答題技巧,都好有幫助。家長可以慳D口水

munce 發表於 17-12-23 15:41
每逢考試/測驗前四五天,所有要考的都已考完。老師從來不會替學生們温習,又唔會叫他們自己温習,只會不斷 ...

其實睇卡通片我真係唔介意,不過最好緊係唔好。最怕考試前比好多功課話幫你溫習。結果只係搞到個小朋友冇時間溫自己真正要溫嘅野。

就算唔同佢地溫,我都覺得唔緊要。但最好老師唔好自己做自己嘢,叫班學生伏低休息唔好嘈。

回覆樓主:

課堂上睇幾日卡通片,梗係唔理想。全級都做果幾份練習,咪唔會話通水。考試前教晒書,老師同全班温吓書係正常過正常,睇片反而較奇怪。

b3410 發表於 17-12-26 07:25
其實可以用一樣的溫習工作紙,減少唔公平的機會。小朋友特別低年班, 老師幫手講下重點,讀題審題方法,答題 ...

老師又要出試卷,又要出一份差唔多,但又唔一樣嘅溫習紙,呢個要求好似有啲過分,因為唔係一科、即係每一科都要有溫習工作紙,如果學生堂上做唔晒,返屋企再做,啲家長又會投訴咁多功課冇時間溫書,如果老師用已做過的功課重做作溫習,家長又會投訴無聊。其實太多家長唔同嘅投訴,好多老師都唔會做突,時少做少錯少投訴,所以其實都唔可以怪曬老師,家長太多唔同嘅要求,標準就唔同

湘 發表於 17-12-26 21:55
老師又要出試卷,又要出一份差唔多,但又唔一樣嘅溫習紙,呢個要求好似有啲過分,因為唔係一科、即係每一 ...
冇話一定要幫手溫書,或者一定要出溫習卷來溫。只係覺得播卡通片比較浪費時間。囡囡學校老師,小一時,有時會用前幾年考卷來練習如何答題。

老師又要出試卷,又要出一份差唔多,但又唔一樣嘅溫習紙,呢個要求好似有啲過分,因為唔係一科、即係每一 ...
老師溫又好,唔溫又好,真係冇大不了,但考試前就算唔同學生溫習,也不能夠8堂有7堂睇卡通片呀!倒不如放假返屋企温習。考試前比學生睇卡通片,然後老師自己改簿真係點都講唔通,如果發生係我身上,我會同學校講囉。

ajfamily 發表於 17-12-26 23:17
老師溫又好,唔溫又好,真係冇大不了,但考試前就算唔同學生溫習,也不能夠8堂有7堂睇卡通片呀!倒不如放假 ...

放假這個建議好

回覆樓主

大考前一天播卡通片,可能係希望學生放鬆啲,唔好咁大壓力。

回覆樓主

如16樓四哥咁講,都相信係校方既意思,同老師未必有關。

munce 發表於 17-12-23 15:41
每逢考試/測驗前四五天,所有要考的都已考完。老師從來不會替學生們温習,又唔會叫他們自己温習,只會不斷 ...

deleted

講老師質素,其實hea巳算小問題,多年來我巳經被訓練到大部嘢自己搞掂。交咗功課,求其改、唔改、堂上叫同學自己對或者交換對就算,臨考前两日收晒上下冊作業,一直冇再派翻,問老師?佢扮失憶,全班四、五十本作業去咗邊?天曉得!

以上都是閑事,更大問題是個別老的品格和操守,唔喜歡、睇唔順眼個學生就玩針對,眼神凌厲、語氣差,唔答你問題、挑撥同學關系,最毒就喺在分數上做手脚,前列同學爭緊名次,佢就喺 D project、作文卷〈滿分都比得出,問你服未?〉、口語考試,玩一加一減,拉闊分數距離,結果可想而知,明知升中 conduct 好重要,同是級頭,個 grade永遠低人一等,平時上堂唔專心、成日比佢鬧個D都有A-,你奈佢咩何?投訴?有人質在手,你敢博嗎?

樓主悉懷啦!你果D小兒科咋。

唔幫手溫唔緊要,但唔應該播卡通片,又唔比小朋友自己溫!不如放假咪重好,可以响家裡溫,又唔得!呢間野得個名!

USTdriver    發表於 17-12-28 14:25

有學校係考試前一段時間,俾以往既PAST PAPER D 細路做。

個人呢個方法相當好。 起碼唔駛益左出面吹水話 “專補” 既補習社。

當然,如果家長硬係要補下先安樂就無辦法。

回覆樓主:

教哂書後,我地都有D時間播movie 或卡通片,亦會教D來年或下學期既嘢。而且通常考之前一週是老師跟學生温書

1998Ruby1998 發表於 17-12-24 03:31
輪考試前上堂溫書,真係到中學先有,小學都係播教育電視、自修。老師就係呢個時候眠一眠/改功課。 ...
我哋學校有老師會上堂同小朋友溫書喎。尤其係低年班。

我仔小學老師都好好,考試前會同佢地默下詞語,考試範圍,亦會做下工作紙幫佢哋温習。

我仔女間學校考試前都會上堂時同佢哋溫習, 例如温習詞語,玩問答…

我朋友個間學校直頭有埋Mock paper ...
‹ 上一主題|下一主題