用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有工人姐姐,是否應選半日不讀全日?
go

有工人姐姐,是否應選半日不讀全日? [複製鏈接]

小朋友大B, 但平日食飯要人餵,走黎走去坐唔定,唔肯洗手刷牙。因此想佢返全日,硬性學習自理能力。但爬文有不少稱全日多三個鐘,訓覺都冇一半,起身玩一陣就放學,同時返全日好易病,被铺不乾淨等....

加上一返全日 8-5, 工人姐姐便好得閒嘆世界。

但又想小朋友自律,唔想佢變大少爺咁,真係好矛盾!
   0    0    0    0

回覆樓主:

咁咪炒左個姐姐囉

pandakeung 發表於 17-12-23 09:00
小朋友大B, 但平日食飯要人餵,走黎走去坐唔定,唔肯洗手刷牙。因此想佢返全日,硬性學習自理能力。但爬文 ...

返全日制真係非常好架,我女2歲開始返,返左2個月已經自己自動除鞋穿鞋,刷牙,吃飯,飲湯,汁書包,除褲穿褲,所以k1我都要佢繼續讀全日幼稚園,佢每日都好開心,成日話要返學,1日吃4餐係學校又有老師睇住完全唔駛擔心佢有意外,又唔駛諗野比佢玩

小朋友大B, 但平日食飯要人餵,走黎走去坐唔定,唔肯洗手刷牙。因此想佢返全日,硬性學習自理能力。但爬文 ...

有時小朋友要迫下,係一個環境,其他小朋友都做,佢就會跟住一齊做,姐姐唔會迫小朋友自理。況且姐姐服待小主人時間少左,佢可以服待大主人多D,間屋清潔多D。。。。。

RadarBoy 發表於 17-12-23 10:44
有時小朋友要迫下,係一個環境,其他小朋友都做,佢就會跟住一齊做,姐姐唔會迫小朋友自理。況且姐姐服待 ...

姐姐玩電話時間多好多就真

梗係全日啦,阿仔學識自理是無價!睇你覺得姐姐無嘢做重要啲定阿仔重要啲。

睇下邊間全日,邊間半日先決定

chrisycy 發表於 17-12-23 11:13
梗係全日啦,阿仔學識自理是無價!睇你覺得姐姐無嘢做重要啲定阿仔重要啲。
...

我朋友遇過極衰工人搞到個仔有心理疾病,日日同朋友吹水擺係秋千度蕩,水都唔比飲,係鄰居講比佢知。

回覆樓主:

全日好,學自理同紀律無價,除非你或姐姐好識教,我有姐姐都比咗小朋友返全日,可以過群體生活

睇下邊間全日校姐
有些做得超好

我仔在家一直餵 不過在學校佢自己食仲會添食的
自理也好醒目
佢學校不是下午只是瞓加玩的
我知道左番學時間表先揀

我都有工人姐姐,但都揀番全日班
之前阿仔係屋企又係成個大少爺甘
就算姐姐有心教,但始終唔係父母,快手快腳幫佢攪點仲好
老師始終專業
我個仔返n班全日,自理真係有進步

回覆樓主

我有工人 我仔超多壞習慣 所以 我唔會比佢留屋企咁耐 返全日班係為個仔好 所以唔會諗係米益左姐姐

回覆樓主

我仔仔之前番過全日之後轉番半日,因為佢係一個唔鐘意食野既小朋友,佢番左全日後瘦左,因為老師唔會迫佢食,佢停就會停,訓又唔係訓得好,因為會有其他小朋友噪住,又唔係訓得多,得個一個多小時,訓唔夠又會發脾氣,依家轉番半日,就肥番,又訓多左,所以真係好睇每一個小朋友

回覆樓主:

其實我去過5,6間全日學卷幼稚園面試同問老師學校情況,你會發現全日制既學校,下午其實只係托兒,我又唔覺得有咩特別多左既課程係訓練自理,要教既野都係半日教晒,番半日既小朋友都學到。下午食個飯,訓下午覺,無訓既小朋友向兒童房玩玩具,想食多餐仲可以加多少少錢,而且學位特別少,學校同我講有1半位係留比有社工介紹既家庭優先入讀的。
私校全日會好少少,多左語境配套,但佢但個價錢貴過你讀名幼。同埋就算私校全日,佢既課程同升小配套又唔見得特別出色。

我覺得全日係可以令小朋友少左接觸工人姐姐,但犧牲左可以選擇更好配套既半日制幼稚園。

我明白見到姐姐當個小朋友係公主王子個種痛既,因為我都有咁既情況,我個姐姐搞笑到沖厠都幫我個仔沖埋。我唯有勁嚴咁叫佢Hand off. 每晚放工自己同佢沖涼,訓練佢自己拿衫著衫,自己去厠所要沖厠,仲要執好玩具先比訓。有次阿仔2歲唔肯執玩具,喊到11點幾都唔肯執,唯有同佢堅持,最後佢一件一件咁放番好,宜家就黎4歲,會叫細老一齊執玩具,當然我地係屋企先會,得姐姐向屋企時都係指意姐姐執。但其實同我地大人一樣,知道幾時要做好自己本份先。我地一齊加油啦。
‹ 上一主題|下一主題