用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 根德園 點簡
樓主: Mimimilk
go

學之園 根德園 點簡 [複製鏈接]

joyce209ka 發表於 17-12-23 23:18
Ok u win

小朋友一開始就接受谷的生活
重來無接觸過其他輕鬆的環境
係唔會知道咩叫谷

fluty 發表於 17-12-24 14:32
小朋友一開始就接受谷的生活
重來無接觸過其他輕鬆的環境
係唔會知道咩叫谷

同意呀,又D學校又啟迪班,返到屋企又睇video,真係谷咗連家長都唔知。

回覆 Mimimilk 的帖子

如果主打直私,一定是LH

回覆樓主:

其實除左分你想考邊類小學之外,家長都要留意下學校幫到你考嘅直資係咪你想入嗰d直資,因為直資都有好同唔好之分。

回應一下,1個月先睇2次幾分鐘既video多同小朋友聚會活動,沒有外補,電視都極小睇,假期日日去玩,暫時唔覺LH係谷,就係想唔谷又學得開心先選擇呢間,我連正式學校PN都冇返,全職媽媽湊到k先比佢返學,同學媽媽成日約去玩

CXW    發表於 17-12-24 23:42

水皮仔 發表於 17-12-24 21:40
回應一下,1個月先睇2次幾分鐘既video多同小朋友聚會活動,沒有外補,電視都極小睇,假期日日去玩,暫時唔 ...

水皮仔 發表於 17-12-24 21:40
回應一下,1個月先睇2次幾分鐘既video多同小朋友聚會活動,沒有外補,電視都極小睇,假期日日去玩,暫時唔 ...
聽你咁講就太好喇!我女都無返正式PN , 剛考到LH 出年返K1, 亦係ftm, 希望阿女可以好輕鬆咁學習.

回覆樓主

多謝各位解答 如果我target 係直/私小 都應該係LH 因佢叩門同show & talk 都訓練得比較多。

KV就官津好d 因爲中數夠強 同train 得比較似小學。

以上應該係咁理解(emoji)(emoji)

再多問小小,係咪自行考直/私小,收左就無得大抽獎?同埋k2個地址係咪要出示水電煤單架?

(emoji)(emoji)(emoji)

keikolau 發表於 17-12-24 17:03
其實除左分你想考邊類小學之外,家長都要留意下學校幫到你考嘅直資係咪你想入嗰d直資,因為直資都有好同唔 ...

想請問邊d係唔好既直資呀?thxthx

^GGmami^ 發表於 17-12-23 10:26
可能我講唔清楚,我兩個女都讀LH,我兩公婆都無跟功課,茶聚我亦無時間去,家長日咁多年都係去咗兩三次, ...

投入時間上 我同老公都覺得有些少吃力 因為我份工太忙 負責落左去老公度⋯ 有茶會 表演 得佢一個請假去 女女有時失望 同學家長兩位都有去 感覺我同老公好似唔太care女女咁 ⋯⋯

但學之園真係好有心令家長都投入 同 一齊合作 真係好值得讚!

Kv for sure

回覆樓主:

我朋友係KV畢業,當初見佢讀得都辛苦,又中文,又唔明普通話,要補英文、普通話,數學唔覺她好強,可能係女仔,她現上了小學,數學仍然難理解,但中文'完全無外補,KV好講規矩,無親子活動,純樸的手工勞作,所以她無乜童年幼稚園樂趣,

回覆樓主:

兩間也很好,不會選擇錯。
如果有細佬妹妹,KV會有多一點收埋的機會。

busydaddy 發表於 17-12-27 08:43
兩間也很好,不會選擇錯。
如果有細佬妹妹,KV會有多一點收埋的機會。

如果有細的,應該讀LH,就算細佬妹PN waiting,LH都大機會收返。我仔今年考K1,完全體會到PN100%升K1的好處,唔使怕仔仔有任何失手而讀唔返原校,而又考唔到更好的K1,一點壓力都冇,相反其他人就要努力考十間八間,甚至更多,而且可能全軍覆沒。考幼稚園不是只講實力,仲有天時地利人和。

覆樓主:最主要睇下小朋友性格,適合邊間。LH的家長係多機會參與仔女的學校生活,但也可以選擇性參與,不用內疚沒有陪伴女女。也要想想係KV,九成九唔使陪女女參與學校活動,是否又代表可care女女多D呢?不一定吧。

升小方面,KV和LH考直私成績都唔差,如果計扣名津優勢,間間都得十個八個位,我認為不值得為了名津而去諗讀邊間幼稚園。當十間名津100個位,你要在KV或LH做最top那批先得,女女又是否呢種類型?

回覆樓主:

想打好嗰底,揀KV。只求考新派直資,揀LH。

Mimimilk 發表於 17-12-25 00:43
想請問邊d係唔好既直資呀?thxthx

我pm你,唔想得罪人,哈哈

回覆樓主

唔係想騎劫樓主個post,我都有同樣煩惱...
KV鍾意佢一定適應到小學加中數強,唔須要太多家長involvements for working parents, 訓練到小朋友自律同做功課,但係又怕太軍訓扼殺小朋友嘅創意,同都想參與少少小朋友嘅幼稚園生活...好矛盾...

囡囡依家系學之園度讀書好開心,好切合佢性格,因為佢係活潑,多嘴型,依家零功課,老師又好有愛心,返學玩得好開心...而且有時又可以返學校參加阿囡嘅活動,透明度好高,知道佢做緊乜嘢...

我地有st Clares am offer, 真係好難揀...
半龍校有小學back up,仲要係英小,中學又係Band one...不過幼稚園係學卷,語景一定冇咁好同埋係傳統修女學校又怕太嚴肅,唔啱小朋友性格...其實㨂學校係要補不足定係順性格?
最怕龍幼太淺,小學又唔收佢,到時出返公海就麻煩喇...

Winwin1212 發表於 17-12-27 19:14
唔係想騎劫樓主個post,我都有同樣煩惱...
KV鍾意佢一定適應到小學加中數強,唔須要太多家長involvemen ...
我係你嘅話只會係St.clares 同LH 揀,如果St.Clares 返學地區不成問題的話,我會揀St.Clares, 因為有龍又英小,唔使煩。我係St. Clare’s old girl 但係地點離我太遠,所以無報。利申: 女兒有LH K1 offer

回覆樓主

既然小朋友同家長都適應左LH又鍾意學校,一動不如一靜會唔會好d? 沒有最好學校,只有最合適的學校,再了解下一定會作出合適選擇.
其實除左用家,其他人評論其他幼稚園時都係聽朋友講/ 上網搵料,唔會太了解學校的真實情況,所以聽下就算. (就算係用家,學校政策常變,今年我話你知係咁、下年又可能唔同)
至於考私小,相對學校名氣,更重要係家長發功/ 小朋友資質,了解孩子、認清方向對備戰小一有幫助呢.我好欣賞LH有啟迪班支援家長學生備戰考直私,KV就主要靠家長自己交流搵資料,不過學校今年開始K2有講故事Workshop俾小朋友參加.利申:KV家長

Mimimilk 發表於 17-12-25 00:42
多謝各位解答 如果我target 係直/私小 都應該係LH 因佢叩門同show & talk 都訓練得比較多。

KV就官津好d  ...

純粹資料分享,DBSPD 收 KV 的比例上比 LH 高好多,原因係乜我唔知。
利申: 兩間都冇讀過,只是睇身邊的同學仔來自邊。
‹ 上一主題|下一主題