用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 K3睇完 ORT level 9, 有咩英文書推介?
go

K3睇完 ORT level 9, 有咩英文書推介? [複製鏈接]

仔之前睇ORT level 1-7, 都會自己追書看,書不離手。
最近發現上到 level 9, 感覺上佢有點吃力,字開始深咗,冇咁投入,開始冇興趣,唔主動睇書。
有什麼書,可令他再次投入追書? 或者有什麼方法,可幫佢更上一層樓?
   8    0    0    0

K3己看到level9.程度己很高,可能內容比較深,己k3的認知理解不了,需要大人講解俾小朋友,使他更加理解書中內容,始終K3小朋友的閱歷有限

同意樓上,未必是英文程度問題,好大機會是認知未到達理解故事內容,可以試下其他系列,例如:nate  the great, cam  Jansen, Mr men, 故事簡單些,易有共鳴

LeeCC 發表於 17-12-23 19:26
同意樓上,未必是英文程度問題,好大機會是認知未到達理解故事內容,可以試下其他系列,例如:nate  the gr ...

我都有同樣的問題!K3 女之前書下離手,又係睇到level 8,9! 但呢兩三個月無咩興趣睇, 話悶?有無人有經驗,點樣pick up 番?

carolkayan 發表於 17-12-27 17:35
我都有同樣的問題!K3 女之前書下離手,又係睇到level 8,9! 但呢兩三個月無咩興趣睇, 話悶?有無人有經驗, ...

可以暫停ort, 轉看故事內容適合五六歲的故事書,到升上小學後再繼續看ort 8,9或以上

因為ort 較高的stage講小學生活,k小朋友未必有共鳴

或家長先將故事背景講給小朋友听一听,認一認較難的生字,看他有沒有興趣繼續看下去

shelley 發表於 17-12-30 12:41
或家長先將故事背景講給小朋友听一听,認一認較難的生字,看他有沒有興趣繼續看下去 ...

謝謝大家意見。依家試下同佢一齊睇,講解故事背景,等佢有共鳴感。

carolkayan 發表於 17-12-27 17:35
我都有同樣的問題!K3 女之前書下離手,又係睇到level 8,9! 但呢兩三個月無咩興趣睇, 話悶?有無人有經驗, ...
其實睇咗、睇明咗、睇識咗,係唔同既層次。睇咗唔一定完全睇得明。同樣睇明咗,唔一定係睇識咗,睇識咗需要識得應用。其實讀書可以好有興趣,例如睇完「A Day In London」,叫佢講下本書既內容(父母其中一方扮唔識),睇佢講成點,然後叫佢講下「A Day In Hong Kong」、甚至講下「A Day In Stupidland」。

要小朋友睇自己有興趣的書,有時可以帶他看一場電影,若他喜歡,就去書局買那本書,給他看一看

After finishing ORT (Biff Chip Kipper) stage 9 , you can consider project X Alien Adventure, which is from the same publisher, ranging from stage 7-14.
For project X, there are few other series eg CODE/ Origin sharing the same main characters as Alien Adventure,ranging from stage 1-15

回覆樓主:

可以試下Mighty Robot, 我仔都係k3, 佢好鍾意睇

‹ 上一主題|下一主題