用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year9 是否真的不用溫習
go

Year9 是否真的不用溫習 [複製鏈接]

2    0    0    0

twsf 發表於 17-12-21 18:45
仔而家考試成績係overall C, Bio/Chemistry 是E,佢話佢唔明呢兩科而Year 10 嘅時候可以drop 呢兩科不用讀 ...
考C係不用溫習,但考A就必須温習。

yoyo2103 發表於 17-12-21 18:53

我好欣賞你呢個答案 !

yoyo2103 發表於 17-12-21 18:53

咁好過hk 好多。喺hk 唔溫習係唔合格。

樓主,我仔今年 apply year 10, 問過agent 揀科資料。聽agent 講,eng, maths, phy, chem, bio 係必修,如果成績較約弱會讀doule science, 都係呢三瓣,但內容少d, 類似喺hk 讀intergrated science.

GCSE Science 係 compulsory wor,麻煩佢好好睇睇溫兩溫考返個 C 返黎!

我睇過 Past Papers,同中三程度一樣,我只係香港 Form 3 讀左一年都做到大部份,係得 C3 Higher 有一兩題我係冇教過唔識做。d 題目唔難理解唔刁鑽,亦都冇陷阱,有溫書有聽書一定合格有餘。

醒目開學勳章

回覆樓主:

阿仔學校已經轉了用9-1評分, 你可以參考一下C及E的相對級數是什麼。要鼓勵你的小朋友努力溫習, 不懂的要發問, 不要這麼早就想定drop某些科

1998Ruby1998 發表於 17-12-21 20:01
GCSE Science 係 compulsory wor,麻煩佢好好睇睇溫兩溫考返個 C 返黎!

我睇過 Past Papers,同中三程度 ...
Year 9 的男孩子仍是一個大BB,怎可同女孩子思想。樓主等多兩年,他自自然然着緊自已前途吧。

del......

回覆 noel2010 的帖子

囝都係Y9,但佢話啲同學仔都緊張溫書,同房瞓前都要睇多次notes, 令佢都不敢偷懶,所以學校讀書氣氛好緊要。

回覆樓主:

孩子好緊張考試,要閉關(冇聯絡)考咗校内試,寫到手軟,好彩全合格

心態唔好。讀咗溫咗都只有 C 又唔同。但既然佢話唔溫有 C ,咁即係肯花點時間溫已經有 B ,佢有冇想過, B 好過 C。而現實係,出面好多 A 。佢未開竅,就推佢一把。

回覆 twsf 的帖子

Year 9是比較輕鬆D既,因為呢年係比同學準備上Year 10 GCSE班.所以Year 9係比同學hea下先,但都不至於唔駛努力.英國係咁架,到Year 10開始他們就會開始勤力溫書.放心!
‹ 上一主題|下一主題