用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中轉校網
樓主: fwstides
go

升中轉校網 [複製鏈接]

fwstides 發表於 17-12-27 15:29
Thx papa, 如果全都差不多便不太值得了...本以為YWGS起碼高一個tier
想知道聖提女是否大部份位都留给小学 ...
聖提女子既直屬位, 已經夠Cover 95%以上小學部既學生..... 所以自行階段佢應該唔會收小學部學生, 直屬位隨時會有1X個用唔晒流出街外
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fwstides 發表於 17-12-27 15:29
Thx papa, 如果全都差不多便不太值得了...本以為YWGS起碼高一個tier
想知道聖提女是否大部份位都留给小学 ...

都係要睇番你自己既決定。首先,坑真生要搏都係度靚個自行會好D。至於統一,若唔係有特別心儀,我去㨂,都係留番係灣仔穩陣D,始終中西區和灣仔各女校差不多,選SPSS為首,機會係大既,坑真生直覺上都係乖乖的,適應SPSS會昜D,仲有坑中包底。至於中西區,要考慮下聖嘉勒會否一樣OK,況且,聖嘉勒今年直小生多左,變相令派街既位少咗~

hkpapa852 發表於 17-12-27 15:05
YWGS近年成績下滑, 已大不如前, 目前同SH, SPSS, TLHK, SSGSS, St Clare差距其實不太大, 唔值得咁做.
...
同WFN類似,搬家既影響?

hkpapa852 發表於 17-12-27 15:05
YWGS近年成績下滑, 已大不如前, 目前同SH, SPSS, TLHK, SSGSS, St Clare差距其實不太大, 唔值得咁做.
...

真係唔講唔知,一路都仲以為英華女校仲喺高過呢堆女校一班添, 請問係幾耐之前嘅事?

sunnygirl 發表於 17-12-27 17:09
真係唔講唔知,一路都仲以為英華女校仲喺高過呢堆女校一班添, 請問係幾耐之前嘅事?
...

其實, 有幾多人有認真去睇過多間中學既DSE成績先嚟比較?

畢業年度

中學名稱

主科5+率

主科4+率

主科5+率平均

主科4+率平均

2013 -  2014

英華女學校

30%/~58%/40%/~27%

38.75%

聖保祿中學

~18%/~45%/~26%/~34%

30.75%

聖嘉勒女書院

48.4%/84.4%/60.2%/82.8%

68.95%

聖士提反女子中學

>8.2%/54%/?/?

?/84%/?/?

香港真光中學

8.5%/36.8%/19.7%/23.9%

51.3%/82.1%/58.1%/72.6%

22.23%

66.03%

2014 -  2015

英華女學校

~34%/~54%/~52%/~31%

42.75%

聖保祿中學

~16%/~48%/~43%/~38%

36.25%

聖嘉勒女書院

55.7%/85.2%/71.3%/81.8%

73.50%

聖士提反女子中學

16.8%/57.9%/?/48%

香港真光中學

15.7%/41.7%/27%/49.6%

53.9%/87%/69.6%/87.8%

33.50%

74.58%

2015 -  2016

英華女學校

26.9%/49.5%/41.3%/28.8%

36.63%

聖保祿中學

~26%/~50%/~30%/~32%

34.50%

聖嘉勒女書院

55.6%/76.2%/69%/85.7%

71.63%

聖士提反女子中學

24.8%/51.2%/?/?

香港真光中學

18.5%/38.3%/22.5%/29.2%

59.7%/85.8%/77.5%/82.5%

27.13%

76.38%

2016 -  2017

英華女學校

22.1%/50.7%/30%/17.1%

29.98%

聖保祿中學

~22%/~41%/~28%/~24%

28.75%

聖嘉勒女書院

51.2%/71.9%/59.5%/84.3%

66.73%

聖士提反女子中學

香港真光中學

15.7%/32.5%/20.2%/28.1%

42.2%/78.9%/57.9%/74.6%

24.13%

63.40%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-27 17:35
你個係仔,都咁有心機做女校比較表。

王家爸爸 發表於 17-12-27 17:46
你個係仔,都咁有心機做女校比較表。
我有仔有女, 所而呢.....

hkpapa852 發表於 17-12-27 17:46
我以為你都係兩個仔。

咁就要辛苦啲啦!加油!

請問有沒ST LOUIS 的DSE 成績 ?  佢REPORT 沒講 DSE 成績, 感覺可能係2A

Jovywong824 發表於 17-12-27 17:51
請問有沒ST LOUIS 的DSE 成績 ?  佢REPORT 沒講 DSE 成績, 感覺可能係2A

一定只係B2

佢上年都係咁, 先出一份school report (無DSE成績), 幾個月後再Update過一份有DSE成績既

好野 ! 

thanks!

因為我通常用手機apps上EK, 你整嘅表手機出會移哂位,所以其實唔係幾睇到,而我又未迫切要選校,所以懶得開電腦慢慢研究

sunnygirl 發表於 17-12-27 17:54
thanks!

因為我通常用手機apps上EK, 你整嘅表手機出會移哂位,所以其實唔係幾睇到,而我又未迫切要選校, ...
唔好用app, 直接用browser

hkpapa852 發表於 17-12-27 17:55
唔好用app, 直接用browser

剛剛用 browser睇到了

sunnygirl 發表於 17-12-27 17:56
剛剛就係用 browser  睇
firefox, chrome應該都唔會有問題喎?

hkpapa852 發表於 17-12-27 17:52
一定只係B2

佢上年都係咁, 先出一份school report (無DSE成績), 幾個月後再Update過一份有DSE成績既
從 SLS公佈DSE 成績手法來看 我覺得 SLS 系 BAND 2B (頭),
我一直以為聖公會呂明財係BAND 1C , 但見佢REPORT 只係抽來報, 有得報都係報3或以上的成績, 感覺已是一所BAND 2A 尾的學校,

sunnygirl 發表於 17-12-27 17:09
...

所以上來跟大家學嘢係明智的...

mcl203 發表於 17-12-27 16:53
都係要睇番你自己既決定。首先,坑真生要搏都係度靚個自行會好D。至於統一,若唔係有特別心儀,我去㨂,都 ...

明白,多謝你的意見!

Jovywong824 發表於 17-12-27 18:04
從 SLS公佈DSE 成績手法來看 我覺得 SLS 系 BAND 2B (頭),
我一直以為聖公會呂明財係BAND 1C , 但見佢REPOR ...

聖呂既DSE成績,應該未試過達我心中既B1水平,如3322率達70%,學生升讀local degree比例有35%
‹ 上一主題|下一主題