用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HY 2nd in 咩架 ??
go

HY 2nd in 咩架 ??

HY 2nd in 咩架 ??  請問大家可以分享下嗎...

joeystar 發表於 17-12-21 10:19
HY 2nd in 咩架 ??  請問大家可以分享下嗎...

想知x2

為左小朋友公平起見, 我估無人會share掛!!

我估今年應該同舊年差不多,可以參考1年前的HYS 2nd in.  主要都係兩位校長/老師,同小朋友+家長傾,唔關學術,其他範疇都有可能。大部分英文,最後幾句中文問家長。

b3410 發表於 17-12-22 13:24
我估今年應該同舊年差不多,可以參考1年前的HYS 2nd in.  主要都係兩位校長/老師,同小朋友+家長傾,唔關學 ...

100%⋯⋯追住你D答案問,環繞你個人資料問。

問題不難,個個識答,比拼英語能力

b3410    發表於 17-12-22 17:31

rayeu160 發表於 17-12-22 11:52
為左小朋友公平起見, 我估無人會share掛!!
不分享才不公平,因為有的會從好朋友那兒知道一些,有的會從面試班老師那兒知道一些,對沒參加面試班又沒好朋友的小孩參加的小朋友,肯定不公平。

Arabellahk 發表於 17-12-22 17:35
不分享才不公平,因為有的會從好朋友那兒知道一些,有的會從面試班老師那兒知道一些,對沒參加面試班又沒好 ...
又唔可以咁講,想知多啲,都可以簡單search一下搵到。而且就算知道大概程序,都係為咗買一個安心。都要到時自己隨機應變。

Arabellahk 發表於 17-12-22 17:35
不分享才不公平,因為有的會從好朋友那兒知道一些,有的會從面試班老師那兒知道一些,對沒參加面試班又沒好 ...
點解你認為人哋有義務要share比你?唔share就是唔公平...什麼理論?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-22 17:48
點解你認為人哋有義務要share比你?唔share就是唔公平...什麼理論?
不是讓人哋有義務要share,是讓所有小朋友在同一起跑線,你覺得有的小朋友知道,有的小朋友不知道,難道這樣就公平?

Arabellahk 發表於 17-12-22 18:04
不是讓人哋有義務要share,是讓所有小朋友在同一起跑線,你覺得有的小朋友知道,有的小朋友不知道,難道這 ...
咁你有無問你自己點解你小朋友唔知道?
就算小學版果邊考學校,大家都知道過哂面試先好分享面試題目,呢D先叫真正公平
就算人哋分享...都係分享以往的形式,今年都未考哂,如果在未完成2nd in前就分享面試題目比你聽,這樣才是最不公平

全港官津校,間間設施有唔同,A校有游泳池...B校無,咁我讀B校係咪好唔公平?有D家長努力上EK收料,有D靠自己,咁靠自己無去收料果D係咪又叫唔公平?

人就是這樣,當對自己著數時就最公平,如果自己蝕底咗,就點都唔公平

Arabellahk 發表於 17-12-22 18:04
不是讓人哋有義務要share,是讓所有小朋友在同一起跑線,你覺得有的小朋友知道,有的小朋友不知道,難道這 ...

那有公平不公平?!

咁在EK詳細報告⋯⋯那對不泡EK又是否公平?!

人家有朋友仔問到、上面試班,他們也有付出,就算是同學仔見,也不會一定告訴你,要看之前自己人緣如何?!

所以⋯談不上公平與否,大概可以pm試問前輩,可能有些家長會答,但好似「山草先生」言論出位,稱呼人少,相信冇乜人啋佢

Eat_Sleep_Play    發表於 17-12-22 19:27
bettyay    發表於 17-12-22 18:47

呢个世界上最信得过既人就係自己……有心想知,無得懶,自己做功課。刨旧文、向有女就讀紧既家長請教、向師姐家長請教……方法多於-种,就睇你有幾desperate想知~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3165678&extra=&ordertype=1&page=3

無論1st in又好2nd in也罷,年年-样禁问,一样禁答。無上面試班、学校無support, 自己都可以爬旧文~我成曰provide link(s)俾人,唔知有無人睇,定係坐定定等懶人包?

另-边廂有人问DGS 分班試考乜……有人答/答到先奇!

Yanamami 發表於 17-12-22 18:40
呢个世界上最信得过既人就係自己……有心想知,無得懶,自己做功課。刨旧文、向有女就讀紧既家長請教、向師 ...
這兩星期我女電話不斷有WhatsApp! 師妹call師姐攞interview tips所以想攞料的,一定有辦法

Eat_Sleep_Play    發表於 17-12-22 19:29

bettyay 發表於 17-12-22 19:25
這兩星期我女電話不斷有WhatsApp! 師妹call師姐攞interview tips所以想攞料的,一定有辦法 ...
我估有人已攞到料,怕其他人也攞到料,最好自己獨享,所以禁止別人分享。其實,八仙過海,各顯神通,大家都會用自己的方法攞到料,只不過費點時間和精力,最終結果是一樣的。

想要有又靚又正嘅"堅料",我認為有一班""志同道合""嘅好jm好緊要,可以散出去四方八面搜集""寶貴資料"",可以慳好多時間,jm們都係抱著共同目標為孩子"""謀幸福""",這樣才有100%的"""成功""".

另一個好好使用攞正料嘅途徑,就是向剛剛畢業嘅學生家長jm們求教,一般都不會吝嗇願意分享她們整個升中的心路歷程呢!所以,响小三、小四慢慢開始與小五小六的jm們打下交道,日後一定有求教的時候呢!

bettyay    發表於 17-12-22 22:08
Yanamami    發表於 17-12-22 21:56

Arabellahk 發表於 17-12-22 21:04
我估有人已攞到料,怕其他人也攞到料,最好自己獨享,所以禁止別人分享。其實,八仙過海,各顯神通,大家都 ...
無錯嘞~~花d时间精力就会揾到要揾既野,所以我都話:功課要自己做先得。