用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

ICA [複製鏈接]

請問ICA 中文用繁體定簡體?
另外對此校評價如何?
謝謝!
   2    0    0    0

oceanhenry 發表於 17-12-21 08:36
另外對此校評價如何?
謝謝!

I observe the student from this school is very discipline, so I help my son to apply for Small World, guess the Christian background helps

oceanhenry 發表於 17-12-21 08:36
另外對此校評價如何?
謝謝!

應該不是一般香港人杯茶。
細校,校舍舊同細,環境好一般,冇中學,最多讀到Middle School, 唔出名,我估最盡只能算「二線」IS.

利申:準ICA家長,超開心感恩收到offer!

safeway 發表於 17-12-21 11:53
細校,校舍舊同細,環境好一般,冇中學,最多讀到Middle School, 唔出名,我估 ...

繁體中文,聞說中文程度偏淺

回覆樓主

我也想多了解一下。剛收到y1 offer

safeway 發表於 17-12-21 11:53
細校,校舍舊同細,環境好一般,冇中學,最多讀到Middle School, 唔出名,我估 ...

請問學校有哪些方面吸引你?

oceanhenry 發表於 17-12-21 18:04
請問學校有哪些方面吸引你?

反過來說,不如我問你點解當初會報?有咩吸引你?

safeway 發表於 17-12-22 09:44
反過來說,不如我問你點解當初會報?有咩吸引你?

家校關係緊密,著重品德教育,,良好英語環境,小孩子純品,用IPC 課程啟發孩子學習。唯地點唔近地鐵,唔搭校巴的話唔係太方便。同埋聽返黎中文程度偏淺。亦都要考慮中學去向。
我覺得我所知的未係全面,所以想在此請教請教。

oceanhenry 發表於 17-12-22 10:05
家校關係緊密,著重品德教育,,良好英語環境,小孩子純品,用IPC 課程啟發孩子學習。唯地點唔近地鐵,唔 ...

你講嘅都係吸引我的地方,再加多兩項係重基督教同student mix好好,真係「似」一間國際學校。
對我來說,學校全部的好已經可以cover學校的不足,揀得lS我不期望我小朋友中文會好強(問心我自己也只不過一般水平). 至於中學,已經是9年後嘅事,我不會現在去庸人自擾,我覺得學做人、培養一個人的德性比成績重要

safeway 發表於 17-12-22 10:16

你講嘅都係吸引我的地方,再加多兩項係重基督教同student  ...

Ica係一間國際學校,不明白為什麼用「似」去形容?

vitatio 發表於 17-12-22 17:46
Ica係一間國際學校,不明白為什麼用「似」去形容?

ICA 係註冊為私立學校,唔係國際學校,但佢既student mix同國際學校差不多一樣

oceanhenry 發表於 17-12-23 21:47
ICA 係註冊為私立學校,唔係國際學校,但佢既student mix同國際學校差不多一樣
...

原來是這樣。
因為我去聽講座時,聽到話student mix 要 70:30 所以一直以為佢係國際學校。

我小朋友現於YMCA international kindergarten 就讀,只需讀埋K3 便可升港青基信小學, 但現在有ICA year 1 offer, 兩間學校也著重品德,全英語境,YMCA 小學中文程度好像高d, 但冇咁多外國同學, 所以都唔知點揀好, 各位有沒有比較過ICA 同YMCA?

回覆樓主

請問知道有學費資助嗎? 我係覺得間學校好好, 依家除了學術, 真正注重品德的真係難得, 我小朋友有少少特殊需要, 所以先希望入讀, 不過連校車覺得真係好貴

貓后 發表於 18-1-9 06:31
請問知道有學費資助嗎? 我係覺得間學校好好, 依家除了學術, 真正注重品德的真係難得, 我小朋友有少少特 ...

如果覺得學費同校巴已經貴,加埋小朋友可能要做些特殊訓練,咁可能真係要睇餸食飯了。其實本地學校sen支援唔錯;起碼唔會供得咁吃力先。 BTW我唔知道你申請咗未,如果學校覺得cater唔到你小朋友的需要,佢有可能係唔會收的。

yes, ICA是一間好重基督教小學.

小朋友個個都好純品(當然亦有一些調皮好動),這校好像大家庭!!小朋友返學很開心.

對的,他們中文程度是偏淺,用簡體!!!

中文分三級, 最低程度用簡體. 最高用繁體 (舊年剛轉). 中間level唔肯定.

回覆 elmostoney 的帖子

I heard they're switching to traditional characters for all levels starting from the new school year. My child goes to Small World and they've been using traditional characters this year so far.
‹ 上一主題|下一主題