用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請轉校會否太遲
go

申請轉校會否太遲

女在英國返到香港,佢話想轉間校風好D,學校ranking 好,學生會否冇咁曳?佢今年year 9,諗過唔轉就要等sixth form.都時sixth form又難考D。佢以前係香港學校都好活躍,朋友好多,英文都好好。諗住外國好open,點知就算有時見到D鬼妹同學,女同佢哋 say hello,都唔睬佢,上science 堂做experiment,佢鬼妹partner竟然同老師講唔想同女一組。老師咪叫其他同學同我女一組囉!佢覺得同學好似當佢外星人咁,全校得佢一個香港人,同級中國人都有同佢溝通,但就淨係佢功課,同胞鍾意煲劇shopping,所以都唔算friend, 好彩都有個日本妹同佢交心。而家諗緊應該唔應該轉校 去亞哥學校。之前自己搵呢間學校就冇睇清楚,一心諗住近親戚屋企,所以都冇比較過其他學校。今年仔出國先知道有agent 會多D意見及選擇。求大家比D意見!🙏

回覆樓主:

阿仔果間仲接受Y10申請嗎?找agent 傾下,一定唔會太遲的。

jj100c 發表於 17-12-21 07:24
女在英國返到香港,佢話想轉間校風好D,學校ranking 好,學生會否冇咁曳?佢今年year 9,諗過唔轉就要等sixt ...

原來係就親戚照顧,所以選擇唔多。如果阿女真係強烈要求,咁就盡快搵agent幫手,未必需要同阿亞哥一間,最重要係搵間適合阿女既學校,問多幾間agent比較下。

回覆樓主:

同上亮兄方法揾agent,另問學校來年是否會有港生來,如有港生來同级可考慮不轉?

呀仔以前試過強烈要求下轉校,轉了新校開心很多,香港人不多,但中國人多,很快有一口流利的普通話,到大學,現在身邊世界各地的朋友都有,今年探他時他英文已很地道,完全不用擔心多不多香港同學。呀仔都是year 9 去英國,所以我冇後悔過他轉校,但錢是額外花多了。

是你個女想轉,而她想轉校又有原因,我係你會讓她轉的。

佢平日好樂觀,又獨立。今次見到佢返嚟好唔開心,都不知幾心痛。我打算明年去英國住,所以不用再近親戚學校。 謝謝你們各人支持,

我係你就一定轉!佢日日對住班不友善嘅人,會身心疲累。

etoile 發表於 17-12-21 12:30
我係你就一定轉!佢日日對住班不友善嘅人,會身心疲累。

可以去School Visit, 我們上年去了幾間同老師和同學傾下計,便大慨知道學校情況,讓她感受下

轉,一定轉, 每日過得吾開心,點會有心機讀!
情緒健康好緊要 !

Hong Hong Ma  :-)

回覆樓主:

轉!

Agent 話12月都好遲,亞哥果邊應該冇位,而家睇下其他

回覆樓主

我一定會安排轉校 , 因為個女是讀的Boarding school , 24小時都在學校 , 所以 她唔開心 都要認真處理。

不過 亦都要比阿女知,轉校未必可以即時解決與同學關係的問題,始終插班入 , 學校同學們或許已認識2-3年已有小圈子 ,需要時間磨合!

jj100c 發表於 17-12-21 13:54
Agent 話12月都好遲,亞哥果邊應該冇位,而家睇下其他

如果讀得不開心,應該轉校。
可以的話,最好同阿女去school visit,比佢決定轉唔轉,信自己感覺最好。

如果唔係以「非轉不可」的心態去搵高Ranking學校,復活節後扣門機會或會更好,因通常有個別申請退學的學額走出嚟。 兩手準備吧,搵學校之餘又唸下有咩可以幫個女開心D去適應。同意轉校唔係解決同學相處唔嚟嘅良方。或者鼓勵佢多D玩音樂體藝去融和,唔一定要叻,參予就好。

jj100c 發表於 17-12-21 07:24
女在英國返到香港,佢話想轉間校風好D,學校ranking 好,學生會否冇咁曳?佢今年year 9,諗過唔轉就要等sixt ...

Wycombe Abbey, St. Mary-Calne, Badminton, Benenden

elbar 發表於 17-12-21 21:53
Wycombe Abbey, St. Mary-Calne, Badminton, Benenden

請問 St Mary Calne 有冇香港人?

女噚日聽到agent 話學校都差不多full,返到屋企好upset, 我或者搵下其他agent 幫下手。

Agent 只係話有可能Bromsgrove 及Malvern St. James 可能有位,打算叫女寫個personal statement 試。女聽到之後,都好驚轉唔到。

日日對住班唔鍾意嘅人會好影響心情,或多或少影響成績。要寫 Personal Statement 就寫,唔洗怕轉唔到,又唔係冇學校讀,只不過係能否更上一層樓而已。一日未到現年開學,一日都有機會!