用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls. ...
樓主: himmamme
go

有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls. [複製鏈接]

Re: 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

簽名被屏蔽

Re: 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

我個小朋友剛上左小提琴幾堂,
成日反來就話唔學 要學綱琴..搞到我好迷茫
我都同佢老師傾過這個問題…佢健意常試比佢搞下個琴 再睇下佢係咪真係有興趣…
如果比佢轉學綱琴 但我又唔識…都唔知點教佢好….好唔好學左 親子班先呢 ?
有無媽咪可以分享一下經驗 ?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我想問吓係唔係一定要學晒gard one的書先可升gard two嫁,我個女差不多學左成年都未升得
[img align=left]http://home.pchome.com.tw/good/fang600213/bmp/bmp-h/6-16.gif[/img]

sally1 寫道:
我個小朋友剛上左小提琴幾堂,
成日反來就話唔學 要學綱琴..搞到我好迷茫
我都同佢老師傾過這個問題…佢健意常試比佢搞下個琴 再睇下佢係咪真係有興趣…
如果比佢轉學綱琴 但我又唔識…都唔知點教佢好….好唔好學左 親子班先呢 ?
有無媽咪可以分享一下經驗 ?

小提琴初學係幾難頂架,細路仔貪新鮮,我建議最多轉一次.....要同佢講清楚........其實有些因素係學左鋼琴先,第時再學小提琴都好既.....所以咁轉法我會比佢.....但要約法三章,叫佢考慮清楚先

ming2
多謝你同我分亨你既經驗
我個差唔多4 yr old啦 而我本身唔識拉小提琴架
所以次次佢囉張work sheet反來我都唔知點教佢(真係有d唔開心) 佢又話唔知呵.
所以想反下親子班一路學一路教佢...但聽你咁講原來 "家長自己唔識彈琴,個小朋友一樣可以學得好好" 我就鬆一口氣啦....但要點同老師溝通呢 ? 我又無上堂...反到屋企點可以同佢綀習呢 ?

Sindy
我都打算比佢轉鋼琴一來我可以叫姑仔教下我 而我學左又可以同佢綀習下呵.
起馬好過宜加 都唔知佢學左d嘜.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題