用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls. ...
樓主: himmamme
go

有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls. [複製鏈接]

Re: 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

Thanks ming2.

其實老師有教佢睇五線譜, 佢上堂時都可以睇五線譜彈 (老師話), 但係我一同佢練琴,佢又靠記憶去彈la!
現在
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

Re: 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

簽名被屏蔽

ming2,
    我想問而家小朋友睇譜認豆豉,記住C,D,E,F,G.我見升上小一d音樂書,教d,r,m,f,s..咁小朋友會否混亂?同埋到時又要學樂器,好似牧童笛咁,會吾會令到小朋友亂晒龍架.我見佢學校有管樂團,咁管樂同綱琴一齊學會否有沖突呢??

簽名被屏蔽

請問五線譜與簡譜有何分別?簡譜是什么?請指教!

I think one of the major issues for kids to take initiative with piano practice everyday is having a good piano teacher.  Ming2, you must fully understood what I meant…       

My girl likes piano but her former teacher is irresponsible and after I have changed a new piano teacher my girl is willing to practise piano everyday without my pushing.  She even can have a chance to perform on stage this coming September!!   

Before, she nearly gave up her favourite hobby due to the bad teaching from the former piano teacher!   
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

ming2,
咁琴譜會否是最複雜的一種樂譜呢??我都知學咁多樂器吾係咁好,但係一般學校吾會計你識綱琴架wor.咁想係學校有音樂方面的演出經驗,甚至乎出去比賽,似乎需要參加其他樂器先可以joint學校的隊伍wor~~另外,我見3年班張書單要買henry哥哥的書,即係要學牧童笛啦.我有時驚佢睇得多呢d咁簡單的譜,會懶左吾鐘意睇綱琴d咁複雜的譜啦..我個女雖然學左好耐都係學緊一級,但我覺得d譜都好難wor~~一去就高8度都有,隻手走到去個琴尾,成個人就跌咁..先至彈到個音..我都好佩服佢...

簽名被屏蔽

ming2

OIC........thanks a lot !!   

簽名被屏蔽

ming2,
咁你咪好犀利,又識 harp.

簽名被屏蔽

ming2, thanks for your advice.

其實囡囡唔係唔識睇譜, 因為佢做工課時又識喎, 同我 完佢, 佢又會睇譜, 重學人彈d未教ge歌仔(冇letter-name), 但一熟少少就開始靠記憶, 一彈d佢好like ge 歌 (e.g. mary had a little lamb) 就又嚟料 la, 真係比佢激c我. 都唔知點攪

另外, 囡囡一開始就用:
1. Alfred's basic Prep course lesson book level A
2. Teaching little fingers to play
3. Johnson Thompson's easiest piano course

第五堂就加多一本
4. Bastien piano basics primer level

初時老師大約每本教2隻歌仔, 不過發覺囡囡唔洗15分鐘就彈哂, 因為在琴行練最少要租半小時, 老師話佢好專心學(不過對住我練就冇咁專心), 第三堂開始就試吓教多啲 (book1就教~4隻歌仔, book 2 就 1-2 隻, book 3 就 2-4隻 視乎情況), 到第五堂老師話佢進度良好, 就加多本 book4 (教了5 隻, 最後一是 Old Macdonald). 我唔知佢進度快定慢, 不過佢老師話佢 cope with 倒.
其實我都幾滿意佢老師架,是關佢震得我個百厭女住, 對住老師就鬼咁乖, 一對住父母就鬼咁百厭坐唔定, 老師都話佢兩個樣   而且佢老師就唔advocate 年年考試, 希望小朋友學多d 歌, 可以enjoy彈琴, 佢未學就講到明佢ge教學概念, 我都好同意架! 我希望囡囡彈係長遠ge 嗜好, 可以認真d, 唔好咁易放案棄就好啦!
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

簽名被屏蔽

Hi! Ming 2,

我個仔今年5歲, 學左琴就快1年, 老師話下個月可以學grade2 課程, 學琴o甘耐, 佢都算乖, 每日都肯練琴個半鐘,
但係, 有樣o野就練極都無乜進步, 就係左手彈細聲, 好似彈long long ago(John Thompson Grade 1), 雖然佢彈得好熟, 好流

簽名被屏蔽

Ming2,

Thanks a lot.

IC.
It's quite difficult.

如小朋友已 grade 1,佢彈 John Thompson Grade 1 (red color) & Everybody Book 1, 咁平均一堂應教幾多首歌為合呢?
仲有咩其他書  suitable for grade 1 架?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題