用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls. ...
樓主: himmamme
go

有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls. [複製鏈接]

Re: 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

我想問..我個女彈到第3本lor~~有John Thompson,Everybody同一本練手指 A dozen a day再加一本歌仔..但係老師話佢係一級wor~~??其實所謂練琴..即係坐係度彈番新教同舊教d歌..咁點叫做ok架...我同佢一齊練(睇住佢練)佢彈完,無咩錯誤係未叫ok呢..老師話佢認音好,但拍子吾得..個個音都係一拍..一彈半拍就好緊張咁彈..但彈跳音就好好..我應該點做呢??

Re: 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

簽名被屏蔽

係呀..係呢d書啦~~不過佢真係彈得吾係咁好.我而家放暑假,晚晚同佢練,都練成半個鐘架.見佢d手指彈都錯晒位.雖然d音係無錯,但係佢係有手指係個位便用0個隻手指.右手彈完,一到左右手一齊彈時,兩隻手就係個琴到搵d位,攪到好耐先可以再彈埋佢...我都有同佢數拍子架,佢老師教我數1a,2a咁lor~~我又用手係佢膊頭度數...數得2下佢就跟吾到啦..不過吾緊要啦,佢都好努力架,我都吾想俾壓力佢,興趣0者..

簽名被屏蔽

ming2,
唔好意思, 我想問下我囡囡3歲開始學琴, 現在學左一年, 之前佢學左TEACHING LITTLE FINGERS TO PLAY, JOHN THOMPSON'S PART ONE, 輕鬆學鋼琴LEVEL 1, STEP BY STEP BOOK ONE, 現在學緊STEP BY STEP BOOK TWO, LEILA FLETCHER BOOK 1, 輕鬆學鋼琴LEVEL 2, 個MISS話唔使考一級試, 但係佢現在學緊二級既野, 所以就收番二級既學費, 等囡囡OK就去考, 係咪未考試都可以加學費呀    , 你覺得佢學既書好唔好呢~~

我囡囡日日都會去琴行坐定定練琴30-45分鐘, 所以我想買番部琴係屋企好D, 但係又唔知邊間琴行好同埋邊隻牌子好
, SORRY呀, 因為我對琴係一D都唔識既, 所以煩左少少   
我的作品我的作品

gemini

剛剛路過, 想答一答咀添 , 照睇你囡囡D書, 應該未到二級架喎, 因我囝囝之前彈完step by step bk3 & 輕鬆學鋼琴bk3, 琴行都是收我囝囝一級學費, 直至彈John Thompson 2nd Grade Bk  & Everybody likes paino bk3, 及開了二級考試書先收佢二級學費呢.

Mickey001

簽名被屏蔽

mickey001,
真係唔該晒你呀, 因為我對琴既野唔係好知, 所以上黎問下~~thanks~~

ming2,
我都唔知個miss係咪掠水呀, 初學就收$420, 現在就收$450, 你覺得貴唔貴呀, 不過個女就like跟佢學~~佢又會要求囡囡記住d音符, 唔會話俾佢知d 12345係咩野, 要佢一路彈一路講拍子等...至於佢現在學緊既 leila fletcher bk1, step by step bk2都差唔多用完啦, 睇下個miss又買咩書再問下你意見呀, 真係唔該晒你呀!!! 起碼我都知個女原來重係學緊d初級既野, 等我開頭重問佢幾時要考試 幼兒樂理練習佢都有做, 現在做緊BK 2, 囡囡真係好like, 次次都話要做3,4頁~~

我想買新琴, 我想知對於4歲既小朋友買個幾錢既琴好同埋我想買YAMMAHA or KAWAI, 你重有無咩好提意呀, 去通利買會唔會好d呢~~(今次又問好多野     )
我的作品我的作品

ming2

請問边度有幼兒樂理練習(1)買及幾多錢呀??Thanks!!

[quote]
mcheung 寫道:
ming2

請問

我的小朋友在柏斯親子鋼琴班學到十月, 想之後俾佢單對單跟老師,應該係由頭學過定會因應已學再教,係唔係去番柏斯好d,定是但一間琴行都得.有什麼方法幫他記音符及最初是不是應學30分鐘?

thanks a lot......
[quote]
Sindy 寫道:
[quote]
mcheung 寫道:
ming2

請問

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ming2,
thanks~~~
我的作品我的作品

MING2,

想問問妳有無用過bastien 這套書, 對它有可評價

我仲有一樣想問, 囡囡會背著我, 聽琴聲, 大約有10幾個白鍵及幾個黑鍵的音, 佢都會聽得出, 聽人說係一件好事, 但我又知仲有咩可以幫吓佢, 或者訓練吓? 妳知唔知有咩好方法呀?

簽名被屏蔽

ming2,
今日真係唔該晒你呀~~    , 我收到pm啦, 我睇下聽日有無時間過去睇睇呀, thanks~~

到你check pm~~
我的作品我的作品

簽名被屏蔽

ming2,
今日同完個女行街跟住番屋企發覺佢發燒, 好彩屋企有藥食~~(唔知佢係咪鐘意個琴鐘意到發燒)   
我的作品我的作品
‹ 上一主題|下一主題