用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls. ...
樓主: himmamme
go

有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls. [複製鏈接]

Re: 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

Aries媽咪

我囝囝個老師相反, 唔贊成我陪囝囝一起上堂, 佢話囝囝會依賴我, 但我其實想陪囝囝一起上堂, 等我刀know what to 佢練琴.

有冇媽咪比意見一齊上堂定唔一齊上堂好??

Wanleung

Re: 有冇小朋友天天練琴(綱琴/小提琴)唔洗勞氣,過兩招黎pls.

ming2,
我住村屋3樓連天台.我長開個暖管架.我買琴時買左洗琴d wax 水, 布,同clean琴鍵d水咁.重有一塊3m的布lor.其實我吾知個工人點clean架.佢只係話俾我個用我買d野去clean.我吾知係未用濕布架.亦吾知吾可以用濕布呢...佢地無sence架.用濕布去clean個dvd,仲話我知個機有電,電左佢幾次tim...
咁我想問通利來check時,會打開佢check d野有無鬆or  "luck"左??會吾會因為我個琴係上門裝先會有呢個情況呢.我一向都覺得u1的質數好好架...咁快有問題會吾會係好少機會發生架??如果真係濕左,會吾會好番架??好似上個月咁,成日有雨,會吾會有影響架??吾該晒...

wanleung,
仔仔已學了1年多,初初學我都有跟上堂(4,5 堂),之後佢唔怕陌生就自己上。老師都話自己上好好多,唔會依賴,同專心好多。(如果我跟佢上堂我會拾眼訓

Yw,

Thanks

Wanleung

其實囡囡初初自己話要學, 上咗幾個月都無乜問題, 後尾就比個sir投訴囡囡上堂時要亞sir教少D, 休息要多D, 唔係好聽佢話。 終於比咗2次機會佢都用哂, 唯有停一停。

問佢有冇興趣學, 佢又話有少少, 跟住佢問我如果唔學係咪嘥咗我D錢, 講真我當然想佢繼續啦, 仲未知點決定。

記得我的大女兒初初學琴時都唔喜歡練琴, 直到參加了首次老師舉辦的c生演奏會後, 她就忽然乖了很多, 每日自動自覺練.

Target is the motivation.
My daughter always said she must pass Grade 8 & Diploma, but she still need some pushing in practising piano.

在香港其實只開暖管是不一定足夠的。幾萬元一部琴, 多買一部抽濕機才千多兩千, 一點都不過份。

多鼓勵他們聽音樂, 讓他們喜愛音樂, 自自然就會努力付出。有機會應帶他們出外表演, 有成功感就自然更加努力。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

佢其實開始學了個幾月,剛學完姿勢,未有咩實製.佢習慣每天練小提琴5-10分鐘.
去十幾日旅行,怕佢返黎之後唔肯練 帶唔帶琴去好?
大家點睇??   

簽名被屏蔽

吾好意思,再問多少少野,好似前排咁多雨,係未即係要開抽濕機呢?用咩野來定呢?同埋我個冷氣差不多成日開咁滯.又可吾可以同抽濕機的作用一樣呢??而家都夏天啦,無抽濕機賣架啦..我而家係未可以買定防潮珠先呢.咁係未一定要師傅先放到個位,我好驚自己打開個蓋..會整爛個琴lor..

簽名被屏蔽

其實都真係好睇你住邊
以前我住得入d, 唔對住海, 都ok, 只係開暖管都夠。去年搬家, 換上一個海景, 都同樣帶來潮濕的問題。真係feel到入面好多水氣, 要開埋抽濕機先夠。如果你住半山區, 或者新界入面, 有些地方都應該很潮濕, 請明白, 那些歐洲琴在歐洲很多地方都比香港乾燥, 就算香港不下雨, 也比那些地方潮濕得多了。

防潮珠我沒有用過, 坦白講, 在超巿買那些防潮珠都沒有大作用, 而且請想想, 一部這樣大的鋼琴, 你是打算買多少防潮珠進去? 一下子包裝穿了, 那只會引起更多的問題。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

吾該晒大家.我星期六去通利買,順便問下個經理lor.我屋企係個'lone'入面,周圍都係樹,無風架...但係點都吾會成日濕度有九十幾掛,吾風濕至奇lor.但昨晚彈又無事wor.如果tune琴師傅來,佢又無事,吾知check吾check到有問題呢.咁講似係潮濕多d wor!不過睇番之前d post,我個琴係個window隔離,雖然有琴套,都係買番張野擋下d陽光好d..唉,真係買左先知咁多野要小心處理,吾係點彈到8級wor~~

Ming 2

Thanks for your comments.

Wanleung
該用戶已被刪除

簽名被屏蔽

我部Yamaha就是“靜音鋼琴”了!閒時半夜彈琴,都可以插headphone,touching和原本鋼琴一樣,只是聲音有些“電子feel”。

對不起, 有一d問題想要問各位o
囡囡快六歲, 是beginner, 學了五堂, 開始彈一些比較長的歌仔, 看五線譜和冇lettername的, 唔知係唔係開始時d歌仔短, 好易記, 唔洗睇譜靠記憶就彈到, 現在d歌仔開始長, 冇咁易記la, 但係都唔睇譜又係靠記憶, 大約彈, 彈錯都唔知架佢!   叫佢自己練琴, 彈錯晒都唔知架佢, 我時時叫佢睇譜彈, 佢都係咁   我真係 請問有咩方法可以改佢這個惡習呢?
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題