用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真中學
樓主: cherrycheung528
go

沙田崇真中學   [複製鏈接]

回覆樓主:

有樣野係實話,曾記多人3x,沙崇多人2x,這已是曾記勝沙崇的例子!

fatman69 發表於 17-12-27 13:24
有樣野係實話,曾記多人3x,沙崇多人2x,這已是曾記勝沙崇的例子!
" 曾記多人3x,沙崇多人2x..." 是什么意思? 多誰二三十人???

其实唔太明你意思.... 我估,
- 所有中学从進入S1時人數到升到S6時人數, 一定唔会一样, 而且少十几%應熟正常, 包括曾記和沙崇.

致於有否中学会以留班或/及勸退, 令合水平学生才能升級, 坦白講, 我又唔覺得有問題, 講真, 如水平真的未到又升了上去, DSE考出來可能也只得十分八分, 到時重徬徨... 係米!

总的來說, 數句上沒有太大顯示曾和沙崇有什么不同(如以勸退成績不好学生來提升DSE成績和入U率)

(至於係勸退定有教無類, 只要不是太極端, 勸退不一定是壞事, 如那位同学, 真的沒兴趣讀書, 你給他留班1次又1次, 依然沒法幫他改進, 不如改變策略, 改為學門手藝, 可能對他更有好處, 始終十隻手指有長短, 而且說不定數年后, 成熟多些后, 這学生反而有兴趣再進收, 身边不乏成功人事是這样的呢!)

hkpapa852 發表於 17-12-21 08:40
再check番多年成績, 你啱.

不過曾記同沙呂之間, 差異不太大, 而且曾記成績近年似乎有點下滑, 沙崇近兩年快 ...

記得舊年聽曾記升中講座,佢show嘅成績仍然非常亮麗,但四個dse core科中,通識可謂同整體成績不符,唔知係咪呢科拖低咗整體成績?

twhkleung 發表於 17-12-27 15:49
" 曾記多人3x,沙崇多人2x..." 是什么意思? 多誰二三十人???

其实唔太明你意思.... 我估,

2x3x係報dse的選修科!

hkpapa852 發表於 17-12-21 09:07
個人認為沙呂對學生係海外升學支援較其餘好一點

hkpapa852,請問可否分享多d?
沙呂係小兒小學嘅聯繫中學,按成績,小兒應穩入沙呂(全級十三、四左右),佢中意沙呂,我亦喜歡環境較關愛,同埋信仰氣氛較濃。

fionacat 發表於 17-12-27 17:58
記得舊年聽曾記升中講座,佢show嘅成績仍然非常亮麗,但四個dse core科中,通識可謂同整體成績不符,唔知 ...

曾中四先有通識科吾知有冇關係

fatman69 發表於 17-12-27 13:24

這點以前也有留意過,我認同曾記勝於沙崇在於收入嚟的學生的整體能力所致,我有另一睇法,"沙崇"的關愛做得幾好呢!學校好為學生着想,大家用心研究drop走邊科對自己係最好,""集中火力""响2x,提升學生的入U%,結果亦反映响近年的DSE表現呢!我反而認為""沙崇""喺這方面好有經驗做得好好才可以令學生們有"""信任"""願意drop科的呢!所以,沙崇的2x未必是想像中單單只是反映整體學生能力比曾記的"弱",是問一所區內頭三位的英中,整體學生的質素不會差的呢!

crazyhippo 發表於 17-12-27 12:23
不是唯一一間

是的,這現象並非發生响"唯一一間"學校身上,只要把一堆心儀的中學的"校務報告"的""歷年學生人數""比對一下,好容易就可以看得到呢!

thomaswop 發表於 17-12-27 19:57
曾中四先有通識科吾知有冇關係
好多學校初中都無通識
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fionacat 發表於 17-12-27 18:03
hkpapa852,請問可否分享多d?
沙呂係小兒小學嘅聯繫中學,按成績,小兒應穩入沙呂(全級十三、四左右), ...

詳情我不太清楚, 只是朋友告訴我的 (他小朋友曾就讀沙呂, 初中後放洋)

其實可以留意一點, 如果學校校務報告中, 每年恒常地會有10%或以上學生去海外升學, 而校務告/學校資料中仲會開埋海外大學既名, 通常呢D學校都會較願意支援學生放洋

現實中, 不少新界區B1中學, 只會著眼本地大學, 所以佢地海外升學比例都好低, 而且通常唔會提係升讀咩學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

沙崇資料:

https://www.google.com.hk/url?sa ... _FC4eO28qeP9x6rjIxL

第27頁中只顯示2x和3x的人數資料,亦有可能有以下的可能性,若然想有更清楚的答案,建議jm們襯著這星期六(30/12)到訪學校的"簡介會"問過明白呢!

可能性有:
@ 4x,即(3x+M1/M2)沒有記錄在其中,因為標題只是寫著
  "...報考兩科或三科選修人數",並非寫著
  "...報考兩科或三科選修科人數",所以有可能係""包括/未包括""哩M1/M2在內呢!

@ 3x欄位可能包括2x+M1/M2組合呢!

@ 2x欄位可能包括1x+M1/M2組合呢!

請問我囝坐唔定, 不能死讀書, 喜歡科學, 中文和數學成績比較好, 邊間比較合適呢?
小豬2007年2月16日出左世喇
2007/2/16    3.15 kg  (初生)
2007/4/18    5.45 kg  (2個月零3日) 
2007/5/24    6.64 kg  (3個月零9日)
2007/6/20    7.58 kg  (4個月零5日)
2007/8/20    8.41 kg  (6個月零5日)
2007/9/26    9.00 kg  (7個月11日)
2007/12/24  10.00 kg (10個月零9日)

回覆樓主:

明天是張校長最後一次主持,大家一定要捧場!

fatman69 發表於 17-12-29 19:49
明天是張校長最後一次主持,大家一定要捧場!
退休了?

回覆樓主:

ㄧ定要到!

噢!退休嗎?

crazyhippo 發表於 17-12-29 20:30
退休了?

2018年9月榮休!

fatman69 發表於 17-12-29 23:45
2018年9月榮休!

邊間校長?

CCelia 發表於 17-12-30 00:34
邊間校長?

沙崇

多年前的簡介會中,張校長曾經交代過自己除時都可以退休,但未想退休住,當時張校長給我的感覺是一位未到"成功"不願停下來的人,那時,我忽發其想認為張校長會以"沙崇"有朝一日能夠提升至"""Band1a"""英中便是他退下來的時候,真的恭喜張校長,為學校為學生提升了學術水平;為自己劃上完美的句號呢!
‹ 上一主題|下一主題