用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田崇真中學
樓主: cherrycheung528
go

沙田崇真中學   [複製鏈接]

angiehouse 發表於 17-12-21 09:08
聽聞曾呂吾谷學生,因為已經系1A,要學生自動波,崇就好谷,因為要升level,培都好谷,因為想上1A
...

曾記點會唔谷?!

出名谷wor

YmOra 發表於 17-12-21 21:03
"沙崇"都好受""區外""人歡迎,""本區""就更不用講呢!

沙崇個位置,直情perfect,如果我係外區生都嗒糖la

siden 發表於 17-12-22 08:34
沙崇個位置,直情perfect,如果我係外區生都嗒糖la

認同呀!計過時,阿女等巴士搭巴士返學"九龍塘"地點,所需的時間長過响旺角火車站去"大圍站"嘅""沙崇""呢!

siden 發表於 17-12-22 08:32
曾記點會唔谷?!

出名谷wor

其實我了解吾谷既意思系學校吾會谷你,你自己要攪店測驗考試,讀吾到自己想,其他上位中學校好多補習,又拔尖補底,為其谷成績

沙崇初中係吾谷, 細quiz你可hea, 好多人大考先讀, 但你會明白咩係先甜後苦的道理. 理科課程提早教(早一年), 頂吾順或無其他支援(家補/私補), 係會辛苦.

不如問, 邊間所謂"B1校"吾谷又有好成績??吾好話B1啦! B2校好多都谷啦!

crazyhippo 發表於 17-12-22 08:47
沙崇初中係吾谷, 細quiz你可hea, 好多人大考先讀, 但你會明白咩係先甜後苦的道理. 理科課程提早教(早一年), ...

認同呢!成嫧好,唔多唔少都有"谷"嘅成份在內呢!

如果話,有學校出名谷,絕對唔出奇,問題係該校係""出名谷又出名好成績""吖?!還是""出名谷又出名差成績""呢?!後者才是要討論對策的嘛!

crazyhippo    發表於 17-12-22 09:50

hkpapa852 發表於 17-12-21 16:43
曾記其實一直出名除咗成績好, 就都係谷.......
我知, 係前面有人話佢唔谷, 我先覺得奇怪啫

回覆樓主:

人人想揾吾谷又易有好成績的B1a校!
黃子華名句「不勞而獲係人類最大的願望」!

IYY    發表於 17-12-27 12:48
YmOra    發表於 17-12-22 21:09
Ktfk    發表於 17-12-22 20:13

fatman69 發表於 17-12-21 17:09
曾記上年DSE得番153人考,其他人去左邊?自己想下,吾係咁條數點靚呀!

唔明,請教係咩意思呢?出國啦?

RiboMM 發表於 17-12-26 19:08
唔明,請教係咩意思呢?出國啦?

入左讀吾掂咪要走啦!所以有20個墊底走咗,入U率都高D!

fatman69 發表於 17-12-26 20:25

上到高 form 少咁d人間間都有。

不過如果情況太誇張,或年年如是,就了解下原因先選好d。

(不是針對那一間中學 )最差例子係用盡方法勸退成績差的同學,或迫人drop科, 最後學校DSE成績自然亮麗好多啦。

angiehouse 發表於 17-12-21 09:08
聽聞曾呂吾谷學生,因為已經系1A,要學生自動波,崇就好谷,因為要升level,培都好谷,因為想上1A
...

我女讀緊曾記,真是吾覺得似坊間所謂傳聞既谷,平時真是冇乜功課,不過就真是要自動波就真

fatman69 發表於 17-12-26 20:25

从曾的Annual Report 中顯示,

http://www.skhtst.edu.hk/annual-plan/

- 2012-2013, S2有182人
- 2013-2014, S3有182人
- 2014-2015, S4有181人 (小了1人, 約少了0.55%)
- 2015-2016, S5有168人 (小了13人, 約少了7.18%)
- 2016-2017, S6有157人 (小了11人, 約少了6.55%)

如用同一批学生比, 从S1讀到S6, 共小了13.74%. 這數字不知算不算大呢? 如對比同區另一校, 少了40% 致50%, 曾的流失率并不算高

不知hkpapa有沒有平均數可供參考?

kkmun    發表於 18-1-2 20:32

twhkleung 發表於 17-12-27 01:05
从曾的Annual Report 中顯示,

http://www.skhtst.edu.hk/annual-plan/

單以數字計,少了25人,已是大半班人數,若這批人仍在,3322有冇90%以上?入U率仲有冇80%,自己計下!
因留班年年有,級級有,我看這些並非留班所至,直情係離校才對!

其實人數越嚟越少好正常..... 1X%無乜出奇

沙田崇真:

2012-2013年: PDF P.4
http://www.sttss.edu.hk/our_school/Plans_and_Reports/1213_SchoolAnnualReport.pdf

S1: 180
S2: 179
S3:  178
S4: 189

2013-2014年: PDF P.3
http://www.sttss.edu.hk/our_school/Plans_and_Reports/1314_SchoolAnnualReport.pdf

S2: 180
S3:  176 (-3)
S4: 176 (-2)
S5: 177 (-12)

2014-2015年: PDF P.3
http://www.sttss.edu.hk/our_school/Plans_and_Reports/%E6%A0%A1%E5%8B%99%E5%A0%B1%E5%91%8A14-15(%E4%B8%AD%E6%96%87)_final.pdf

S3:  177 (-3, 兩年累計: -3)
S4: 169 (-7, 兩年累計: -10)
S5: 173 (-3, 兩年累計: -5)
S6: 169 (-8, 兩年累計: -20)

2015以後, 沒有再對外界公佈各級人數既資料

但根據沙崇2016年11月份既高中選科資料:

https://www.google.com.hk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiFwfrZlanYAhUBkZQKHeuhCx0QFgg1MAI&url=http%3A%2F%2Fwww.sttss.edu.hk%2Fobj%2F1617Message%2FNSS%2520talk%2520for%2520S.3%25202016Nov.pdf&usg=AOvVaw1yV_FC4eO28qeP9x6rjIxL

PDF P.27, 估計2015年至2017年學校考DSE人數 (學校講明唔會開辦APL, 又唔鼓勵學生修讀多過3X, 咁理論上2X+3X係全級學生人數..... 應該無人只修1X或者0X啩?)

2014-2015: S6人數: 129+134 = 163人
2015-2016: S6人數: 104+41 = 145人 (按照2014-2015年務報告, 當年S5人數: 173, 相差: 18人)
2016-2017: S6人數: 118+26 = 144人 (按照2014-2015年務報告, 當年S4人數: 169, 相差: 25人)

如果2015-2016年S6畢業人數只有145人, 2016-2017年S6畢業人數只有144人, 呢兩年由S1/S2開始, 到S6都少咗35人..... 差唔多20%, 足夠開一班了! 相比之下, 曾記其實唔算好多啫!

或者呢個亦係沙崇近兩年成績冒升既原因之一.

洋蔥頭媽咪    發表於 18-1-3 23:16
kkmun    發表於 18-1-2 20:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-27 10:58
其實人數越嚟越少好正常..... 1X%無乜出奇

沙田崇真:

汰弱留强下的結果
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

不是唯一一間

fatman69 發表於 17-12-27 10:29
單以數字計,少了25人,已是大半班人數,若這批人仍在,3322有冇90%以上?入U率仲有冇80%,自己計下!
因 ...

隔離post話培僑直情小左二班,我想band1A學校真系吾會太谷,expect 你自動波,吾得自已想办法,出去補甚至轉校,反而D上位中學就不停拔尖補底,好多補課練習,要保住成绩同學生

angiehouse 發表於 17-12-27 12:28

隔離post話培僑直情小左二班,我想band1A學校真系吾會 ...

傳統B1A中學, 6年合共走半班學生
新晉達B1A水平既中學, 6年合共走一班學生
新晉達B1B水平既中學, 6年合共走兩班學生

學校升呢formula?  

Ktfk    發表於 17-12-30 13:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-27 12:37
傳統B1A中學, 6年合共走半班學生
新晉達B1A水平既中學, 6年合共走一班學生
新晉達B1B水平既中學, 6年合共 ...

1A學生要爭入,成績好D自動波都好合理,新晉1A同1B要谷都合理者,要睇自已子女情度性格配对
‹ 上一主題|下一主題