用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津小升英中
go

津小升英中 [複製鏈接]

想問一下知唔知有邊間津小可以做到八成英中保證
   0    0    0    0

回覆 small_sze 的帖子

除咗St. Mary(一條龍)我諗唔到第二間

St Paul Catholic (Happy Valley)

回覆樓主

SPCPS

灣仔St Francis

haihaimom 發表於 17-12-20 12:20

有st mary,自然有天神~~~

small_sze 發表於 17-12-20 12:07

津小除左龍校,直屬首要你要符合Band 1 & 2要求,否則幾多%都未必関你事~~~

除左龍校同直屬(成績合乎 Banding),應該冇咩幾間津小冇英中而又做到升英中率 keep 到年年 8 成/接近八成,我諗到嘅係得 SFA 同 APS,但係呢兩間都唔係津小。

回覆樓主

沙田的2間呂明才和培基可能比較接近80%

Ocean419 發表於 17-12-20 17:28

呂小好似無咁多……不過唔肯定

haihaimom 發表於 17-12-20 12:20

好多一條龍都得啦

回覆 ainnai 的帖子

呂小有公布升中具體數字,如果冇隱瞞(報喜不報憂)和數字準確,15-17 年有 88 人入英中,班級 108 人(81%),14-16 年 70 人入英中,班級 163(55%),13-15 年 96 人入英中,班級 158 (60%)。
雖然呂小年年有人入 GH、LS、DG、St Paul Co-ed 等名校,但係升 Band 1 數字都係介乎 50%-60%,同 TSL 呢幾年表現相若。15-17 年唔知學校是否開始只佈 Band 1 和某些 Band 2 學校。如果要做到冇任何中學關係而升英中 80% 以上,睇怕都只有私校先做到。

1998Ruby1998 發表於 17-12-20 19:29

呂小有公布升中具體數字,如果冇隱瞞(報喜不報憂)和數字準確,15-17 年有 88 人入英 ...

我誤會了,以為問保升呂中呢

Ocean419 發表於 17-12-20 17:28

培基今年124人升中, 100入英中(80%), 當然有部分不是band 1英中

回覆 bbsonyy 的帖子

如果減去非 Band 1 英中同培基書院(好似依家係 Band 2 頭)的話,得 77 個入 Band 1 (培正 中中),除返開條數就 62.9%。

另外間一呂,上年入英中人數 104/126,睇真 d 計真 d,就只係 83 個入 Band 1 英中,即係 65.9%。

以津小黎講,呢三間成績真係唔錯。

1998Ruby1998 發表於 17-12-20 19:29

呂小有公布升中具體數字,如果冇隱瞞(報喜不報憂)和數字準確,15-17 年有 88 人入英 ...
數唔係亂咁計, 查清楚人地一級有幾多人先啦!

一呂:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3493940&pid=44971274&fromuid=1389083

沙呂:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3493940&pid=44971297&fromuid=1389083

培基:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3493940&pid=44971445&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

d 數字我係各自學校網搵到,同你果 d 一樣,不過我圖方便有 d 學校一刀切 Band 1 或者 Band 2,導致出入。

回覆 mannewliv 的帖子

樓主問官津喎,我認識少。

haihaimom 發表於 17-12-21 16:18
回覆 mannewliv 的帖子

樓主問官津喎,我認識少。
起碼有聖士提反女子,瑪利諾,瑪利曼,聖保祿

small_sze 發表於 17-12-20 12:07

我成日都覺小朋友唔係band 1之材,入到 band 1 英中唔係好事,就算保證入到都可能係一場惡夢!
‹ 上一主題|下一主題