用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教崇真重未有消息⋯
樓主: lololala
go

基督教崇真重未有消息⋯   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-3-24 09:50
不要過份高估校長對學校帶嚟既影響。
沙崇成績提升其中包括以下原因:
1. 中一至中六學生人數少咗一班
2. 只有小部份(不足1/4)學生可選修3X

如果以上政策也在基崇推行,家長又是否接受?

又係教友資料 (佢小朋友依家係沙崇讀中二)。佢講沙崇之前係大班教學,呢幾年改為小班教學(佢話小班意思係30人一班),佢解釋因為要小班教學, 家長需要額外俾錢 (呢樣要求證其他沙崇家長事實係咪咁)

您的第1) 點: 如果你所提嘅沙崇小一班,唔知係咪我嘅理解為教友所講嘅30小班教學?如果係的話,長沙灣崇真一段長時間包括依家初中3年已經實行緊~25人一班包括依家了。 又如果要收少一班的做法,基崇係前幾年時曾經有幾年何至收少一班,收少兩班呢?所以第1點對基祟來說已經/曾經實行了。

第2點就唔知了。

小時了了 發表於 18-3-24 10:09
又係教友資料 (佢小朋友依家係沙崇讀中二)。佢講沙崇之前係大班教學,呢幾年改為小班教學(佢話小班意思係 ...

引用番學校既資料,沙崇S1一直收5班180人(實際收咗18x人),但近幾年S6畢業生都係150人左右,6年流失咗一班人。而且近年情況亦一樣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-24 10:22
引用番學校既資料,沙崇S1一直收5班180人(實際收咗18x人),但近幾年S6畢業生都係150人左右,6年流失咗一班人。而且近年情況亦一樣

A) 呢度#237: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3388942&extra=&page=12
基崇曾經實行過幾年嘅 "自行 S1 減收兩班"(係2010年嗰年及跟住之後嘅幾年).

阿女小三時我第一間去嘅中學簡介會就係基崇,當時仲係依家匯基(東九)鄭校長係基崇做最後一年嘅校長。佢當時係簡介會講基崇收生,教育局批准開我唔記得係150人定180人,但鄭校長當時講寧願收少啲學生,唔開足咁多班。當日我係簡介會問當時嘅家長義工媽媽,佢講當時中一只收~120人。

點解我咁肯定基崇曾經實行收生自行減班?因為當年我同某一網友有激烈罵戰而做過嘅資料搜查及論證,該帖仍在 EK 討論帖中的。

B) 呢度#185: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3388942&extra=&page=10
S3 選科網友分享

所以,如果新校長用沙崇少收一班係基崇度實行,基崇都有經驗。

我自已心底都真係幾鍾意基崇的, 學校好俾心機辦學的。

小時了了 發表於 18-3-24 10:48
A) 呢度#237: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3388942&extra=&page=12
基崇曾 ...

我不太清楚基崇的往事,我也不是否定基崇既實力,只係提醒大家不要對新校長有過高期望。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-24 10:54
我不太清楚基崇的往事,我也不是否定基崇既實力,只係提醒大家不要對新校長有過高期望。
...

明白。

反而,作為家長,我會擔心及考慮除咗新校長嘅磨合外,創校至今短短十幾年換4個校長呢方面好似唔係幾理想又係真嘅。

題外話:好多網友都知小女依家係匯基(東九)度讀,開學時有一次家長同鄭校長早餐傾偈會時,鄭校長當時有少少同我哋分享當年佢去基崇做校長諗住做到退休,而佢亦有 Plan 將學校提升, 佢當時分享基崇係好多 POTENTIAL,但因緣際遇下佢離開基崇決定返去匯基(東九)。

小時了了 發表於 18-3-24 11:13
明白。

反而,作為家長,我會擔心及考慮除咗新校長嘅磨合外,創校至今短短十幾年換4個校長呢方面好似唔係 ...

匯基東九同基崇其實都係同氣連技,同崇真會關係密切

所以匯基東九搵人,都會先係崇真會搵下先

hkpapa852 發表於 18-3-24 11:16
匯基東九同基崇其實都係同氣連技,同崇真會好有關係

所以匯基東九搵人,都會先係崇真會搵下先

咁我又唔知。但鄭校長佢講過佢一直以嚟都係匯基做,係舊匯基做老師及匯基(東九)做副校長,當佢離開去基崇做咗幾年後,匯基(東九)校長要退休就搵佢返去做校長了。

滙基東九創校校長(即前校長)係以前SSP匯基既校長,同鄭校長一早已認識。而且鄭校長做過匯基東九副校,搵佢回巢接棒都好正常

今天收到取錄信,是第一round 申請時的waitinglist。29/3註冊。希望大家waitinglist 的下星期都收到。原本已經打算放棄,開始計劃大抽獎,感恩。

admiral1008    發表於 18-3-26 19:41
小時了了    發表於 18-3-24 16:56

好開心。剛剛放工,都冇心情再看信箱。見到信封底印住崇真中學,以為是reject letter! 估不到,waitinglist 仲有機會。希望其他waitinglist 的一樣有好消息。

tkyy 發表於 18-3-24 16:55
今天收到取錄信,是第一round 申請時的waitinglist。29/3註冊。希望大家waitinglist 的下星期都收到。原本 ...

恭喜&謝謝報料!

congratulation,希望我都收到信

醒目開學勳章

恭喜

我女同學係第二輪的WAITING, 今日都收到信, 我同亞女都好開心, 終於唔洗自己一個上中學.

小時了了    發表於 18-3-24 20:57

今天收到取錄信,是第一round 申請時的waitinglist。29/3註冊。希望大家waitinglist 的下星期都收到。原本 ...
請問是幾號前註冊
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

29/3之前要註冊。封信是22/3寄的。我之前打電話問過,學校話不會用電話通知waitinglist, 一定全部用寄信。4月中會再有信給waitinglist, 會説明學位已滿。那麼,waitinglist 的人即是等埋下星期就應該差不多了。祝福大家都有好消息。

阿仔都係第一輪waiting 琴日收到信,祝大家好運!

回覆樓主

張校長話傾緊基崇要每級都係4班, 唔要咩333555, 因為佢話做咩要遲d 去收埋個d 人地學校踢出來既學生!當年係因為教育局話如果直資唔要333555 就唔唔批做直資學校
如果真係傾到的話, 所有基崇都唔會有外來生了

(1) 有頭髮邊個想做癩痢
(2) 4 班? 小班變大班?  減收? 咁已消費的消費者, 其實又知吾知自己買左咩產品呢?
佢吾要外來生?? 如外來生優勝過親生仔女, 點解吾要? 講到尾學校要提升成績喎, 靠邊個?建議佢花D時間研究下"各區"小學的學生水平及質素. 最少要認識每區強校. 有D強校級尾都吾係差過人架! 佢"走寶"啦!  況且, 任何學校叻的一群, 包括祟小生都有更好出路啦! 消費者係精明的. 坊間有間直資校好鐘意收某校成績稍遜的學生, 因為入讀後大部份可入讀精英班, 幫學校提升公開試成績, 呢位校長都好精明噢!  

(3) 直資校一般在高中選科比津校有彈性, 如果新校長張沙祟一套(高中選科政策)在基崇推行, 收生可能都有難度 ! 讀緊的都可能未到高中已"逃亡", 因吾係個個打算出國既.

snake666 發表於 18-3-24 17:28
恭喜&謝謝報料!
希望我地都有機會
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)
‹ 上一主題|下一主題