用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如從頭再選擇。。。
樓主: Erin2015
go

如從頭再選擇。。。   [複製鏈接]

可重頭選擇的話,阿囡仍可選擇集團式(不是什麼名集團)幼稚園,因她手肌身體協調好加上自理能力高,所以早一點寫字默書問題也不大。阿囝(12月出生)則不要做細B,不應跟家姐讀集團式幼稚園,應一開始便報讀他K3重讀的那類著重全人發展之開心幼稚園。我們當時唔夠經驗,以為家姐OK,細佬便適合,沒有因應孩子的不同作出調整。反而現時的中小學就兩個都適合讀。

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 17-12-21 00:05
我本來同你睇法相同, 但原來我錯了!

七年幾前,小女升小一, 七月迎新活動第一日見班主任同喺家長唔知情下 ...

This is exactly the reason I don't want my child to study in a "famous" school.
我以前讀傳統名校, 係D 老師相對好多當時小學D 英文好流利, 但D 同學真係好中E 比較.

當然由於我以前間小學有中學, 好多同學都俾個女入讀. E + 成日, 一路讀一路鬧.

Erin2015 發表於 17-12-21 10:02
眼見身邊朋友為子女報學校身心俱疲,由2歲開始就要報名校PG PN 面試班,入到名/好幼稚園了,又開始第二輪, ...
所以咪話家長要知自己想要D乜囉。如果你想爭名逐利, 就好似Ruby媽咪咁, 全程跟到足。如要入名校, 爭名次, 家長就緊係要辛苦架, 因為係你爭唔係小朋友要爭丫嘛。

不過, 教小朋友實在唔係2歲入N班至開始教的, 係由响肚入面開始教。教小朋友, 個個家長都係摸住石頭過河, 見招拆招。不過, 我隨咗阿細小一既第一個學期, 我有D迷失以外, 我未試過身心俱疲。

brother4 發表於 17-12-21 10:14
救世軍有全日和半日制,孩子是全日制,佢果間要interview,可以通知是後備生
...
我都係全日制, 你果間咁衰? 我哋校長話係按報名次序收生的。

little_yolky 發表於 17-12-21 10:13
原來如此。

其實係個別學校問題而已。你只要揀天主教學校, 小朋友規矩已經教得好好, 好似間學校咁既風氣,  ...

難講,始終學校好難控制學生在外行為嘅。男仔揭女仔裙嗰間咪就係天主教囉!
另外,我哋教會,揀天主教學校會俾人「審」㗎。

little_yolky 發表於 17-12-21 10:20
我都係全日制, 你果間咁衰? 我哋校長話係按報名次序收生的。

可能太多人報

YolandaTam 發表於 17-12-21 10:23
難講,始終學校好難控制學生在外行為嘅。男仔揭女仔裙嗰間咪就係天主教囉!
另外,我哋教會,揀天主教學校 ...
天主教學校校規都好嚴喎, 乜學校嚟。因為會有街坊、家長等等線人同學校投訴, 所以小朋友响校外都唔敢亂嚟。不過, 原來你係基督教, 咁揀返基督教就好正常了。

brother4 發表於 17-12-21 10:24
可能太多人報
我當年要排到89號, 一間排到9X號。因為阿大係細B, 所以阿大一出世諗住上網book時間攞出世紙, 點知要等一個禮拜至有期, C6就天光去出生註冊處門口瞓街排隊, 想早D攞出世紙報名。C6話好多X非爸爸一齊排, 可能趕攞證件回鄉。

little_yolky 發表於 17-12-21 10:28
我當年要排到89號, 一間排到9X號。因為阿大係細B, 所以阿大一出世諗住上網book時間攞出世紙, 點知要等一個 ...

回覆 little_yolky 的帖子

天主教學校嚴,唔代表學生受教(同樣父母嚴格,唔代表仔女言聽計從 )。我學校都試過畀線人投訴,話我地著校服係街頭食野、追蹤、講粗口。最經典係上體育堂,我同學換完衫出操場發現調轉左條褲,諗住冇咩人會睇到快手除褲換返,點知有阿 Sir 貪空堂諗住早 d 鼠出去食飯,結果見到呢一幕,心靈嚴重受創。個班主任話我個同學搞到阿 Sir 有陰影,唔咁再出去食飯。結果個同學畀正副班主任連續一個禮拜捉左去「輔導」

little_yolky    發表於 17-12-21 11:33

回覆 YolandaTam 的帖子

我好彩,教會 d 人知道我讀天主教學校都 OK,真心恭喜我入到間好中小學。反而係中學有個宗教老師好睇唔起基督教嘅人,鬼叫我地份學校個人資料會寫埋宗教,結果畀佢話我信 d 唔正統唔正確嘅教,天主教大法好,基督教係分裂、偏門。
我真係睬佢都有味,你信你嘅,我信我嘅,河水不犯井水。

不過可能真係天主教學校多非天主教徒(冇記錯,我學校一級應該只有 1/4-2/5 係天主教),學校已經習慣左教唔同信仰嘅人,所以冇咁容易「審犯」同「洗腦」。基督教學校少天主教徒同其他教,所以對宗教與學校都睇得窄。

突然諗返幾有趣,我教個小學生係基督教學校,我中學 d 英文聖歌同佢果 d 一模一樣。

回覆 October. 的帖子

可請教係邊間幼稚園?

little_yolky 發表於 17-12-21 09:34
做人一定要知道自己做緊乜, 想要D乜, 咁就唔會後悔。

我兩個都係讀救世軍(出名hea既幼稚園), 但自律、自理 ...

做人一定要知道自己做緊乜, 想要D乜, 咁就唔會後悔。

Xxxxxx

對極。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-12-21 10:50

我好彩,教會 d 人知道我讀天主教學校都 OK,真心恭喜我入到間好中小學。反而係中 ...
其实你学校係老師带头玩歧視、分派同排擠。-时又要全班講边间幼稚園,-时又分你係咪天主教、正唔正宗……小学生其实边会無端端念你係乜教我係物教?

1998Ruby1998 發表於 17-12-21 10:50

我好彩,教會 d 人知道我讀天主教學校都 OK,真心恭喜我入到間好中小學。反而係中 ...
基督教學校少天主教徒同其他教,所以對宗教與學校都睇得窄。 <==== 都係個別學校而已。我小學係天主教, 中學係基督教, 因為主禱文字眼唔一樣, 中一時我問老師可唔可以背天主教既主禱文, 因為我小學係天主教, 佢話無問題的, 內容係一樣。

大女讀super happy幼稚園,升小一時考的好辛苦。之後兩個細就識得要搵龍幼,的確又可以舒服輕松6年 (K1 to P3).
所以,我會揀龍幼。

不過睇返轉頭,唔計考小學,純粹講幼稚園學到的學術方面內容,在小學階段,學的多,學的少,其實毫無分別。

細細個理解力,學習能力差,好辛苦教的內容,小學到咗年紀,輕松學到。

所以,如果升小學有保障,幼稚園咁係玩為主!培養好自理,自信,興趣愛好,良好生活習慣,性格等等。不需要考慮太多學術。

puiyee61 發表於 17-12-21 11:15
回覆 October. 的帖子

可請教係邊間幼稚園?
屋邨幼稚園,講都冇人識,估計住果區都未必識。

如果選傳統小學,幼稚園就不能太Happy了,我當年就是happy 幼稚園,之後上了傳統小學,要辭職跟功課

brother4 發表於 17-12-20 16:16
happy school點解後悔?幼兒園讀目標性,孩子不開心轉happy的,讀普通小學升中昰中文學校考全级尾尾,條條 ...

同意。人生勝敗乃兵家常事。要勝,都要接受輸。下下做最top,力求完美,高處不勝寒。可能我個人較hea

Erin2015 發表於 17-12-21 09:24
其實我好想小朋友讀開心幼稚園和小學,中學就唔到我理了。但好多朋友都話可能會後悔
...

孩子在學校開心,父母在家補救,也不是不可以。
‹ 上一主題|下一主題